Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ενστάσεις των αγροτών στην Κρήτη για τη ρύθμιση με τα «κόκκινα» δάνεια

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/Image/201608/doc_20160831_1675788_f256eb293de899107653e2a6568b3b8d.jpgΜια λεπτομέρεια κρίνει όλη την ουσία στο σχέδιο ρύθμισης των “κόκκινων” δανείων των δανειοληπτών αγροτών και κτηνοτρόφων, που χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου έδωσε στη δημοσιότητα παρουσιάζοντας τη ρύθμιση αυτή ως «την καλύτερη όλων των εποχών»...

Θα ληφθεί υπόψη στα παλιά αγροτικά δάνεια αλλά και στα νεότερα το διπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου των δανειοληπτών με βάση το νόμο του 2004 για τα πανωτόκια; Γιατί η δήλωση του υπουργού ότι θα ληφθεί υπόψη το διπλάσιο μεν του αρχικού κεφαλαίου αλλά με βάση «την τελευταία εκταμίευση» αποτελεί λεπτό σημείο, στο οποίο οι εκπρόσωποι των αγροτών εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις!

Αναλυτικότερα, χθες, σε συνέντευξη Τύπου έδωσαν από κοινού στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου εκκαθάρισης των “κόκκινων” δανείων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών-φυσικών προσώπων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, και ο εκπρόσωπος του εκκαθαριστή της πρώην ATEbank, PQH, κ. Σταυρόπουλος.
Πριν αναφερθούμε στα υπόλοιπα, πάμε στο πιο κρίσιμο σημείο των όσων ανακοίνωσαν.
«Η ρύθμιση οφειλών δύναται να περιλαμβάνει:
- 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων.
- Διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθούν υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Παρέχεται και η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.
- Διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας.
- Αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης».

Παρακάτω όμως, όταν ερωτήθηκαν για περισσότερες λεπτομέρειες, ο κ. Αποστόλου, ο κ. Κόκκαλης και οι άλλοι δύο συνεντευξιαζόμενοι μίλησαν μεν για «100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων», αλλά συνέχισαν αναφερόμενοι σε «επιπλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού».

Τι έννουν «όπως διαμορφώθηκε στην τελευταία εκταμίευση»; Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε κατηγορηματικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες: «Εμείς όταν πήγαμε και μιλήσαμε με τον υφυπουργό κ. Κόκκαλη μάς υποσχέθηκε ότι, όταν μιλάει η ρύθμιση για αρχικό κεφάλαιο, εννοεί το αρχικό-αρχικό κεφάλαιο. Διαφορετικά, αν εννοεί το κεφάλαιο που οι τράπεζες έχουν εκτιμήσει προς τον δανειολήπτη, είναι κάτι που δεν έχει κανένα νόημα. Θα είναι μια ρύθμιση που δε θα δίνει λύσεις. Και δε θα ενδιαφερθούν οι δανειολήπτες που έχουν παλιά χρέη προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος»...

Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης δηλώνει μεν επιφυλακτικός, όχι όμως αρνητικός, πριν διευκρινιστεί αυτό το σημείο μέσα από τις διαδικασίες των επόμενων ημερών.
Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα
Χθες, ο κ. Κουρμούσης εξήγησε ότι μόλις ο ΟΓΑ (νυν ΕΦΚΑ) βεβαιώσει τις οφειλές των εισφορών του 2016 και τις περάσει στο σύστημα, από την επόμενη ώρα οι αγρότες θα μπορούν να μπαίνουν στην εφαρμογή μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με τον κωδικό που έχουν για το ΤAXISnet και να βλέπουν τις βεβαιωμένες οφειλές τους, όπου παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης και είναι οι οφειλές προς:

* Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κ.λπ.
* ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές.
* Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (πρώην Αγροτική Τράπεζα, Τ.Τ., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.) για τα αγροτικά τους δάνεια.

Στη συνέχεια και αφού συμπληρώσουν ό,τι άλλα στοιχεία τους ζητηθούν, οι αγρότες μπορούν να αποστείλουν τη σχετική αίτηση, η οποία θα εξεταστεί με βάση την οικονομική τους κατάσταση, την αρχή της βιώσιμης οφειλής και το νόμο των πανωτοκιών.
Πληροφορίες θα παρέχονται στα κατά τόπους Κέντρα-Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213/21.25.730, και στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000.
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, όπως διευκρινίστηκε, οι αγροτικές επιχειρήσεις με παραγωγική εγκατάσταση (π.χ. κτηνοτροφικές μονάδες, ελαιουργεία κ.λπ.). Δεν εντάσσονται στην παρούσα ρύθμιση, αλλά εντάσσονται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων. Η ρύθμιση δεν παρέχεται σε αγρότες οι οποίοι έχουν πολύ υψηλά εισοδήματα (κατόπιν ελέγχου).

Η ρύθμιση θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), η οποία αναμένεται να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών.

Για «την πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη» και που «θα του δώσει πάλι τον έλεγχο των οικονομικών του» έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας