Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

«Θα συνεχίσει να υπάρχει ΤΕΙ στη Σητεία;»

Μετά την τελετή καθομολόγησης και απονομής πτυχίων των αποφοίτων του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Κρήτης με έδρα την Σητεία,
ο Κοσμήτορας της Σχολής κ. Φίλιππος Βερβερίδης αναφέρθηκε στο διαμορφούμενο σκηνικό, στη μεταβατική περίοδο στο χώρο της παιδείας και στις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Δεδομένης της εξαιρετικής πορείας του Τμήματος, της λειτουργίας της Σχολής με έδρα τη Σητεία, στην οποία ανήκει, αλλά και των όσων έχουν γνωστοποιηθεί για τις εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο κ. Βερβερίδης επεσήμανε: «Όπως γνωρίζουμε όλοι, αυτή την στιγμή η τριτοβάθμια παιδεία βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο κι ενδιάμεσο στάδιο, όπου συνεχίζουν να γίνονται αλλαγές με την έννοια των συγχωνεύσεων.
Προϋπήρξε το σχέδιο “Αθηνά 1” το 2013, όπου εξ αιτίας αυτού του σχεδίου το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας προσαρτήθηκε στην Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων. Τώρα, ποιά θα είναι τα επόμενα βήματα; Σίγουρα η παρούσα κυβέρνηση δια του Υπουργείου Παιδείας έχει εξαγγείλει και η νομοθεσία που έχει βγει αυτή την στιγμή αναφέρει ότι τα Τμήματα, τα οποία θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν και να υπάρχουν, θα πρέπει να έχουν ένα εξαιρετικό δυνατό ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεικνύεται όχι μόνο στην τοπική κοινωνία του Ιδρύματος, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινωνία -Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, όλων των ΑΕΙ- ότι υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός εργασιών, όπου μέσα από τις ερευνητικές εργασίες μεταδίδεται η γνώση στους φοιτητές μας.
Θα πρέπει να υπάρχει ένας μίνιμουμ αριθμός μελών διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού που είναι αναγκαίος σύμφωνα με την νομοθεσία για να συνεχίσει να υπάρχει το Ίδρυμα. Θα πρέπει να υπάρχει “υποχρεωτικό” μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και πάνω απ’ όλα θα πρέπει το κάθε Τμήμα για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναδείξει την ακαδημαϊκότητά του να είναι σε θέση να αποδείξει ότι μπορεί να υποστηρίξει αυτόνομα εκπόνηση διδακτορικών διατριβών. Όλα αυτά είναι τα στοιχεία τα καινούρια που έχουν τεθεί και μας αναγκάζουν να τα βάλουμε στο μικροσκόπιο, όχι μόνο για το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, αλλά για όλα τα Τμήματα κι ακόμα περισσότερο για όλο το Ίδρυμα.
Είμαστε σε μία χρονική στιγμή όπου ο θεσμός των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων φαίνεται ότι τείνει προς -θα τολμούσα να πω την λέξη- την εξαφάνισή του ή οδηγείται -τέλος πάντως- προς μία επόμενη φάση επιβίωσης, ανάδειξης της λειτουργίας και του αντικειμένου του τεχνολογικού χαρακτήρα. Αυτό επιδιώκουμε κι αυτό θέλουμε, όλα τα Τμήματά μας και μάλιστα και το Διατροφής και Διαιτολογίας, να συνεχίσει να υπάρχει με τον καλύτερο δυνατό και ποιο αναδείξιμο τρόπο, όχι μόνο μέσα στο Ίδρυμα, αλλά και σε όλη την επικράτεια της Κρήτης αλλά και της χώρας».

Η περίπτωση της Σητείας
Στο ερώτημα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ «Θα συνεχίσει να υπάρχει στην Σητεία;» ο κ. Βερβερίδης απάντησε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αποφασίσει ο τρόπος με τον οποίο θα οδηγηθεί η ύπαρξη και η συνέχεια της λειτουργίας των Τμημάτων ανάλογα με το τί προβλέπει η νομοθεσία. Δεν νομίζω ότι μπορεί να ειπωθεί κάτι αυτή την στιγμή, αν ειπωθεί ότι θα πρέπει να μεταφερθεί στο Ηράκλειο, που υπάρχουν και τέτοιες φωνές, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να “προσβάλει” την κοινωνία της Σητείας, δεν υπάρχει καμία τέτοια στόχευση. Ίσα- ίσα που πιστεύουμε πως η σύνδεση της Σχολής έχει άμεση σχέση και ποτέ δεν θα αφήσει -για οποιοδήποτε λόγο – την περιοχή της ανατολικής Κρήτης και ιδιαίτερα της Σητείας, που μας συνδέσουν πολλοί δεσμοί και σύνδεσμοι, σε απομόνωση, που είναι κάτι που έχω την αίσθηση ότι η κοινωνία της Σητείας ίσως αισθάνεται κάποια ανασφάλεια.
Αυτή λοιπόν η στάση μας είναι εκείνη η οποία θα βοηθήσει το Τμήμα όχι μόνο να συνεχίσει να υπάρχει με τον όποιο δυνατό τρόπο αλλά κι από κει και πέρα να αναδειχθεί η λειτουργία του είτε εδώ στην Σητεία είτε στο Ηράκλειο. Αυτό είναι κάτι που δεν είναι απόφαση της Σχολής, ίσως ούτε και του Ιδρύματος.
Παρ’ όλα αυτά όμως τόσο το Ίδρυμα, όσο και η Σχολή αυτό το οποίο οφείλει να αναδείξει είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος με τον οποίο ένα τέτοιο σημαντικό επιστημονικό αντικείμενο, όπως αυτό της διατροφής και διαιτολογίας, θα πρέπει να συνεχίσει να αποδίδει όχι μόνο πολύ δυνατούς αποφοίτους, όπως γίνεται σήμερα, αλλά και στην πορεία και προσωπικό και δυνατότητα περισσότερης εμπλοκής κι ανάδειξης του αντικειμένου του σε επίπεδο πλέον ακαδημαϊκής κοινότητας. Δεν εννοώ μόνο το ΤΕΙ Κρήτης, αλλά γενικότερα τον πολύ ανταγωνιστικό τομέα που έχει και το αντικείμενο αυτό σε επίπεδο χώρας. Και βέβαια διεθνές επίπεδο.
Όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας και με βάση τα οποία θα πρέπει να ωριμάσουμε τις συνθήκες με τις οποίες θα πρέπει να γίνει το επόμενο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή της Σητείας ή του Ηρακλείου κρίνονται θετικότερα η μία από την άλλη. Σημαίνει ποιός είναι ο καλύτερος δυνατός χώρος ώστε το αντικείμενο αυτό να αναδείξει και την κρητική διατροφή, που θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν αναδείξει ότι η κρητική δίαιτα είναι μοναδική παγκόσμια και πάνω σε αυτή στηρίζονται πολλές άλλες υγιεινές, που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες, που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο αυτό. Όλα αυτά μέσα από ένα Τμήμα όπως το Διατροφής και Διαιτολογίας θα παίξει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Καταλαβαίνω τις ανησυχίες που έχει η τοπική κοινωνία, δε μπορώ να πω όμως κάτι, αυτή την στιγμή έχουμε κάνει εκθέσεις, αναζητήσεις όλων των δεδομένων και των δεικτών. Νομίζω ότι τα επόμενα θέματα είναι στοιχεία, τα οποία θα τα αναδείξει και η Σχολή και το Ίδρυμα, αλλά ίσως και η παρούσα ή η όποια επόμενη κυβέρνηση κληθεί να λάβει αποφάσεις».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας