Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Έναν πραγματικό θησαυρό αποτελεί το Ιστορικό- Λαογραφικό Μουσείο Σητείας

Ξεκίνησε στο πλαίσιο της νέας καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου η λειτουργία του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Σητείας.
Ιδρύθηκε το 1974 και εδώ και αρκετά χρόνια στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κτίριο κοντά στο κέντρο της πόλης, επί της Καπετάν Σήφη 26.
Η προσπάθεια δημιουργίας του μουσείου ξεκίνησε από τον Ιωάννη Κοτσιφάκη και την Ελένη Δαουράκη, που άρχισαν να συγκεντρώνουν τα πρώτα αντικείμενα από ένα σπίτι υπό κατεδάφιση. Ο λόγος για έναν παλιό μπουφέ και άλλα αντικείμενα υπνοδωματίου της τότε εποχής, τα οποία σήμερα εξακολουθούν να φιλοξενούνται στο μουσείο. Την προσπάθεια αυτή αγκάλιασαν κι άλλοι άνθρωποι, όπως η κ. Κατερίνα Μιαουδάκη, η κ. Πόπη Δατσέρη και άλλοι.
Επί πολλά έτη τα αντικείμενα που συγκεντρωνόταν και που σχηματοποιούσαν το μουσείο, φιλοξενούνταν σε διάφορες αίθουσες ώσπου τελικά μετά την παραχώρηση του κτηρίου στο Δήμο και ακολούθως από τον Δήμο στο μουσείο, το Λαογραφικό -Ιστορικό Μουσείο Σητείας μεταστεγάστηκε στον χώρο που λειτουργεί σήμερα.
Από την ίδρυσή του συγκεντρώνει, διαφυλάσσει και παρουσιάζει στους επισκέπτες όλα τα υλικά και άυλα στοιχεία του παραδοσιακού και σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Τα εκθέματα
Στον χώρο φιλοξενείται μία μεγάλη συλλογή εκθεμάτων από το 19ο και τον 20ό αιώνα. Στους θεματικά διαμορφωμένους χώρους του εκτίθενται αυθεντικές λαϊκές δημιουργίες του τόπου. Κεντητά και υφαντά σε πλούσιους χρωματισμούς και όμορφα σχέδια, αργαλειός, εργαλεία επεξεργασίας λιναριού, βαμβακιού και μεταξιού, παραδοσιακές φορεσιές και σκαλιστά έπιπλα, πλήθος κεραμικών και ειδών κουζίνας, παλιά νομίσματα, μουσικά όργανα της περιοχής, ξυλόγλυπτα και εργαλεία από διάφορα επαγγέλματα -όπως του τσαγκάρη, του επιπλοποιού, του σαμαρά κ.ά. Επίσης σύνεργα του τρύγου και του αλωνίσματος, αλλά και το παλιό καζάνι απόσταξης της ρακής. Όλα τα -εξαιρετικής ομορφιάς και καλλιτεχνίας εκθέματα- μαρτυρούν τον πλούσιο και ζωντανό λαϊκό πολιτισμό της Ανατολικής Κρήτης.
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείου Σητείας, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας, άρχισε να υποδέχεται εκ νέου, στο πλαίσιο της νέας τουριστικής- καλοκαιρινής σαιζόν τους επισκέπτες, δίνοντας την ευκαιρία σε ντόπιους και ξένους να περιηγηθούν στις αίθουσες με τα θαυμάσια εκθέματα. Λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.
Πολλά και ξεχωριστά τα εκθέματα του Λαογραφικού Μουσείου Σητείας και μεγάλη η προσπάθεια που καταβάλλεται από τους ιθύνοντες για την συντήρηση τους. Επίσης στην στοχοθεσία των αρμοδίων είναι ο συνεχής εμπλουτισμός, αλλά και η διαμόρφωση του χώρου ώστε να γίνει περισσότερος λειτουργικός. Πάντα όμως προτεραιότητες είναι η προστασία, η συντήρηση, η ασφαλής έκθεση των αντικειμένων που υπόκεινται σε αναμενόμενες φθορές στο πέρασμα του χρόνου. Ακόμη επιθυμητή είναι και μία αναδιάρθρωση και ανακαίνιση στους χώρους του μουσείου, που υπολογίζεται όμως να έχει μεγάλο κόστος.
Ανασταλτικός παράγοντας, όπως αναφέρθηκε, επίσης είναι και το ότι δεν είναι δυνατή η ένταξη και η αξιοποίηση κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Για το λόγο αυτό προβλέπεται τροποποίηση του καταστατικού σε Γ.Σ., ώστε να καταστεί δυνατή διεκδίκηση προγραμμάτων μελλοντικά και να πραγματοποιηθούν σημαντικές δράσεις στο μουσείο.

Οι συνεργασίες
Στα θετικά ωστόσο συγκαταλέγεται το σύμφωνο συνεργασίας του Προοδευτικού Συλλόγου και του Μουσείου με το Γεωπάρκο. Έχει ήδη υπογραφεί και στο πλαίσιό του αναμένεται η τοποθέτηση σήμανσης κι άλλων δράσεων.
Έχει παράλληλα ξεκινήσει προσπάθεια διασύνδεσης με άλλα μουσεία του Δήμου, όπως του Χαμεζίου, της Πραισού, του Παλαικάστρου με σκοπό τη συνεργασία και τη συνολική προβολή τους
Για το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται και διάφορες εκδηλώσεις στον χώρο του μουσείο, μουσικές κι άλλων. Προβλέπεται και η πραγματοποίηση έκθεσης υφαντικής στον χώρο απέναντι από το μουσείο, όπου λειτουργεί ήδη το εργαστήρι υφαντικής του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας