Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Προχωρά επιτέλους το Leader στο νομό Λασιθίου. Ξεκινάει από τα έργα «δημόσιου» χαρακτήρα

Με καθυστέρηση πλέον των δύο χρόνων, ξεκινά σε λίγες ημέρες η υλοποίηση του προγράμματος «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων CLLD/LEADER».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει αποστείλει τα υποδείγματα για την προκήρυξη που αφορά στο κομμάτι των έργων «δημόσιου» χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα πρόκειται για έργα με χρηματοδότηση 100% από το πρόγραμμα και αφορά προτάσεις που θα υποβληθούν από Δήμους, Περιφέρειες και δημοτικά νομικά πρόσωπα, φορείς του ελληνικού Δημοσίου καθώς και φορείς ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (πολιτιστικούς συλλόγους κλπ.).
Σύμφωνα με την επικείμενη προκήρυξη, μπορούν να χρηματοδοτηθούν πράξεις δημοσίου χαρακτήρα που συμβάλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην εξυπηρέτηση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, για την επίτευξη των στόχων της εγκεκριμένης τοπικής στρατηγικής. Οι εν λόγω παρεμβάσεις παρέχονται δωρεάν στο ευρύ κοινό, ή η όποια χρηματική συνεισφορά από το κοινό καλύπτει μέρος μόνο του πραγματικού κόστους της δραστηριότητας, δεν μεταβάλει τον μη οικονομικό της χαρακτήρα και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποζημίωση για την παρεχόμενη υπηρεσία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Αναπτυξιακής Λασιθίου Μπάμπης Αντωνακάκης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για την εξέλιξη στο θέμα αυτό.
Συνολικά, η δημόσια δαπάνη, στο κομμάτι του Leader που αφορά τα έργα δημόσιου χαρακτήρα είναι 1.671.000 ευρώ που έχουν εγκριθεί πριν από 1,5 χρόνια, για το Νομό Λασιθίου. Η Αναπτυξιακή Λασιθίου σκοπεύει να δώσει χρονικό περιθώριο τριών μηνών για να συντάξουν και «ωριμάσουν» τις προτάσεις τους οι φορείς, τις οποίες θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά. Όσο μεγαλύτερη ωριμότητα θα έχει ένα επενδυτικό σχέδιο που θα υποβληθεί, τόσο μεγαλύτερη βαθμολογία θα λάβει μεγιστοποιώντας και την πιθανότητα ένταξης και χρηματοδότησή τους από το πρόγραμμα, που λειτουργεί σε ανταγωνιστική βάση.
Οι προτάσεις έργων θα αφορούν συγκεκριμένα το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/LEADER (ΕΓΤΑΑ) Λασιθίου, στο Υπομέτρο 19.2 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 (για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα) και για τις πιο κάτω δράσεις, υποδράσεις:
* Στήριξη για τη δημιουργία, βελτίωση ή επέκταση τοπικών βασικών υπηρεσιών για τον αγροτικό πληθυσμό, καθώς και των σχετικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, αγροτικά ιατρεία, κ.λπ.).
* Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ.).
* Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
* Στήριξη για μελέτες, υπηρεσίες και επενδύσεις, που συνδέονται με τον πολιτισμό, με τη διατήρηση, αποκατάσταση και αναβάθμιση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των χωριών, των αγροτικών τοπίων και των τόπων με υψηλή φυσική αξία, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών κοινωνικοοικονομικών πτυχών, καθώς και δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης (συμπεριλαμβανομένων πολιτιστικών / συνεδριακών κέντρων, μουσείων, πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου – μύλοι, γεφύρια, κ.λπ.).
* Πρόληψη και αποκατάσταση δασών και δασικών εκτάσεων από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας