Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

Ο Κορνάρος «ξαναγεννιέται και γεννά». Με μεγάλη συλλογική προσπάθεια οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις στη Σητεία

Ξεχωριστό αναμένεται να είναι το φετινό καλοκαίρι για την Σητεία όχι μόνο λόγω των αυξημένων πτήσεων τσάρτερ κι αντίστοιχα των επισκεπτών στην περιοχή, αλλά και γιατί θα είναι μια περίοδος γεμάτη από ιδιαίτερες εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες θα αναδειχθεί η -άρρηκτα συνδυασμένη με τον σπουδαίο της ποιητή Βιτσέντζο Κορνάρο- πολιτιστική ταυτότητα της Σητείας.

Ο Δήμος Σητείας συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτισμού 2018 και μετά από απόφαση του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας και θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στην ιστορία του τόπου και να ενδυναμώσει το αίσθημα της ταυτότητάς του κήρυξε το 2018 «Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου». Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται ποικίλες εκδηλώσεις, δράσεις διαφορετικών μορφών τέχνης, οι οποίες κινούνται παράλληλα ή και ανεξάρτητα, υμνώντας τον έρωτα μέσα από το έργο του μοναδικού αυτού ποιητή, στον τόπο του, στην γενέτειρά του.
Ποίηση, μουσική, θέατρο, χορός, καντάδες, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, πανηγύρια, φεστιβάλ, ένα πολύχρωμο παζλ εκδηλώσεων συνθέτουν τα φετινά «Κορνάρεια», που αρχίζουν επίσημα στις 2 Ιουνίου.

Ποικιλία και αποκέντρωση
«Ξεκινάει η καλοκαιρινή περίοδος», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ και Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Λεωνίδας Τερζής, «με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί στα ΜΜΕ και το επόμενο διάστημα άμεσα, θα είναι έτοιμη και η έντυπη μορφή του. Φέτος αρκετά νωρίς σχεδιάστηκε και δημοσιοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μιας και τέθηκαν χρονοδιαγράμματα στους φορείς που θέλουν να συμμετέχουν στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, υπήρξε ανταπόκριση κι έτσι το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε κι ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Αρκετές οι εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν την καλοκαιρινή περίοδο, μπορούν να τις παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν όλες οι πληθυσμιακές ομάδες. Εκδηλώσεις για μικρά παιδιά με αιχμή του δόρατος το πρώτο Παιδικό Φεστιβάλ κι άλλες. Ακόμα, η κορωνίδα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η παράσταση του “Ερωτόκριτου” με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής του Δήμου, του Συλλόγου Φίλων Μουσικής και πολλούς ερασιτέχνες ηθοποιούς. Επίσης, τα “Στειακά Δρώμενα”, “Η Θυσία του Αβραάμ” από τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας κι άλλες θεατρικές παραστάσεις καθώς και συναυλίες, εκθέσεις κι άλλες εκδηλώσεις. Πολλές από αυτές, όπως κάθε χρόνο, θα λάβουν χώρα στην περιφέρεια του Δήμου, στις Κοινότητες, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν τα τοπικά πανηγύρια, τα οποία επίσης είναι ιδιαίτερα».

Το τοπικό στοιχείο
«Οι φετινές εκδηλώσεις», πρόσθεσε ο κ. Τερζής, «έχουν έντονο το τοπικό στοιχείο. Πέραν από τις δραστηριότητες που κάθε χρόνο αφορούν το πολιτιστικό γίγνεσθαι της περιοχής μας, θέλουμε να αναδείξουμε και τα ιδιαίτερα πολιτισμικά στοιχεία, όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες. Σε αυτή την λογική κινούμαστε από την αρχή του έτους, σε συνεργασία πάντα με φορείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την γνώμη τους προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα αντάξιο της παράδοσης που έχει η Σητεία όσον αφορά τον πολιτισμό.
Στόχος μας είναι επίσης με τα διατιθέμενα χρήματα να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς να υπάρχει διασπάθιση του δημοτικού χρήματος και χωρίς να εξαντλούμε τον προϋπολογισμό του ΔΟΚΑΣ. Ενεργό ρόλο έχει και ο ΟΑΣ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, μέσα από την υποστήριξη δράσεων που λαμβάνουν χώρα το καλοκαίρι, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Στόχος μας είναι η επικοινωνία και η ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής, αλλά και η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης του έργου του μεγάλου Σητειακού ποιητή του Βιτσέντζου Κορνάρου».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας