Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση στη Σητεία για το CLLD/Leader Λασιθίου. Δράσεις για τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την βελτίωση της ποιότητας ζωής

Ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων (για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα) στο τοπικό πρόγραμμα CLLD/Leader Λασιθίου πραγματοποιήθηκε
στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας. Την οργάνωσε η Αναπτυξιακή Λασιθίου Α.Α.Ε. ΟΤΑ, για τους δυνητικά δικαιούχους στο Νομό Λασιθίου.
Τους παριστάμενους ενημέρωσε ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Λασιθίου κ. Χαράλαμπος Αντωνακάκης, που παρουσίασε το πρόγραμμα.
Η περιοχή παρέμβασης του Τοπικού Προγράμματος CLLD/ Leader Λασιθίου περιλαμβάνει το σύνολο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων των Δήμων της Π.Ε. Λασιθίου πλην το εντός σχεδίου τμήμα της πόλης της Ιεράπετρας.

Οι δικαιούχοι
Δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης, ανάλογα με την υποδράση είναι οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού και φορείς τους, Φορείς δημόσιου τομέα, Φορείς εκτός δημόσιου τομέα (όπως σωματεία, ΑΜΚΕ, λοιπές ΜΚΟ- ΝΠΙΔ) με καταστατικό σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων.
Οι δράσεις που έχουν προκηρυχθεί αφορούν κυρίως τον πολιτισμό, το περιβάλλον και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στα χωριά. Δηλαδή υπηρεσίες, κοινωνικές, προνοιακές, παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, γηροκομεία. Επίσης όσον αφορά τον τουρισμό, μπορούν να αφορούν δράσεις ενημέρωσης επισκεπτών, δηλαδή τοπικά γραφεία πληροφόρησης των επισκεπτών. Δεν αφορά δράσεις που μπορεί να προσελκύσουν τουρίστες στην περιοχή μας- απαγορεύεται από την προκήρυξη, αλλά δράσεις που αφορούν την ενημέρωση, την πληροφόρηση των επισκεπτών που έρχονται στην περιοχή μας. Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Σητείας μπορεί να γίνει ένα κέντρο τουριστικής πληροφόρησης, ώστε ο τουρίστας να ενημερωθεί για την περιοχή, τα αξιοθέατα, τις διαδρομές κλπ.

Οι προϋποθέσεις
Ερωτηθείς για το προβλεπόμενο ενδιαφέρον απάντησε: «Πρόκειται για δράσεις που χρηματοδοτούνται μέχρι και 100% ή και 80%, όταν μία δράση έχει κέρδη, οπότε το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Θεωρούμε ότι θα έχουμε μεγάλη εκδήλωση από πολιτιστικούς φορείς κι αυτό είναι λογικό».
Βέβαια η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη της προκήρυξης ανέρχεται σε περίπου των 1.671.000 € για όλο το Νομό- πλην του εντός σχεδίου τμήματος της πόλης της Ιεράπετρας λόγω πληθυσμιακών όρων.
Δεδομένων της χρηματοδότησης -έως και 100% , του «μικρού» ποσού που προβλέπεται για όλο το Νομό και του μεγάλου ενδιαφέροντος που αναμένεται να εκδηλωθεί, θα πρέπει εκείνοι που θα υποβάλλουν προτάσεις να γνωρίζουν ότι θα πρέπει η πρότασή τους να είναι πρωτοποριακή, καινοτόμα ώστε βάσει των κριτηρίων επιλογής να έχει ελπίδες για ένταξη. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν την ίδια την ποιότητα της πρότασης.
«Για παράδειγμα αν κάποιος υποβάλει μία πρόταση για μία πολιτιστική εκδήλωση, θα πρέπει να δούμε τί είδους εκδήλωση είναι, αν έχει απήχηση στον ευρύτερο πληθυσμό της περιοχής, αν αφορά ένα σημαντικό τοπικό προϊόν. Δηλαδή μία πρόταση ενός φορέα για ένα πανηγύρι στο χωριό του, μία απλή πολιτιστική εκδήλωση, έχει μικρές πιθανότητες ένταξης.
Εδώ στη Σητεία θα μπορούσε ενδεχομένως να υποβληθεί μία πρόταση που αφορά το Μεσογειακό Φεστιβάλ, μία σημαντική εκδήλωση, που έχει να κάνει με μεσογειακές χώρες και πολλά άλλα πράγματα ή αν για παράδειγμα γινόταν στην Σητεία η γιορτή κρασιού, που διεξαγόταν παλιά, θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι επιλέξιμη.
Από ‘κει και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πολιτιστικά κι αθλητικά. Θα μπορούσε για παράδειγμα να χρηματοδοτηθεί η Φιλαρμονική να κάνει κάτι, ή ένας φορέας για να κάνει ένα γηροκομείο ή ένα παιδικό σταθμό, κυρίως στα χωριά. Άρα πολύ μεγάλο ρόλο έχει ο παράγοντας που αφορά την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με κοινωνικές και προνοιακές υποδομές κυρίως», πρόσθεσε ο κ. Αντωνακάκης.
Η προκήρυξη είναι ανοικτή έως τις 20 Αυγούστου. Η αναλυτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και το συνοδευτικό υλικό έχουν αναρτηθεί επίσης στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Λασιθίου www.anlas.gr
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας