Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Βροχές «χρυσάφι» για τις καλλιέργειες - Τι συνιστάται για τα αμπέλια

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-02-24/broxh.jpgΠαρά τα προβλήματα απ’ το χαλάζι, αυτή τη φορά τον νερό αποδείχθηκε πολύτιμο για τις καλλιέργειές μας.

Μετά τις βροχές του σαββατοκύριακου σε πολλές περιοχές της Κρήτης, για σήμερα Δευτέρα περιμένουμε - σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας - λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες, που θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Αναμένεται εξασθένηση από το βράδυ, ενώ η θερμοκρασία στο νησί μας θα κυμανθεί από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.

Ανακούφιση, αλλά βέβαια πολύ μικρή και προσωρινή μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, προσέδωσε στους Κρητικούς (σε πολλές από τις περιοχές στις οποίες έπεσε) η βροχή του περασμένου Σαββάτου, ενώ με ανακούφιση είδαν πολλοί και τις χθεσινοβραδινές βροχές στο νομό Ηρακλείου και σε άλλες περιοχές του νησιού μας.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βροχές διαρκούσαν λίγη ώρα, είχαν όμως σχετικά μεγάλη ένταση και χαρακτηρίστηκαν ως “χρυσάφι” για τις καλλιέργειες και τη γη μας. Χθες δεν είχαμε τόσο εκτεταμένες βροχοπτώσεις, αλλά περιμένουμε νέες βροχές από σήμερα, ενώ από αύριο Τρίτη τα καιρικά αυτά φαινόμενα με την ονομασία “Μίνωας” θα υποχωρήσουν εντελώς, για να ξαναφτάσουμε σταδιακά στις συνθήκες που αρμόζουν στην καλοκαιρινή περίοδο.
Συνεχίζεται, λοιπόν, το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας από την Πέμπτη, με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε μερικές περιοχές. Σε ισχύ παραμένει και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που έχει εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την κακοκαιρία “Μίνωας”, όπως “βαφτίστηκε” από τη μετεωρολογική υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Εξάλλου, τα σφοδρά μπουρίνια την Παρασκευή δημιούργησαν πλημμυρικά φαινόμενα σε Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία και σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ οι κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης είχαμε τα πρώτα ξεσπάσματα του καιρού. Σφοδρή ήταν η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στις Δαφνές και που διήρκεσε πάνω από δέκα με δεκαπέντε λεπτά. Η χαλαζόπτωση έχει προβληματίσει έντονα τους αμπελουργούς της περιοχής, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουν προκληθεί ζημιές στην παραγωγή των σταφυλιών.

Αντιθέτως, έντονη ήταν η βροχή και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, όπου τα συναισθήματα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς η βροχή αυτή έρχεται να ανακουφίσει τις διψασμένες καλλιέργειες. Βροχές, όμως, σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές του νομού Ηρακλείου, ενώ ακούγονταν βροντές κυρίως από την πλευρά του Μαλεβιζίου και της ευρύτερης περιοχής. Ευεργετικές θεωρήθηκαν οι βροχές που έπεσαν στο διάστημα αυτό σε νότιες περιοχές της Κρήτης, όπως στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου και του Συκολόγου.
Σήμερα και αύριο
Αναλυτικότερα, για σήμερα και για αύριο ο καιρός προβλέπεται άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου. Τα φαινόμενα, τα οποία το μεσημέρι και το απόγευμα κυρίως στα ηπειρωτικά, τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη θα είναι κατά τόπους ισχυρά, από αύριο το βράδυ βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
Οι γεωπόνοι συνιστούν στους αμπελουργούς
Στο μεταξύ, μετά τις βροχές των τελευταίων ημερών, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών του νομού Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση προς τους αμπελουργούς, τονίζοντας τα εξής:
«Λόγω των καιρικών συνθηκών, σε σταφύλια που τυχόν θα δημιουργηθούν πληγές πρέπει να γίνει ψεκασμός το συντομότερο δυνατό για προστασία από τη βοτρύτιδα.

Σε πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες που βρίσκονται κοντά στη συγκομιδή να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους χρόνους αναμονής που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων που θα χρησιμοποιούνται.
Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, χρησιμοποιείτε σκευάσματα από τις λίστες εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση διαβάζετε προσεκτικά και εφαρμόζετε πιστά την ετικέτα».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας