Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Συναγερμός στο Λιμεναρχείο Σητείας για αποβίβαση μεταναστών

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/4/files/2018-06-03/metanastes1.jpg
Δουλεμπορικό ιστιοφόρο, αποβίβασε σε παραλία της Σητείας μεταξύ Ξηροκάμπου και Κάτω Ζάκρου γύρω στους 60 μετανάστες.

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Κυριακής στη Λιμενική Αρχή της Σητείας, καθώς οι πληροφορίες που έφτασαν στο Λιμεναρχείο μιλούσαν για ένα δουλεμπορικό ιστιοφόρο, το οποίο αποβίβασε σε παραλία της Σητείας μεταξύ Ξηροκάμπου και Κάτω Ζάκρου γύρω στους 60 μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των 60 ατόμων, υπάρχουν και 7 μικρά παιδιά.
Το πλωτό σκάφος του Λιμεναρχείου Σητείας κινήθηκε προς την περιοχή νότια της Κάτω Ζάκρου προκειμένου να αποτρέψει την απομάκρυνση του ύποπτου ιστιοφόρου και να συλλάβει τους δουλεμπόρους, ενώ σε επιφυλακή τέθηκε και ο δήμος Σητείας, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί για την περιπέτεια των ανθρώπων αυτών.
Το πλωτό του Λιμεναρχείου Σητείας εντόπισε και ακινητοποίησε το δουλεμπορικό ιστιοφόρο και συνέλαβε το πλήρωμα του, ενω αργά το απόγευμα με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας συγκεντρώθηκαν οι 60 μετανάστες κοντά στην ταβέρνα "Άμπέλες" οι ιδιοκτήτες της οποίας μίλησαν στο neakriti.gr, για το συμβάν.
«Είδαμε γύρω στις 4.00 το απόγευμα ένα λευκό ιστιοφόρο να κινείται ύποπτα και να πλησιάζει την ακτή. Καλέσαμε το Λιμεναρχείο Σητείας και λίγο αργότερα είδαμε τους μετανάστες να βγαίνουν στην ακτή και να πηγαίνουν σε ένα συγκεκριμένο ψηλό σημείο. Αρκετοί αναγκάστηκαν να πέσουν με τα ρούχα στη θάλασσα, να κολυμπήσουν και να βγουν στη στεριά. Μεταξύ των 60 μεταναστών που συγκεντρώθηκαν λίγο αργότερα από τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς ήταν και επτά μικρά παιδιά», μας είπε η κ. Μαρία Τζουανάκη ιδιοκτήτρια της ταβέρνας.
Ζητούμενο ήταν το πού θα φιλοξενηθούν οι 60 αυτοί άνθρωποι, ποια είναι η εθνικότητά τους, ποιος ήταν ο προορισμός τους και ποια θα είναι η τύχη τους από τώρα και μετά, δοθέντος ότι ο Δήμος Σητείας δεν διαθέτει κατάλληλους χώρους φιλοξενίας, όπως είπε στο neakriti.gr ο δήμαρχος Σητείας Θ. Πατεράκης.

 Πηγή : Νέα Κρήτη

 https://s1.neakriti.gr/images/393x223/2/files/2018-06-03/metanastes2.jpg

 https://s1.neakriti.gr/images/393x223/2/files/2018-06-03/metanastes4.jpg

https://s1.neakriti.gr/images/393x223/2/files/2018-06-03/metanastes3.jpg








https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/4/files/2018-06-03/metanastes1.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------


Επί ποδός βρίσκονται από χθες το βράδυ οι περισσότερες υπηρεσίες του Δήμου Σητείας για τη φιλοξενία των 57 μεταναστών οι οποίοι αποβιβάστηκαν χθες το απόγευμα στην Κάτω Ζάκρο.
Ο Δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι θέλησε αρχικά να δώσει τα εύσημα στα Λιμεναρχεία Σητείας και Ιεράπετρας που άμεσα ανταποκρίθηκαν και κατάφεραν να συλλάβουν το ιστιοφόρο ,σημαίας Τουρκίας, που έφερε τους μετανάστες πριν προλάβει να βγει σε διεθνή ύδατα.
Όπως είπε ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται  4 γυναίκες και 7 παιδιά, ενώ οι υπόλοιποι είναι πολύ νεαροί άνδρες με τον μέσο όρο ηλικίας να τον υπολογίζει ο ίδιος το πολύ στα 25, οι οποίοι δηλώνουν Ιρανοί και Ιρακινοί.
Πλέον από τις 11 το βράδυ φιλοξενούνται σε χώρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείο Σητείας στο λιμάνι, χώρος ο οποίος όπως αναφέρει ο κ. Πατεράκης δεν είναι ο καταλληλότερος, όμως δεν υπάρχει κάποιος άλλος διαθέσιμος.
Στο χώρο σήμερα γίνεται προσπάθεια να τοποθετηθούν παροχές νερού, ώστε να μπορούν να πλυθούν οι μετανάστες, ενώ έχουν ήδη τοποθετηθεί χημικές τουαλέτες.
Ο Δήμος Σητείας όπως λέει θα αναλάβει την σίτιση των μεταναστών και την καθαριότητα του χώρου για όσο χρειαστεί, με τον ίδιο να υπολογίζει πως θα χρειαστούν δύο μέρες περίπου, όμως γίνεται άμεσα το αίτημα για άμεση απομάκρυνση αφού η συνθήκες φιλοξενίας δεν είναι καλές και κανείς δεν θέλει να δημιουργηθούν άσχημες καταστάσεις όπως συμβαίνει σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Ο κ. Πατεράκης τονίζει πως η Σητεία και η Κρήτη συνολικά έχει αναλάβει το χρέος που της αναλογεί στο κομμάτι της φιλοξενίας προσφύγων, αφού συνολικά 1.000 άτομα φιλοξενούνται σε όλο το νησί μέσω του προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας. Στη Σητεία έχουν ενοικιαστεί 27 διαμερίσματα και μένουν 140 άτομα, και όπως αναφέρει ο Δήμαρχος πρόκειται για μια σωστή και οργανωμένη προσπάθεια.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας