Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

«Για εμάς ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο»

«Για εμάς ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία. Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο» τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης που ζητά πλέον από την κυβέρνηση και τον υπουργό συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μοναδικό μεγάλο έργο που έχει απομείνει να γίνει στην Ελλάδα.
«Τα περιθώρια καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί. Οι αντοχές του υπάρχοντος δρόμου επίσης. Τώρα, αν για λόγους χρηματοδότησης το έργο πρέπει να σπάσει σε επιμέρους τμήματα, είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Για εμάς μετράει το αποτέλεσμα» τονίζει ο περιφερειάρχης και υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει άλλη πρόταση από αυτή που έχει καταθέσει η περιφέρεια.
Ο κ.Αρναουτάκης επισημαίνει ότι οι εκλογές για τον ίδιο δεν θα είναι περίπατος, θεωρεί τιμή που όλα τα κόμματα φαίνεται να εκτιμούν το έργο που έχει κάνει και ανανεώνει το ραντεβού για τον ερχόμενο Νοέμβριο ώστε να ανακοινώσει την κάθοδό του στις εκλογές του 2019.
Η συνέντευξη

-Κύριε περιφερειάρχη βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την Αυτοδιοίκηση. Πάμε και σε εθνικές εκλογές, όπως όλα δείχνουν. Ανησυχείτε ότι μπορεί να ανακόψει αυτή η εκλογολογία και τον σχεδιασμό για κάποια έργα στην Κρήτη;
Στ. Αρναουτάκης-Αγαπητέ κύριε Μπογδανίδη, σε μια χώρα χωρίς σταθερούς εκλογικούς κύκλους, η επομένη των εκλογών, θεωρητικά πάντα, λογίζεται και ως προεκλογική περίοδος.
Τη δεδομένη, όμως, χρονική στιγμή η χώρα δεν έχει ούτε τις αντοχές, ούτε τα περιθώρια για να μπει σε εντατικούς ρυθμούς μιας μεγάλης προεκλογικής περιόδου.
Η φημολογία, επομένως, για τις εκλογές δεν πρέπει να επηρεάζει το έργο και τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας. Πολλές φορές, μάλιστα, μια προεκλογική περίοδος μπορεί να λειτουργήσει και ως επιταχυντής των εξελίξεων.
Εμείς, ένα πράγμα επιδιώκουμε, να προετοιμάσουμε τις συνθήκες, να προχωρήσουμε και να επιταχύνουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, να «ωριμάσουμε» έργα, ούτως ώστε η χρηματοδότηση και η υλοποίησή τους να μην ανακόπτεται από τις πολιτικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, επισημαίνουμε πως ο τόπος χρειάζεται συναίνεση και συνεργασία για να πετύχουμε την επιστροφή σε σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σταθερή θέση για τον ΒΟΑΚ

Έχετε δίκιο για τη συναίνεση, συμφωνούμε ίσως και για την εκλογολογία που είναι πρώιμη, αλλά υπαρκτή. Υπάρχει και η χώρα, είναι και η Κρήτη που όντως έχει να λύσει τόσα προβλήματα πριν τις εκλογές… Ένα τέτοιο είναι η δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΒΟΑΚ, θέμα το οποίο έχετε σηκώσει και πάνω ίσως από τις αρμοδιότητες και από τις ευθύνες σας. Πόσο σας ανησυχούν οι τελευταίες παλινωδίες αλλά και οι τακτικισμοί που ακολουθούνται για να «σπάσει» το έργο και ν’ αποφευχθεί η υλοποίηση στο σύνολό του;
-Η θέση της Περιφέρειας Κρήτης για την κατασκευή του ΒΟΑΚ είναι ξεκάθαρη, ενιαία και σταθερή. Για εμάς ο ΒΟΑΚ εκτείνεται από την Κίσσαμο ως τη Σητεία.
Ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο. Αυτό το είναι το διεκδικητικό μας πλαίσιο και πάνω σε αυτό έχουμε λάβει δεσμεύσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου, όσο και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και από τους υπόλοιπους αρχηγούς των κομμάτων. Τα περιθώρια καθυστερήσεων έχουν εξαντληθεί. Οι αντοχές του υπάρχοντος δρόμου επίσης. Τώρα, αν για λόγους χρηματοδότησης το έργο πρέπει να σπάσει σε επιμέρους τμήματα, είναι θέμα που πρέπει να εξετάσουν τα αρμόδια Υπουργεία. Για εμάς μετράει το αποτέλεσμα.
Η άμεση έναρξη της κατασκευής ενός σύγχρονου και ασφαλούς αυτοκινητοδρόμου που θα διατρέχει ολόκληρη την Κρήτη.
Ο υπουργός επιτέλους δεν πρέπει να μας πει τι θα γίνει; Να δώσει το σχέδιο και τα χρονοδιαγράμματα που έχει στο μυαλό του;
-Όπως έχει ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες αναμένεται νέα επίσκεψη στο Ηράκλειο από τον κ. Σπίρτζη. Από τη μέχρι σήμερα ενημέρωση αναμένουμε επίσημες ανακοινώσεις και οριστικά χρονοδιαγράμματα για το έργο.
Για εμάς αυτό που προέχει είναι η κατασκευή του δρόμου στη βάση της πρότασης που έχουμε καταθέσει και η οποία δεν περιλαμβάνει διόδια για τους Κρητικούς.
Και βέβαια το να το πει ο κ.Σπίρτζης ή ο κάθε υπουργός δεν λέει τίποτα αν δεν υπάρξει δέσμευση από όλους, τα κόμματα και τους παράγοντες. Έτσι δεν είναι;
Όπως γνωρίζετε και εσείς η δέσμευση έχει αναληφθεί και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο της Κρήτης, τόνισε ξεκάθαρα ότι θα προχωρήσει από την παρούσα κυβέρνηση η  έναρξη της κατασκευής του ΒΟΑΚ.
Από τη δική μας πλευρά κρατάμε αυτό το δεδομένο, συνεχίζοντας και εντείνοντας σε καθημερινό επίπεδο τις πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση. Να είμαστε ξεκάθαροι.
Το θέμα του ΒΟΑΚ δεν αφορά μόνο τη σημερινή, τη χθεσινή ή την αυριανή κυβέρνηση. Είναι ένα διαχρονικό αίτημα της Κρήτης και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από το κράτος.
Περιθώρια για καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Το έργο έχει ωριμάσει. Πολύ δε περισσότερο έχουν ενταθεί οι λόγοι που το καθιστούν αναγκαίο. Είμαστε, επομένως, βέβαιοι ότι τόσο τα κόμματα, όσο και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπουργείων και φορέων, με υπευθυνότητα θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην κοινωνία της Κρήτης.
Για τη λειψυδρία

– Το πρόβλημα της λειψυδρίας και οι επιπτώσεις του για την Κρήτη, φαντάζομαι σας ανησυχεί τα μέγιστα. Και επειδή βιώνουμε ήδη την κρίση του νερού, από πλευράς Περιφέρειας υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, που μπορεί να υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και να είναι αποτελεσματικός;
-Διανύουμε μια χρονιά με αρνητικούς υδρολογικούς δείκτες. Μια χρονιά που πρέπει να μας προβληματίσει και να μας κινητοποιήσει. Ως Περιφέρεια, από την πρώτη ημέρα μιλάμε για την ενιαία διαχείριση των υδάτων.
Το ζήτημα του νερού δεν αντιμετωπίζεται με αποσπασματικές κινήσεις, με τοπικές λύσεις. Είναι ένα ζήτημα που χρήζει κεντρικής διαχείρισης. Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανά Περιφερειακή Ενότητα, που θα λαμβάνει όμως υπόψη τη συνολική κατάσταση στην Κρήτη. Το σχέδιο αυτό απαιτεί αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Οι εκλογές… που ποτέ δεν είναι περίπατος και ο περιζήτητος περιφερειάρχης

Έχουμε τις εκλογές το 2019 για την αυτοδιοίκηση και θα αλλάξουν πολλά. Βέβαια σε κάθε περίπτωση οι εκλογές είναι μόνο μια πτυχή της επιχειρούμενης μεταρρύθμισης αλλά το ζητούμενο πάντα είναι η συνολική εικόνα της αυτοδιοίκησης. Το εγχείρημα της κυβέρνησης οδηγεί σε αυτήν την κατεύθυνση;
-Από το 1981 και μετά ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας έχει αλλάξει ριζικά. Σε αυτήν την πορεία σταθμοί θεωρούνται τόσο ο νόμος «Καποδίστριας» όσο και ο νόμος «Καλλικράτης». Τα χρόνια αυτά, μπορεί να άλλαξαν πολλά. Ένα όμως ζητούμενο παραμένει πάντα επίκαιρο και πάντα πάνω στο τραπέζι.
Η αποκέντρωση. Χωρίς αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων κανένα εκλογικό σύστημα, καμιά αλλαγή στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν θα αλλάξει ουσιαστικά την πορεία των πραγμάτων. Όσο απαιτείται η υπογραφή ή γνωμοδότηση κεντρικών υπηρεσιών ακόμα και για το τελευταίο και τοπικό ζήτημα του νοτιότερου δημοτικού διαμερίσματος της Κρήτης, τόσο το κράτος των Αθηνών θα γιγαντώνεται εις βάρος και του θεσμού της αυτοδιοίκησης, αλλά και της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας του.
Με τα όποια θεσμικά ζητήματα όμως σε εκκρεμότητα, με τα όποια προβλήματα, όταν συνεργαζόμαστε, όταν επιδιώκουμε συναινέσεις, όταν χτίζουμε συνέργειες, τότε μπορούμε να πάμε παρακάτω.
Από την ενημέρωση που έχετε σχετικά με το σχέδιο «Κλεισθένης Ι», οι εκλογές θα γίνουν σ’ ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον από το ισχύον ή δυσμενέστερο; Και για να πάω ένα βήμα παραπέρα ρωτώ: αν ισχύσουν τα νέα δεδομένα το ψηφοδέλτιο Αρναουτάκη μπορεί να καλύψει την προσφορά στελεχών απ’ όλη την Κρήτη;
-Ανανεώνουμε το ραντεβού μας σχετικά με τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, την ημέρα του Αγίου Μηνά, τον ερχόμενο Νοέμβρη. Όπως, έχουμε ήδη πει τότε θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας για τις επόμενες εκλογές.
Οι εκλογές στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να απέχουν περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά φαντάζομαι ότι στο μυαλό σας είναι η επόμενη αναμέτρηση και ήθελα να ρωτήσω αν ενστερνίζεστε την άποψη ότι «θα είναι περίπατος», με δεδομένο τα καλά λόγια που ακούγονται από παντού;
-Καμιά εκλογική αναμέτρηση δεν είναι περίπατος. Όσοι κάνουν το λάθος να υποτιμήσουν τη δύναμη της ψήφου των πολιτών, έχουν απογοητευτεί. Οι εκλογές είναι εκλογές και οι κάλπες είναι κάλπες, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, όσοι ασχολούνται με τα δημόσια πράγματα. Κανένας εφησυχασμός επομένως. Όταν έρθει εκείνη η ώρα θα τα συζητήσουμε με περισσότερες λεπτομέρειες.
Αν κρίνουμε από τις δηλώσεις επικεφαλής κομμάτων (συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού) και υψηλόβαθμων στελεχών, ο Σταύρος Αρναουτάκης παίρνει με άνεση τον τίτλο του πιο υπερκομματικού αυτοδιοικητικού της Κρήτης. Πως διαχειρίζεστε τις θετικές κρίσεις για το πρόσωπό σας;
-Κύριε Μπογδανίδη, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και τιμητικό το γεγονός ότι μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου αναγνωρίζει τη δουλειά που κάνουμε στην Περιφέρεια Κρήτης. Αυτό το καλό κλίμα, μας γεμίζει δύναμη αλλά και ευθύνες.
Κ. ΜΠΟΓΔΑΝΙΔΗΣ
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»

Συνολικες προβολες σελιδας