Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Κίνδυνος και πάλι απομάκρυνσης του ΤΕΙ από τη Σητεία

Για άλλη μία φορά, όπως διαφαίνεται,  υπαρκτός -και ίσως περισσότερο από ποτέ- είναι ο κίνδυνος απομάκρυνσης του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή ΤΕΤ και ΤΕΓ, ΤΕΙ Κρήτης, από την Σητεία, όπως προέκυψε από την πολύωρη συζήτηση του θέματος κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα  και είναι θετικό ότι κατεγράφη η σύμπνοια του σώματος και αποφασιστικότητα για την αποτροπή μίας τέτοιας αρνητικής εξέλιξης. Ζητούμενο βέβαια, όπως τονίστηκε, είναι να αντιληφθεί και η τοπική κοινωνία τη σπουδαιότητα του ζητήματος και, εφ’ όσον χρειαστεί, να δράσει συλλογικά με ένταση για την διατήρηση και την παραμονή της Σχολής στην Σητεία.
Το Δ.Σ. ενημέρωσε ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης, ενώ ελήφθη και απόφαση για την εφαρμογή του νέου νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σκοπός, όπως τονίστηκε, ήταν η λήψη αποφάσεων για την δρομολόγηση των ενεργειών στην κατεύθυνση στήριξης της λειτουργίας της Σχολής στη Σητεία.
Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Πατεράκης, έχει ξεκινήσει η υλοποίηση ενός νόμου, που δίνει την δυνατότητα ενοποίησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ και δημιουργίας ενός «κορμού» στην ουσία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Συγχρόνως δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας των Εκπαιδευτικών Μονάδων Διετούς Κύκλου Σπουδών που αφορά ένα επόμενο βήμα που έχουν δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι απόφοιτοι της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
«Θεωρώ ότι εμείς δεν πρέπει να μπούμε στην ουσία του νόμου, δεν είναι η δουλειά μας. Πρέπει να δούμε όμως τί γίνεται στην Κρήτη και με το Τμήμα που λειτουργεί στην Σητεία. Να δούμε ποιά είναι η συμπεριφορά της Διοίκησης του ΤΕΙ και του Υπουργείου για το Τμήμα, ποιές είναι οι προοπτικές που υπάρχουν και πάνω σε αυτά να δρομολογήσουμε τα βήματα που πρέπει στην συνέχεια να κάνουμε», σημείωσε ο κ. Πατεράκης

Το διαχειριστικό σχέδιο
Επιπρόσθετες πληροφορίες για τις μέχρι στιγμής διαφαινόμενες προθέσεις έδωσε και ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Λαντζανάκης σύμφωνα με τα όσα εισέπραξε παρακολουθώντας πρόσφατα συνέλευση του συλλόγου διδακτικού προσωπικού στο Ηράκλειο. Η συζήτηση, όπως είπε, περιστράφηκε σε θέματα εν όψει της ενοποίησης των Σχολών και κάποια στιγμή ετέθη και τι ζήτημα των «Παραρτημάτων» εστιάζοντας σε αυτά του Λασιθίου και Ρεθύμνου, στην κατεύθυνση κατάργησής τους. Μάλιστα έχουν καταρτίσει, όπως τόνισε, και διαχειριστικό σχέδιο με σχετική αναφορά!
Έλαβε μάλιστα το λόγο και ο ίδιος κάποια στιγμή, θέτοντας ερωτήματα, επιχειρηματολογώντας για την παραμονή του Τμήματος της Σητείας και αναφέροντας ότι η τοπική κοινωνία θα διεκδικήσει το δίκαιο αίτημά της για τη μη μεταφορά του στο Ηράκλειο. Αποτέλεσμα, όπως είπε, ήταν να του ζητηθεί να αποχωρήσει από την αίθουσα, αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν είχε αρμοδιότητα να παρευρίσκεται.
«Το θέμα είναι ότι φαίνεται η πρόθεση της μεταφοράς του Τμήματος της Σητείας, που είναι τόσο επιτυχημένο, στο Ηράκλειο, για δικούς τους ιδιοτελείς λόγους», σημείωσε.


Για την έδρα και τους διδάσκοντες
«Αυτή την στιγμή», συνέχισε, «υπάρχει ένα ισχυρό Π/Δ, το οποίο προσδιορίζει την έδρα μίας Σχολής. Δηλώνω δημόσια, ότι παράνομα η Διοίκηση του ΤΕΙ δεν λειτουργεί εδώ, την έδρα της Σχολής αυτής. Όφειλε να την λειτουργήσει και να γίνονται όσα προβλέπονται από το νόμο. Δεν γίνονται. Αυτό το καταγγέλλω. Επίσης όφειλε τις χρηματοδοτήσεις που μοιράζει με αποφάσεις, και η προηγούμενη και η τωρινή Διοίκηση, να το κάνει αναλογικά. Καταγράφω έναν αρνητισμό στην συμπεριφορά τους και τα χρήματα που δίδονται στο Τμήμα δεν αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες του.
Είναι γνωστό ότι ο ΟΑΣ θα χρηματοδοτήσει μία έδρα του Τμήματος. Παρ’ ότι έχει ενημερωθεί εδώ κι ένα χρόνο η Διοίκηση δεν έχει προχωρήσει στην υλοποίηση αυτής της δράσης. Ενημερώσαμε και βρήκαμε τρόπο να στηρίξουμε και την λειτουργικότητα της έδρας και του εργαστηρίου που υπάρχει. Ούτε αυτό έχει ξεκινήσει. Βρήκαμε μία φόρμουλα κι ελπίζω να ξεκινήσει, έστω και καθυστερημένα».
Σοβαρότατη ήταν και η επόμενη αναφορά- καταγγελία του Δημάρχου. «Την προηγούμενη εβδομάδα μοιράσανε θέσεις μόνιμων καθηγητών στο ΤΕΙ Κρήτης. Στο Τμήμα της Σητείας ούτε ένας. Ούτε στα παραρτήματα του Ρεθύμνου. Όλες οι θέσεις στο Ηράκλειο και τα Χανιά. Αυτό δείχνει μία αρνητική συμπεριφορά στην κοινωνία της Σητείας και του Ρεθύμνου.
Αυτή λοιπόν είναι η διαμορφούμενη κατάσταση και διαπιστώνουμε ότι, ενώ ο νέος νόμος προβλέπει μία διαδικασία ενοποίησης, αυτή στην ουσία γίνεται για εμάς διαδικασία κατάργησης κάποιων Παραρτημάτων. Γιατί το πνεύμα το νόμου είναι προς την βελτίωση της παρούσας κατάστασης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κοινωνικές, οικονομικές συνθήκες μίας περιοχής και με βάση την αξιολόγηση των δομών που λειτουργούν σε αυτή. Βελτιώνουμε όχι καταργούμε. Πώς θα δικαιολογηθεί η κατάργηση; Επειδή θέλουν κάποιοι; Είναι απαράδεκτο!».

Παραμονή και ενδυνάμωση
Τον λόγο έλαβαν ακολούθως κι άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκφράζοντας την αναγκαιότητα παραμονής κι ενδυνάμωσης του Τμήματος στη Σητεία.
Μεταξύ αυτών ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης, εκπαιδευτικός επίσης επί σειρά ετών στο Τμήμα, ο οποίος εστίασε στην ανάγκη ενεργοποίησης της τοπικής κοινωνίας και ανάδειξης των επιτευγμάτων του Τμήματος της Σητείας ευρέως.
Επίσης η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Σταυρούλα Καράμπελα τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δίδεται στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και της δικαίωσης του ρόλου της σε επίπεδο μόρφωσης και έρευνας.
Αλλά και ο κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης, ο κ. Νίκος Πλακαντωνάκης, ο κ. Μπάμπης Σαρίδης και ο κ. Αλέξανδρος Κιουπάκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας