Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Aπολογισμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσουρά Σταυροχωρίου πριν τις εκλογές της Κυριακής

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/Koutsouras_1_radiolasithi.gr_.jpgΩς Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσουρά- Σταυροχωρίου, στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση της Κυριακής 17ης Ιουνίου 6μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Σταυροχωρίου , μετά την διαπίστωση μη απαρτίας, σύμφωνα με το καταστατικό οι εκλογές αποφασίσαμε να γίνουν την Κυριακή 24η Ιουνίου την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.

Καλούνται τα μέλη και οι φίλοι του Πολιτιστικού μας συλλόγου να παρευρεθούν, για να ενημερωθούν για το έργο του Συλλόγου και να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες.
Ως Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσουρά- Σταυροχωρίου από τον Ιούλιο του 2015 ,που αναλάβαμε, κάναμε τα παρακάτω:
  • Γενική παρέμβαση σε όλους τους χώρους του Δημοτικού Σχολείου Σταυροχωρίου,  για τη βελτίωση της εικόνας του βασικού σημείου αναφοράς τόσων γενεών , ώστε  να μπορεί να λειτουργήσει ως ένα κέντρο Πολιτισμού της περιοχής.
  • Κάναμε ένα πρωτόγνωρο άνοιγμα σε όλα τα επίπεδα συνεργαζόμενοι με όλους τους τοπικούς φορείς.
  • Συνεργαστήκαμε με το Λύκειο Μακρύ Γιαλού στον Κουτσουρά και το Τοπικό Συμβούλιο Σταυροχωρίου για την κατασκευή και τοποθέτηση  έντεκα(11) πινακίδων σήμανσης τόπων και μονοπατιών, καθώς και στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αναβίωσης της εικόνας του Σταυροχωρίου στα πέτρινα χρόνια.
  • Συμμετείχαμε  με δική μας αίτηση , σε συνεργασία με το Ν.Π. του Δήμου Ιεράπετρας «ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ», τα Τοπικά Συμβούλια Ορεινού και Σταυροχωρίου ,τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορεινού σε τρία  Διεθνή εθελοντικά προγράμματα για τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου στο Δασάκι στον Κουτσουρά και τη διάνοιξη του μονοπατιού από το Δασάκι στο Ορεινό. Επίσης ξεκινήσαμε τη διάνοιξη μονοπατιών και σε άλλα μέρη στο Σταυροχώρι.  Συγκεκριμένα έγινε η αρχή με τα μονοπάτια της Λαπιθοκαμάρας, της Βίγλας και του Νεραϊδόσπηλιου .
  • Κάναμε παραδοσιακές Κρητικές βραδιές στο Σταυροχώρι και Κουτσουρά. Διοργανώσαμε δύο εκδηλώσεις στον αναπλασθέντα χώρο δίπλα από την Αγία Τριάδα και τη φάμπρικα, για την ανάδειξή τους.
  • Σε αγαστή συνεργασία με τον Τοπικό Αντιδήμαρχο, το Τοπικό Συμβούλιο, κάναμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις για τα έργα της ανάπλασης και της γέφυρας στο χωριό .
  • Οργανώσαμε  και τα τρία χρόνια  δράσεις καθαριότητας ,με τη βοήθεια του Δήμου Ιεράπετρας και σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Κουτσουρά .
  • Σημαντική  ήταν η παρουσία του Συλλόγου με την απαιτούμενη προετοιμασία τραπεζοκαθισμάτων  τις εορτάσιμες ημέρες των Αγίου Φανουρίου, Αγίου Ραφαήλ, Παναγίας στην Κάπαρη , Αγίου Κωνσταντίνου , Αγίας Ειρήνης και Παναγίας στη Λυγιά .  Στην Κάπαρη εκτός από τη βοήθεια στα αρτουλάκια , διοργανώσαμε στο χώρο και το παραδοσιακό κρητικό γλέντι και την τελευταία χρονιά στην πλατεία Σταυροχωρίου.  
  • Συνεργαστήκαμε με τον Εμπορικό Σύλλογο και  φορείς της περιοχής για την κατασκευή και τοποθέτηση επτά (7) κουτιών για τους κάδους σκουπιδιών στον Κουτσουρά και  δεκατριών (13) σε Μακρύ Γιαλό και Ανάληψη. Έγινε και τοποθέτηση δωρεάν δύο κουτιών στο Σταυροχώρι.
  • Συνεργαστήκαμε με την Ομάδα πρωτοβουλίας Μακρύ Γιαλού, συμμετέχοντας σε διαλέξεις και στην πρώτη  διάλεξη , όπου ομιλητής ήταν ο χωριανός μας Μανώλης Καναβάκης , τον τιμήσαμε με απονομή από τον Πρόεδρο τιμητικής πλακέτας  για την πολύχρονη προσφορά του στον τόπο.
  • Εγκρίθηκε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “Το Σταυροχώρι Ανατολικής Κρήτης”. Ως Πολιτιστικός Σύλλογος κάναμε τα αδύνατα δυνατά και τα καταφέραμε. Πράξαμε το καλύτερο δίνοντας διεξόδους σε γυναίκες με δεξιότητες. Παρά τη μεγάλη προσπάθειά μας δεν υλοποιήθηκε ο στόχος αυτός .
  • Έγινε εξωτερική ανάπλαση της Φάμπρικας (αρμολόγηση, κουφώματα κ.λ.π.)
  • Με τη βοήθεια του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Σταυροχωρίου, που μας διέθεσε μία αίθουσα στο Ελαιοτριβείο, απελευθερώσαμε μία δική μας αίθουσα στο Σχολείο , μεταφέροντας εκεί όλα τα τραπεζοκαθίσματα.
  • Συμμετείχαμε στη 13η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, οργανώνοντας σε συνεργασία με το Δήμο Ιεράπετρας τη διαδρομή από  Άγιο Ιωάννη, Σχινικάψαλα, Ορεινό, Σταυροχώρι , Άγιο Στέφανο, Μακρύ Γιαλό, Κουτσουρά, Φέρμα. Μοναδική στάση στην Πλατεία Σταυροχωρίου με μία μικρή αναφορά από τον Πρόεδρο για το σκοπό της εκδήλωσης αυτής.
  • Εκδώσαμε ένα 12φυλλο επετειακό ημερολόγιο με φωτογραφίες που αναδεικνύουν την ομορφιά και την αξία του τόπου , μεταφρασμένο και στα Αγγλικά .
  • Συμμετείχαμε κάθε χρόνο  στη γιορτή τουριστικής προβολής την παγκόσμια ημέρα τουρισμού,     στο λιμανάκι Μακρύ Γιαλού, με γλυκά και εδέσματα.
  • Η Βιβλιοθήκη Σταυροχωρίου αποτελεί σημαντικό Πολιτισμικό στοιχείο  της περιοχής . Ο Πολιτιστικός Σύλλογος έχει ασχοληθεί αρκετά και σε συνεργασία με το δημιουργό της  κ. Γιώργο Λάκουρα , επιθυμεί την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή της . Γι αυτό προσπαθήσαμε και τα καταφέραμε με τη δημιουργία Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης , για την καλύτερη αξιοποίηση του υλικού της.
  • Κάναμε την πρώτη εκδήλωση στην αίθουσα που αναπλάσαμε το 2017 , με κάλαντα από τη χορωδία με τη Δέσποινα Παντελή  και ταγούδια από τη Φιλαρμονική του Δήμου Ιεράπετρας στο σχολείο και στην πλατεία του χωριού.
  • Συμμετείχαμε στη διοργάνωση του 1ου Κύρβειου Λαϊκού  δρόμου στις 3-6-2018.
  • Κάναμε πάνω από 150 δημοσιεύσεις  στον τοπικό τύπο και περίπου 250 αναρτήσεις για την προβολή δράσεων και των πιο σημαντικών τοπίων ή μνημείων  της περιοχής μας.
Ευχαριστούμε το Δήμο Ιεράπετρας, τον Τοπικό Αντιδήμαρχο Μανώλη Βρυγιωνάκη, και τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γιάννη Ζουμπουλάκη και  όλους όσοι εθελοντικά βοηθούν και συμπαραστέκονται στο έργο του Συλλόγου. Μεγάλη θεωρείται η συμβολή των ντόπιων και φίλων επιχειρηματιών ή τεχνικών  στην μεγάλη πρωτοβουλία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου στη συνολική παρέμβαση στο σχολείο και αξίζει να τους αναφέρουμε και να τους ευχαριστήσουμε θερμά:
Επιχειρηματίες:  ΜΑΡΚΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, Ο.Ε. ΠΑΝΤΑΖΑΚΟΥ- ΠΑΠΑΧΑΤΖΑΚΗ , MAΡΚΑΚΗ ΣΤΕΛΙΟ , ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΝΩΛΗ,  ΜΥΛΩΝΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΚΑΡΥΔΗ ΓΙΑΝΝΗ, ΟΡΕΣΤΗ ΛΑΠΑ, ΡΟΥΣΑΚΗ ΜΑΝΩΛΗ.
Τεχνικούς : ΖΕΡΒΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΟ (ηλεκτρολόγο), ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗ ΜΙΧΑΛΗ (υδραυλικό)  , ΓΡΑΣΣΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΜΠΡΟΒΑΛΑΚΗ ΣΤΕΦΑΝΟ και ΣΑΜΠΡΟΒΑΛΑΚΗ ΓΙΩΡΓΟ (ελαιοχρωματιστές) ,   ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ(kastriot collaku Aλβανό).
Αν κάναμε κάποιες παραλείψεις ή αν παρεξηγηθήκαμε στην προσπάθειά μας αυτή, θέλουμε να επισημάνουμε ότι μοναδικός στόχος μας πάντα ήταν και είναι η καλύτερη προβολή και ανάδειξη της περιοχής .

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας