Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

«Δεν θα σταματήσει το έργο της ΤΕΡΝΑ». Επιμένει στην επένδυση στο Αμάρι και στη Σητεία

«Δεν θα σταματήσει το μεγάλο έργο της ΤΕΡΝΑ σε Ρέθυμνο και Λασίθι». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γιώργος Περιστέρης κατά τη διάρκεια της ετήσιας τακτικής συνέλευσης της Εταιρείας.

Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση ύψους 280 εκ. ευρώ και αφορά τον Υβριδικό Σταθμό Αμαρίου. Σύμφωνα με τους επενδυτές, ο Υβριδικός Σταθμός Αμαρίου στηρίζεται στη συνεργασία δημόσιου (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) και ιδιωτικού τομέα (ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ) και βασίζεται σε επενδύσεις που αποσκοπούν στην καθαρή ενέργεια. Είναι συνδυασμός αιολικού πάρκου (Σητεία) εγκατεστημένης ισχύος 89,1 ΜW, υδροηλεκτρικού 75,0 MW και συγκροτήματος αντλιών δυναμικότητας 140,0 ΜW. Η επενδυτική πρόταση ισχυρίζεται πως «εξασφαλίζεται ποιοτικά και με ασφάλεια εγγυημένη ισχύς 50 ΜW στο σύστημα της Κρήτης. Η τροφοδοσία των αντλητικών συγκροτημάτων γίνεται αποκλειστικά από το αιολικό πάρκο, χωρίς καμία απορρόφηση ενέργειας από το δίκτυο. Το έργο ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου, τόσο στην παρούσα φάση όσο και μετά τη διασύνδεση, παρέχοντας υψηλής ποιότητας επικουρικές υπηρεσίες και δυνατότητα μαζικής αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας».

Αρνητική γνωμοδότηση
Ωστόσο, υπάρχει αρνητική γνωμοδότηση των περιβαλλοντικών έργων του έργου από το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά και αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο. Στη συνέλευση λοιπόν της Εταιρείας ο διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Μαραγκουδάκης ανέφερε πως πέφτουν «σε νομοθετικό κενό και σε γραφειοκρατικά προβλήματα» μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την υλοποίηση του μεγαλύτερου υβριδικού ενεργειακού έργου της Ευρώπης. Πάντως η διοίκηση της εταιρείας εκφράζει αισιοδοξία ότι το φιλόδοξο έργο θα αδειοδοτηθεί και θα υλοποιηθεί τελικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαραγκουδάκης, η Περιφέρεια Κρήτης γνωμοδότησε αρνητικά για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου, μία γνωμοδότηση την οποία ο ίδιος απέδωσε στις αντιδράσεις μίας μικρής μερίδας κόσμου. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι το έργο θα πάρει την άδεια περιβαλλοντικών όρων, ενώ επεσήμανε πως υπάρχει και ενδιαφέρον από ξένους οίκους για το εγχείρημα.
Ο ίδιος εξήγησε ωστόσο ότι ένα επιπλέον πρόβλημα είναι το πώς θα λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας, καθώς σχετική νομοθεσία δεν υπάρχει, και έτσι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές για να λυθεί και αυτό το θέμα.
Όπως σημείωσε ο επικεφαλής του ομίλου Γιώργος Περιστέρης, η Ελλάδα είναι μία από τις πλέον προικισμένες χώρες στον κόσμο για αντλησιοταμίευση και υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «δεν πρέπει να χάσουμε το τρένο και τις επενδύσεις» στα συστήματα αποθήκευσης, τονίζοντας πως πρόκειται για επενδύσεις με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία σε σχέση με τις εισαγόμενες μπαταρίες. Κάλεσε δε την πολιτεία να νομοθετήσει εγκαίρως το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο, ώστε η εταιρεία να ξεκινήσει τις επενδύσεις της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας