Θα συμμετέχουν οι: Hubert Wild βαρύτονος, το τρίο του πιάνο Amadeus από το Saltzburg, ο Tarek Al-Shubbak πιανίστας, οι Έλληνες του Festival Quintet, η βιολίστα Μαρία Λουίζα Γελαδάρι-Hanicz, και το Armoniosa Baroque Ensemble από την Ιταλία.
Το μουσικό θέμα αυτού του φεστιβάλ είναι ο Ρομαντισμός με όλο το μεγαλείο του. Στις τέσσερις μέρες θα απολαύσουμε τις διάφορες μορφές του. Θα ακούσετε το «American» Piano Quintet Νο 2 του Dvorak, την σονάτα για βιολί και πιάνο του Mozart σε C major, το Piano Trio σε B flat major, KV 502, και το String Quartet, KV 465, γνωστό σα Dissonanzen.
Ενδιάμεσα το πρόγραμμα θα διανθήσουν κομμάτια όπως: το Piano Trio του Haydn No 39, τρία ρωσικά τραγούδια του Glinka, το Piano Trio Lovisa Trio του Sibelius, το No 4 String Quartet του Beethoven και το La Valce & Trigane του Ravel. Ένα κονσέρτο θα αφιερωθεί στους συνθέτες Baroque, που γεφύρωσαν το Baroque με τον Ρομαντισμό.
Το φεστιβάλ καλωσορίζει για μία ακόμη φορά τον Hubert Wild στην σειρά τραγουδιών Schubert Lieder με μια πιο ελαφριά χροιά.
Ευχαριστούμε τους δωρητές και υποστηρικτές του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα φέτος τον όμιλο σουπερ μάρκετ Χαλκιαδάκη, που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Δηλαδή να φέρουμε την κλασική μουσική στο πλατύ κοινό αυτής της περιοχής της Κρήτης.
Η ιστορία του φεστιβάλ
Το φεστιβάλ κλασικής μουσικής Casa Dei Mezzo (www.casdeimezzo-festival.com) που οργανώνεται από μια Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία «Φίλοι του Φεστιβάλ Μουσικής Casa Dei Mezzo, Διοργάνωση Χορωδιών-Συναυλιών, Μακρύς Γιαλός» γίνεται εδώ και δέκα τέσσερα χρόνια κάθε Ιούνιο στον Μακρύ Γιαλό Λασιθίου και την γύρω περιοχή. Από τον Απρίλιο του 2011 ο φορέας του φεστιβάλ έχει ενταχθεί στην Πύλη Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.
Ιθύνων νους και πρόεδρος του φεστιβάλ είναι ο κ. Gunnar Stromsholm, ένας Νορβηγός ξενοδόχος στην περιοχή. Έχοντας μεγάλη εμπειρία από φεστιβάλ και πολύ καλές επαφές στον κόσμο της κλασικής μουσικής (ήταν οργανωτικό μέλος του φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Risor Νορβηγίας) προσελκύει κάθε χρόνο διεθνούς φήμης σολίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το φεστιβάλ είναι ένα μοναδικό πολιτισμικό γεγονός για την Κρήτη, που έχει στόχους να κάνει την κλασική μουσική πλατυτέρα γνωστή στην περιοχή, να φέρει μουσικούς διαφόρων εθνικοτήτων σε επαφή, να αναδείξει μουσικά ταλέντα, να συνδράμει στο σχηματισμό νέων μουσικών σχημάτων (ντουέτο, τρίο), να οργανώσει εργαστήρια όπερας και μέσω όλων αυτών την προώθηση του τουρισμού στο Νότιο Ανατολικό Λασίθι, που τόσο τον χρειάζεται. Περιλαμβάνει δε κάθε χρόνο πέρα από την κλασική, κρητική και ελληνική μουσική.
Γνωστοί τοπικοί καλλιτέχνες και χορευτικά συγκροτήματα εντάσσονται στις εκδηλώσεις και έχουν την ευκαιρία να προβάλουν τη μουσική μας, αλλά και την περιοχή διεθνώς. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι ο μουσικός διευθυντής του φεστιβάλ είναι ο κ. John Lidal (www.lidalnorth.com ), ο οποίος είναι καθηγητής πιάνου και φωνής στο ωδείο του Manhattan και στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.Τις προηγούμενες χρονιές εμφανίστηκαν καλλιτέχνες από Νορβηγία, Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, FYROM, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Από ελληνικής πλευράς έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων στο Casa Dei Mezzo οι Στέλιος Πετράκης, Φοίβος Μαυράκης, Ross Dαly, Τζένη Ντριβάλα, Φίλιππος Μοδινός, Φιλαρέτη Κομνηνού (σε απαγγελία), Κώστας Μακρυγγαννάκης, Ζωή Ζενιώδη, Χρόνης Κουτσουμπίδης και ο Βαγγέλης Βαρδάκης.
Άξιο αναφοράς είναι ότι το φεστιβάλ έχει ένα συμφωνικό πιάνο Bessendorfer Grand Imperial, που ανήκε στον γνωστό τενόρο Luciano Pavarotti και είναι ένα από τα κορυφαία μοντέλα στον κόσμο. Βρίσκεται στο σπίτι του κ. Stromsholm, χρησιμοποιείται στα κονσέρτα και είναι ένας δυνατός πόλος έλξης σολίστ παγκοσμίου φήμης.
Τα δεκατρία προηγούμενα χρόνια το φεστιβάλ έχει προσελκύσει επισκέπτες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Ο κόσμος έρχεται για την μουσική, αλλά παράλληλα γνωρίζει και το Λασίθι, απολαμβάνει τις υπέροχες παραλίες, την κουζίνα και την φιλοξενία των κατοίκων του. Ήδη υπάρχει ένας σημαντικός πυρήνας από λάτρεις του φεστιβάλ που ξαναγυρίζουν κάθε χρόνο στο Λασίθι.
Οι Δήμοι της Ιεράπετρας, Σητείας και η 13η Βυζαντινή Εφορία Αρχαιοτήτων συνδράμουν το φεστιβάλ. Κάθε χρόνο συμμετέχουν με την διάθεση χώρων (Λιμανάκι Μακρύ Γιαλού, Ενετική βίλα στην Ετιά) και με υλική υποστήριξη. Από το 2010 η Νορβηγική Πρεσβεία της Αθήνας και η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στηρίζουν το Φεστιβάλ Casa Dei Mezzo σαν χορηγοί και συνδιοργανωτές, όπως επίσης από το 2014 και το Νορβηγικό Ινστιτούτο της Αθήνας.
Παράλληλα το φεστιβάλ μας ξεκίνησε συνεργασία με το φεστιβάλ Ηρακλείου συνοργανώνοντας ένα κονσέρτο για πιάνο τσέλο και βιολί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου από το Τrio Dei Mezzo στις 22 Μαρτίου 2010, που κατέπληξε το κοινό. Την ίδια χρονιά έγινε το πρώτο εργαστήρι (master classes) όπερας από 3-13 Ιουλίου. Ο John Lidal με ένα επιτελείο διεθνώς αναγνωρισμένων καθηγητών του ωδείου Manhattan έκαναν μαθήματα φωνής και σκηνικής παρουσίας σε 20 σολίστες όπερας από διάφορες χώρες. Το εργαστήρι επαναλήφθηκε τον Ιούλιο του 2012 και τον Ιούλιο του 2016, οπότε οι συμμετέχοντες ανέβασαν για πρώτη φορά στην Κρήτη την όπερα του Mozart Idomeneo.
Η πορεία του φεστιβάλ καλύφθηκε από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα (Ελευθεροτυπία, Σκάϊ, Κάπα της Καθημερινής, Έθνος, ΕΤ3 ) στην Ευρώπη (Sunday Times και Νορβηγικές Εφημερίδες).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο φεστιβάλ ανέβηκαν σε παγκόσμια πρεμιέρα 3 έργα γνωστών συνθετών: του Αμερικανού συνθέτη Thomas Sleeper από την Ζωή Ζενιώδη στο πιάνο, του ελληνικής καταγωγής Νεοζηλανδού Γιάννη Ψαθά (έγραψε μουσική για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004) από τους Σολίστες Μουσικής Δωματίου της Νέας Ζηλανδίας, και της Ασπασίας Νασοπούλου από τον Trygve Bronske στο πιάνο.
Επιπλέον μετά από πολύχρονες επαφές με την ΕΡΑ έχουμε πετύχει την μετάδοση των κονσέρτων του φεστιβάλ μέσω της ΕΒU (Ευρωπαϊκής Ραδιοφωνικής Ένωσης) με αντίστοιχη προβολή του Μακρύ Γιαλού.
Για το Φεστιβάλ Casa Dei Mezzo
Ο Πρόεδρος G. Stromsholm
Οι Διευθυντές: Μανώλης Καναβάκης, Βασίλης Καραμανλής, Νίκος Τσικαλάκης
Πηγή : Ανατολή