Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

O Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κύριλλος στη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σητεία

Με την παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου ο κύκλος των μαθημάτων της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας για το διδακτικό έτος 2017-2018 στην πόλη της Σητείας.

Η Σχολή της Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας, εκτός από την Ιεράπετρα, λειτουργεί κάθε Σάββατο από τον περασμένο Οκτώβριο και σε κατάλληλα εξοπλισμένη αίθουσα του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Γεωργίου Σητείας, όπου παραδίδονται και τα μαθήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης».
Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του ναού, Αιδεσιμολ. π. Εμμανουήλ Φραγκιαδάκη, μετέβη στο χώρο διδασκαλίας της Σχολής και μίλησε κατάλληλα στους περίπου τριάντα μαθητές και μαθήτριες, νέους και παιδιά στην πλειονότητά τους. Συνεχάρη εγκάρδια και πατρικά όλους και όλες που αφιέρωσαν αρκετό χρόνο και κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια, ώστε με συνέπεια και επιτυχία να περατώσουν το πρώτο έτος σπουδών τους και να μυηθούν στα μυστικά της λειτουργικής τέχνης της Αγιογραφίας. Αναφερόμενος στην Ορθόδοξη λειτουργική τέχνη της Αγιογραφίας και στη θεολογία της εικόνας ο Σεβ. επεσήμανε ότι δεν είναι μια απλή εικονογράφηση αλλά μέσο για να γνωρίσουμε το Θεό και να ενωθούμε μαζί Του, γι’ αυτό και η ευλάβεια προς τις άγιες εικόνες αποτελεί δόγμα της χριστιανικής πίστης από την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι εικόνες είναι η «Βίβλος των αγραμμάτων», καθώς αποκαλύπτουν το νόημα του γεγονότος που απεικονίζουν, οδηγούν από τα ορώμενα στα μη ορώμενα, στην προεικόνιση της Βασιλείας των Ουρανών και στην αντανάκλαση της θεία δόξης μέσα στο χρόνο.
Ακόμα, ο Σεβ. κ. Κύριλλος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον διδάσκοντα Αγιογράφο και Θεολόγο κ. Νικόλαο Λελεκάκη, που κατάγεται από τη Μητροπολιτική μας περιφέρεια και έχει μεγάλη διδακτική πείρα σε Σχολές Αγιογραφίας, επιδεικνύοντας μεγάλη αγάπη, ιδιαίτερο μεράκι, επαγγελματική μεθοδικότητα και ιερό ζήλο για να μεταλαμπαδεύει στους μαθητές του την ιερά τέχνη της Αγιογραφίας. Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους σπουδαστές, ενηλίκους και παιδιά, καλό καλοκαίρι, ώστε με ανανεωμένες δυνάμεις να επανέλθουν στις αρχές του φθινοπώρου στα μαθήματά τους, και τους μοίρασε ως ενθύμιο τον Φάκελο με τις σημαντικότερες Βυζαντινές φορητές εικόνες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας