Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Η καρποφορία των ελαιοδέντρων στο νομό Λασιθίου είναι και φέτος προβληματική

Στα περισσότερα από τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Αγίου Νικολάου έχει ήδη ολοκληρωθεί από την περασμένη εβδομάδα ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός κατά του δάκου και ολοκληρώνεται με τελευταίο το Καλό Χωριό.
Οι ψεκασμοί αυτοί αφορούν τα διαμερίσματα που είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα δακοκτονίας, το οποίο υλοποιείται με επιστασία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου. Από το πρόγραμμα εξαιρέθηκαν, λόγω ακαρπίας, οι περιοχές Ελούντας, Βρουχά, το μεγαλύτερο τμήμα στο Λούμα, οι Σέλλες, ο Κρούστας και η Πρίνα (θα ψεκαστεί μόνο ένα τμήμα της, που γειτνιάζει με το Καλό Χωριό).
Η καρποφορία των ελαιοδέντρων και φέτος είναι προβληματική σε ευρείες περιφέρειες του Νομού Λασιθίου, από τα στοιχεία που παραθέτουν συνεταιρισμοί και μεμονωμένοι ελαιοκαλλιεργητές.
Το πρόβλημα επιβεβαιώνεται και από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου. Πολλά χωριά, στα οποία γίνονται ψεκασμοί φέτος, έχουν οριακή καρποφορία, είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου Αγγελική Καραταράκη, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η «καλή» καρποφορία των προηγούμενων χρόνων ισοδυναμεί με τη “μέτρια” της φετινής χρονιάς». Σημειώνεται ότι στις περιοχές όπου διαπιστώνεται καρποφορία κάτω του 25% δεν εκτελούνται ψεκασμοί κατά του δάκου.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας