Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

«Γιορτή Υγείας» για πέμπτη χρονιά στη Σητεία

Πλούσιο σε δράση και συνάμα ιδιαίτερα ουσιαστικό ήταν το τριήμερο στην περιοχή της Σητείας, καθώς για πέμπτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Υγείας.

Τη θεσμοθετημένη εκδήλωση διοργάνωσαν το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), οι Γιατροί του Αιγαίου Πα.Γ.Ν.Η, το Γ.Ν -Κ.Υ. Σητείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Σητείας, το ΔΙΕΚ Σητείας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, το Γεωπάρκο Σητείας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Σητείας, υπό την αιγίδα του Δήμου Σητείας και με την υποστήριξη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του ΕΕΣ -Παραρτήματος Σητείας και της ΕΔΕΑΚ.
Το φετινό τριήμερο των εκδηλώσεων Διατροφής και Ευεξίας είχε ως θεματική ενότητα την Παιδική Παχυσαρκία, ένα μεγάλο δυστυχώς πρόβλημα για τη χώρα, που είναι «πρωταθλήτρια» σε επίπεδο Ευρώπης.

Οι εισηγήσεις
Με ενδιαφέρουσες ομιλίες ξεκίνησε το τριήμερο την  Παρασκευή στο «Πολύκεντρο».
Τους παριστάμενους και τους φοιτητές του ΤΕΙ Σητείας που έδωσαν δυναμικό το «παρών» καλωσόρισαν εκ μέρους της Συντονιστικής και Οργανωτικής Επιτροπής η Πρόεδρος κ. Λένα Μπορμπουδάκη και η συντονίστρια της ημερίδας κ. Εύη Γαρεδάκη.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιάννης Κατσαράκης. Χαιρετισμό μεταξύ άλλων απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας κ. Χρήστος Ριτσώνης.
Το Σάββατο το πρωί πραγματοποιήθηκε σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και Αυτόματης Εξωτερικής Απινίδωσης με υπεύθυνη την Αναισθησιολόγο Μαρίνα Καλογκριδάκη.
Την ίδια ημέρα με την στήριξη και των τοπικών φορέων λειτούργησε Ανοικτό Νοσοκομείο στην Ζάκρο.
Το απόγευμα στον παραλιακό χώρο, δίπλα στην πλατεία έλαβαν χώρα κι άλλες  δράσεις, ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας από τους Φοιτητές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, παιχνίδια (τσουβαλοδρομία, αυγοδρομία, νεροδρομία κι άλλα, μάθημα γαστρονομίας με συνταγές από τους Chef του ΔΙΕΚ Σητείας και συντονιστές τους Μάνο Κορνάρο και Δημήτρη Νερουλίδη Καθηγητές ΔΙΕΚ και με την βοήθεια της Περιηγητικής Λέσχης Σητείας.
Επίσης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και το Γεωπάρκο Σητείας έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να παρατηρήσουν πετρώματα κι απολιθώματα, αλλά και να παίξουν με την χρήση των μουσειοβαλιτσών, που έχει αναπτύξει το Γεωπάρκο και το Μουσείο, όπως ανέφερε ο Παιδαγωγός και Υπεύθυνος εκθέσεων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Παναγιώτης Γεωργαντής.

Την χαρά του για την διεξαγωγή του τριημέρου εξέφρασε ο κ. Ριτσώνης. Επεσήμανε ότι οι φοιτητές του Τμήματος στηρίζουν εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη, που σκοπό έχει και την εκμάθηση μέσω ψυχαγωγίας, ενώ παράλληλα φέρνει πιο κοντά την σπουδαστική κοινότητα με τον κόσμο της Σητείας.
Επίσης την ικανοποίηση της εξέφρασε και η κ. Λένα Μπορμπουδάκη. Έκανε λόγο για ένα σημαντικό τριήμερο, με μία σειρά επιστημονικών εξαιρετικών ομιλών για το θέμα της παιδικής παχυσαρκίας και ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε. Επίσης αναφέρθηκε στις υπόλοιπες εκδηλώσεις και δράσεις, στην σπουδαιότητα της καθεμίας ξεχωριστά κι όλων μαζί συνολικά, του σεμιναρίου, του Ανοικτού Νοσοκομείου στην Ζάκρο, των δράσεων στην κεντρική πλατεία, αλλά και στη συμμετοχή πολύ κόσμου, μικρών και μεγάλων.
«Νομίζω ότι ο κόσμος, όσος  βρέθηκε κοντά μας, κατάλαβε ότι η παιδική παχυσαρκία είναι όντως ένα πρόβλημα. Όμως πρόβλημα που ξεκινά και πρέπει να επιλύεται από εμάς τους ενήλικες. Οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, η πολιτική ηγεσία, όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται, έχουν μεγάλο ρόλο, λόγο κι ευθύνη στο μεγάλο αυτό ζήτημα. Αναδείχθηκε επίσης η σημασία της σωστής διατροφής και η αναγκαιότητα της φυσικής δραστηριότητας στη ζωή μας», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας