Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Εκσυγχρονισμένος κανονισμός καθαριότητας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας εκλήθη να εγκρίνει το νέο Κανονισμό Καθαριότητας- Περιβάλλοντος του Δήμου Σητείας.

Το θέμα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κοζυράκης. Όπως είπε, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενημερώθηκε ότι υπάρχει κανονισμός καθαριότητας από το 2008, ο οποίος όμως στην ουσία ήταν ανενεργός. Δεδομένης της χρησιμότητάς του, κατεβλήθη προσπάθεια σε συνεργασία με την Υπηρεσία και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον υπάρχοντα κανονισμό, δημιουργήθηκε ο νέος, όπου συμπεριελήφθησαν νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα σχετικά με την ανακύκλωση, τα ζώα συντροφιάς και άλλα.
Ο νέος κανονισμός συντάχθηκε, εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ετέθη σε διαβούλευση βάση του νόμου -κατά την οποία δεν υπήρξαν παρατηρήσεις από φορείς ή πολίτες- εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή ακολούθως και παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση με την δυνατότητα αλλαγών.

Τα πρόστιμα
Ενημερώνοντας για σημεία του κανονισμού που δεν έχουν καθοριστεί επακριβώς, αναφέρθηκε στο ποιός θα αναλάβει την επιβολή των προστίμων που προβλέπονται. Όπως είπε, κατόπιν συνεννόησης με το νομικό σύμβουλο, την διαδικασία αυτή μπορούν να αναλάβουν υπάλληλοι του Δήμου με την προϋπόθεση να καθοριστούν ονομαστικά στην απόφαση. Προτείνονται οι υπάλληλοι του Δήμου Μανώλης Χατζάκης Επόπτης Καθαριότητας, Κωστής Καναράκης, Ματθαίος Φιλιππάκης Προϊστάμενος Καθαριότητας και Γιώργος Καραβελάκης. «Ζητούμενο», τόνισε ο κ. Κοζυράκης, «δεν είναι η είσπραξη προστίμων, αλλά μέσω της διαδικασίας, η επιβράβευση όσων λειτουργούν σωστά και η συμμόρφωση όσων δεν το πράττουν».

Οι εκδηλώσεις
Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της αποκομιδής απορριμμάτων κατά τις εκδηλώσεις κερδοσκοπικού σκοπού, που πραγματοποιούνται από ιδιώτες ή φορείς προτείνοντας την επιβολή αντιτίμου  50 € στην περίπτωση που αναθέτουν στο Δήμο -μπορούν και οι ίδιοι- να προχωρήσει στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Τα τελευταία θα συγκεντρώνονται νωρίτερα από τους φορείς σε σακούλες και θα πρέπει να παραδώσουν τον χώρο που χρησιμοποιήθηκε για την εκδήλωση στην κατάσταση που παρέλαβαν.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Σητείας, η διαχείριση του ΧΥΤΑ ανήκει στο ΕΣΠΑ και ο Δήμος επωμίζεται το κόστος και καταβάλει αντίτιμο -30 € ανά τόνο- για οτιδήποτε μεταφέρει εκεί. «Προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε την ανεξέλεγκτη απόθεση σε χώρους κοινόχρηστους», εξήγησε.

Τα ογκώδη
Αναφορά αναλυτική έγινε στα ογκώδη αντικείμενα, οικιακά, στρώματα, έπιπλα, κλαδιά κηπουρικών εργασιών κλπ. Ως τώρα δεν επέβαλε τέλος αποκομιδής ο Δήμος, ο οποίος τα μετέφερε καταβάλλοντας και πάλι στον ΧΥΤΑ ανάλογο αντίτιμο. Η πρόταση του κ. Κοζυράκη αφορούσε τον καθορισμό προσιτού αντίτιμου για την μεταφορά ογκωδών από το Δήμο, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να σταματήσει η σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατεί.
«Πρέπει», επεσήμανε, «να μπει ο πολίτης σε μία λογική να μην θεωρεί τον κάθε χώρο σα μία χωματερή όπου μπορεί να πετάει τα πάντα. Έχω προχωρήσει σε συνεννόηση και με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να αντιμετωπιστεί και στα χωριά το πρόβλημα. Σχεδιάζεται ο καθορισμός συγκεκριμένου χώρου σε κάθε χωριό με την εποπτεία των Προέδρων και σε συνεργασία με τους κατοίκους και την Υπηρεσία Καθαριότητας, ώστε, όταν συγκεντρώνονται ογκώδη, να ενημερώνεται άμεσα η Υπηρεσία και να μεταβαίνει για να κάνει την αποκομιδή τους. Ζητάμε την συνεργασία των Προέδρων. Αλλά και όλου του Δημοτικού Συμβουλίου και των πολιτών γιατί το ζήτημα της καθαριότητας μας αφορά όλους».

Με σύμπνοια
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στην συντριπτική τους πλειοψηφία μίλησαν για μία σημαντική προσπάθεια, που έχει καταβληθεί από την πλευρά του αρμόδιου Αντιδημάρχου και της Υπηρεσίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων στον τομέα της καθαριότητας μέσα από το νέο κανονισμό, στη σωστή κατεύθυνση.
Διατυπώθηκαν παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις στην κατεύθυνση χρησιμότητας των προστίμων, στην εποπτεία εφαρμογής του κανονισμού, στην προώθηση της ανακύκλωσης, στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ρήψης μπαζών και ογκωδών παντού, στην αναγκαιότητα ενημέρωσης του κόσμου για το νέο κανονισμό.
Για τον καθορισμό των προβλεπόμενων προστίμων θα ακολουθήσει συνεργασία τις επόμενες ημέρες της υπηρεσίας, του κ. Κοζυράκη, αλλά και εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και να εγκριθούν στην συνέχεια.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας