Σάββατο 5 Μαΐου 2018

Το ΕΕΕΕΚ Σητείας επισκέφθηκε το ΚΕΓΕ. Μια σημαντική δομή που θα συμβάλει στην εκπαίδευση των ΑΜΕΑ

Το πρώην ΚΕΓΕ επισκέφθηκαν πρόσφατα οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευτές του ΕΕΕΕΚ Σητείας. Ο χώρος παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Δήμο Σητείας. Εκεί θα φιλοξενηθεί -στο ένα τμήμα των εγκαταστάσεών του- και θα λειτουργήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων από το φθινόπωρο το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ Σητείας.

Είναι μία πολύ σημαντική δομή, που μέχρι τώρα δεν λειτουργούσε στην περιοχή της Σητείας και αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές ικανότητες και την κοινωνικοποίησή τους καθώς και στην ανάδειξη των δεξιοτήτων τους.
Τους εκπαιδευόμενους και τους εκπαιδευτές του ΕΕΕΕΚ Σητείας υποδέχθηκαν, ξενάγησαν στους χώρους του κτιρίου και ενημέρωσαν σχετικά με την λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας και Γραμματέας του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας κ. Ελένη Πλατανάκη και ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής.
Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση στον δρόμο Σητείας- Πισκοκεφάλου, λίγο πριν το σχολικό συγκρότημα των Λυκείων. Το συγκρότημα διαθέτει τρία επίπεδα κτηριακών εγκαταστάσεων και έναν τεράστιο κήπο με λουλούδια, δέντρα αλλά και ελαιόδεντρα. Με τις κατάλληλες παρεμβάσεις θα λειτουργήσει εκεί το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.

Αισιόδοξη προσπάθεια
Μετά την ενημέρωση και την ξενάγηση στους χώρους η Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Σητείας κ. Ελένη Δρετάκη τόνισε: «Είναι μία πολύ αισιόδοξη προσπάθεια. Είμαστε ενθουσιασμένοι με την ιδέα ότι σύντομα θα έχουμε στον τόπο μας ένα ΚΔΑΠ για όλους τους μαθητές που θέλουν να συμμετέχουν, αφού -όπως ενημερωθήκαμε- υπάρχει η δυνατότητα για τα παιδιά να ενταχθούν σε πρόγραμμα μέσω του οποίου θα χρηματοδοτείται το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό του ΚΔΑΠ. Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ασχολούνται με πολλά αντικείμενα. Μακάρι να αρχίσει σύντομα να λειτουργεί και να δοθεί διέξοδος και στους μαθητές μας που δεν έχουν πώς να απασχοληθούν μετά την αποφοίτηση τους από το ΕΕΕΕΚ, δεν έχουν την δυνατότητα να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό κι εγκλωβίζονται ξανά στα σπίτια τους και στις γειτονιές τους απομονωμένα από τον κοινωνικό περίγυρο. Είναι μία απαραίτητη δομή και πρέπει να στηριχθεί από όλους».

Οι παρεμβάσεις
Για την πορεία των διαδικασιών για την υλοποίηση των εργασιών που απαιτούνται ώστε να λειτουργήσει η δομή ο κ. Τερζής σημείωσε: «Είναι μια μεγάλη προσπάθεια που έχει ξεκινήσει με εντατικούς ρυθμούς. Μετά την παραχώρηση του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Δήμος Σητείας ξεκίνησε δια μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας πυρετώδεις διεργασίες και σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Σητείας, προκειμένου να εκπονήσει την μελέτη για την βελτίωση των εγκαταστάσεων και την λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ.
Έχουν ολοκληρωθεί οι αποτυπώσεις και οι επιμετρήσεις του έργου και στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Το ύψος της δαπάνης θα ξεπεράσει τα 100.000 €. Η Δημοτική Αρχή έχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτή την ιδιαίτερη πληθυσμιακή ομάδα των ΑΜΕΑ, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα της διεξόδου με δημιουργικές εργασίες και δράσεις στο πλαίσιο του ΚΔΑΠ για τα παιδιά αυτά.
Οι παρεμβάσεις που θα λάβουν χώρα είναι εναρμονισμένες στην κείμενη νομοθεσία σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα των κτηρίων που φιλοξενούν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα. Εκτιμάται ότι μέχρι τον επόμενο μήνα θα γίνει δημοπράτηση και η ολοκλήρωση του έργου προσδοκάται εντός του καλοκαιριού, ώστε από τη νέα χρονιά να μπορεί να λειτουργήσει επίσημα πλέον το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ Σητείας.
Η δράση ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΔΟΚΑΣ, θα πλαισιωθεί και θα στελεχωθεί μέσα από το οργανόγραμμα του οργανισμού. Προσδοκούμε βέβαια και στην χρηματοδότηση της ΕΕΤΑ για την κάλυψη του μισθολογικού κόστους και των λειτουργικών δαπανών, μιας και προβλέπεται τέτοιες δομές να στηρίζονται από προγράμματα που διαχειρίζεται η ΕΕΤΑ. Ο παρένθετος φορέας είναι ο ΔΟΚΑΣ και θα αποτελέσει μια επιπλέον δομή για το Δημοτικό Οργανισμό, που επιλαμβάνεται όλου του πολιτιστικού, κοινωνικού, αθλητικού γίγνεσθαι του Δήμου Σητείας».

Μια διέξοδος
Η κ. Πλατανάκη εστίασε στην αναγκαιότητα λειτουργίας ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην περιοχή. «Είναι», υπογράμμισε, «πραγματικά επιτακτική ανάγκη για τα άτομα με ειδικές ικανότητες να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους και την δημιουργική τους απασχόληση μετά την ολοκλήρωση της φοίτησης τους στις σχολικές δομές, το ειδικό δημοτικό και το ΕΕΕΕΚ.  Η λειτουργία του ΚΔΑΠ θα δώσει διέξοδο και στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Θα συνεχίζεται η εκπαίδευση τους για πολλά χρόνια. Μπορούν να φιλοξενηθούν παιδιά, έφηβοι κι ενήλικες. Η δυναμικότητα του ανάλογα με τα τετραγωνικά θα είναι 16 ατόμων.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι ως Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ και ως γονείς που δρομολογείται αυτή η δομή. Έχουμε πιστεύω καταλάβει όλοι την αναγκαιότητα ύπαρξης του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στην πόλη μας. Ευχαριστούμε το Δήμο, τον Δήμαρχο κ Θοδωρή Πατεράκη, τον Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ κ Λεωνίδα Τερζή, που έβαλαν σε προτεραιότητα την δομή αυτή και αναμένουμε την στιγμή που θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας