Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

Συνάντηση Θραψανιώτη-Καραμανωλάκη: Εκτός διαπραγμάτευσης η παραμονή του ΤΕΙ στην Σητεία

Σε προγραμματισμένη συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο, με τον Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη, βρέθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου το πρωί, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Σητείας Νίκος Καραμανωλάκης. Αφορμή στάθηκε η τελευταία ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις μεταφοράς του Τμήματος Διαιτολογίας και Διατροφής από την Σητεία, στην έδρα του ΤΕΙ Κρήτης στο Ηράκλειο.
Ο κ. Καραμανωλάκης, κατέστησε σαφές ότι ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και ότι δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να γίνει αποδεκτό από τη τοπική κοινωνία. Με την ευκαιρία της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν κι άλλα θέματα προς συζήτηση, όπως η λειτουργία του Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ στη Σητεία και φυσικά το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας.
ΤΕΙ ΣΗΤΕΙΑΣ
Πρώτη θέση στην ατζέντα το σενάριο μετακίνησης του ΤΕΙ από τη Σητεία στο Ηράκλειο, σύμφωνα με σχέδιο ενοποίησης των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κ. Καραμανωλάκης, αναφερόμενος στο θέμα είπε: «Θα ήθελα να σας μεταφέρω δυνατά και σε κάθε τόνο, την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας να μην το επιτρέψει». Μάλιστα, εξήγησε ότι η λειτουργία του παραρτήματος του ΤΕΙ Κρήτης, έδωσε πνοή στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το επίπεδο των σπουδών, κατατάσσει το τμήμα σε πολύ υψηλές θέσεις και έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές από την ίδια την επιστημονική κοινότητα. «Θα σταθούμε απέναντι σε αποφάσεις που βάλουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος ΤΕΙ στη Σητεία, με οποιοδήποτε τρόπο χρειαστεί και ζητάμε τη στήριξή σας», τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης.
Ο κ. Θραψανιώτης με τη σειρά του υπήρξε καθησυχαστικός, είπε δε ότι είναι γνώστης του θέματος και ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου σχετικά. «Αυτό που μπορώ να σας δηλώσω είναι ότι η δέσμευση του Υπουργείου Παιδείας, αφορά στην αναβάθμιση και στην ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό Λασιθίου»,τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
ΕΦΚΑ
Το επόμενο θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση αφορούσε τη λειτουργία του Τοπικού Υποκ/ματος ΕΦΚΑ στη Σητεία. Ο κ. Καραμανωλάκης ανέφερε ότι είναι διάχυτη η αγωνία των πολιτών του Δήμου Σητείας σχετικά με το μέλλον του Τοπικού Υποκ/ματος ΕΦΚΑ και την πιθανότητα υποβάθμισης της Κοινωνικής Ασφάλισης . Η τοπική κοινωνία έχοντας βιώσει την αποψίλωση δημόσιων υπηρεσιών των προηγούμενων ετών και με δεδομένο την θεαματική τουριστική αύξηση λόγω και του αναβαθμισμένου αεροδρομίου, των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που ο σχεδιασμός τους είναι σε εξέλιξη αλλά και την ελλιπή οδική σύνδεση, δεν μπορεί να αποδεχτεί τη μετατροπή του Υποκ/ματος σε υποβαθμισμένο Αποκεντρωμένο Τμήμα.
Επιπλέον, λαμβάνοντας υπ΄ όψιν την άδικη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του Δήμου Σητείας λόγω της τεράστιας έκτασης του Δήμου μας αλλά και του κακού οδικού δικτύου όπως είπαμε σας ζητώ να προωθήσετε τα παρακάτω αιτήματα
• τη δημιουργία επιτροπής Α.Υ.Ε (Ανώτατη Υγειονομική Επιτροπή) στο ιδιαίτερα αναβαθμισμένο Νοσοκομείο Σητείας. Οι ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται γιά θέματα υγειονομικής περίθαλψης όπως αναρρωτικές άδειες, προεραιτική ασφάλιση κλπ
• τη λειτουργία τμήματος ΚΕΠΑ με δεδομένο ότι το Γραφείο Πληρωμών Συντάξεων του Υποκ/τος Σητείας ήδη παραλαμβάνει αιτήσεις , ελέγχει τα δικαιολογητικά, καταχωρεί στο σύστημα, εκδίδει το παράβολο και διαβιβάζει στο Υποκ/μα του Αγίου Νικολάου και
• τη δημιουργία Τμήματος Απονομών Συντάξεων προς εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Δήμου μας και την αποσυμφόρηση του Τμήματος Συντάξεων του Περ/κού Υποκ/τος Ηρακλείου, το οποίο λόγω φόρτου εργασίας καθυστερεί την έκδοση των αποφάσεων.
«θα εξετάσω εάν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας των παραπάνω επιτροπών για την αποφυγή της επιπρόσθετης ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων με μετακινήσεις», υποσχέθηκε ο κ. Θραψανιώτης και συνέχισε λέγοντας «γενικότερα όμως και με την ευκαιρία της αναφοράς στην λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, θα ήθελα να θυμίσω ότι με αυτή την κυβέρνηση δεν έχει κλείσει καμμία δημόσια δομή στο νομό Λασιθίου. Τουναντίον, αναβαθμίζονται. Τρανό παράδειγμα οι νοσοκομειακές υπηρεσίες του νομού που έχουν αναβαθμιστεί αισθητά».
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ
Αλλάζοντας θέμα, ο κ. Καραμανωλάκης, αναφέρθηκε στα βροχομετρικά στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Υδάτων και το Μετεωρολογικό & Υδρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης, επεσήμανε ότι το φαινόμενο της λειψυδρίας είναι αισθητά εντονότερο στο Λασίθι που κατέχει πλέον τον τίτλο του πιο ξηροθερμικού νομού της Κρήτης.
«Έχω τονίσει κατ΄ επανάληψη ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άμεσα λύσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις, όπως:
-Στην επαναχρησιμοποίηση του νερού (πχ μέσω εκσυγχρονισμού των μονάδων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων κ.α).
-Στην προώθηση των απαραίτητων εγγειοβελτιωτικών έργων (φράγματα, λιμνοδεξαμενές κ.α).
-Στη δημιουργία μεγάλων μονάδων αφαλάτωσης ακολουθώντας τις ορθές πρακτικές και την προηγμένη τεχνολογία άλλων χωρών», επεσήμανε ο κ.Καραμανωλάκης και συνέχισε λέγοντας ότι «με γνώμονα τη σημασία της επάρκειας του νερού άρδευσης/ύδρευσης στην περαιτέρω ανάπτυξη, σας ζητώ να θέσετε σε απόλυτη προτεραιότητα το θέμα αυτό, ώστε να αντιμετωπιστεί το Λασίθι με ιδιαίτερη ευαισθησία στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας και να δοθούν οι κατάλληλες προτεραιότητες».
Ο κυβερνητικός βουλευτής αφού συμφώνησε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν ξεκινώντας πρώτα από την εξοικονόμηση των υδατικών πόρων με ορθολογική διαχείριση. Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε τις εναλλακτικές πηγές, όπως είναι η αφαλάτωση, όπου θα πρέπει να υπάρξει προετοιμασία με σχετικές μελέτες. Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία και οι δυνατότητες που δίνουν». Ο κ.Θραψανιώτης, φέρνοντας συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρθηκε στο Δήμο Σητείας και είπε συγκεκριμένα ότι: «ο δήμος Σητείας, έχει επιδοτηθεί με 150.000 ευρώ για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ενώ το πρόγραμμα Φιλόδημος το οποίο εξαγγέλθηκε πρόσφατα, δίνει επίσης τη δυνατότητα για στοχευμένες παρεμβάσεις σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρόκειται για συνολικά 400 εκατομμύρια ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν εφόσον υπάρχουν μελέτες», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Καραμανωλάκη.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας