Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ :Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

tzifas1-2yprno5yvkpog86c7cdtsa
 Ο Δήμος Σητείας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.  στο περιθώριο των δράσεων – εκδηλώσεων για το «Έτος Βιτσέντζου Κορνάρου» στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  διοργάνωσε ημερίδα με θέμα:
«ο Ερωτόκριτος από τον εθνικό κατάλογο στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσέλευση κοινού   την Τετάρτη 23 Μαΐου στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας.
Σε αυτήν την ημερίδα παρευρέθηκε ως βασικός ομιλητής και συντελεστής ο πολυπράγμων  καθηγητής, στρατηγικός αναλυτής, ερευνητής και με πολλές άλλες ιδιότητες  Νίκος Λυγερός. Παράλληλα  ο κρητικός λυράρης Ψαραντώνης και το Λύκειο Ελληνίδων πλαισίωσαν την ημερίδα με επιτυχία.
Σκοπός της ημερίδας ήταν  η ανάδειξη και  η αξιοποίηση του έργου του Ερωτόκριτου ως παράδειγμα για το μέλλον της ελληνικής πορείας στο χώρο των πολιτισμών της Ανθρωπότητας.
Ο εισηγητής με μοναδικό, παραστατικό, γλαφυρό και εμπεριστατωμένο  λόγο διέγραψε  σε γενικές γραμμές την αξία του έργου του Κορνάρου καθώς και τη στρατηγική ανάδειξής του στον εθνικό κατάλογο με προοπτική να τοποθετηθεί ως έργο στην άυλη κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Επισήμανε ότι το έργο στην άυλη κληρονομιά έχει αξία ως ερμηνεία περισσότερο και όχι ως μοναδικό κείμενο. Η ερμηνεία του εστιάζεται στην αξία του ως λαϊκό , ζωντανό, διαχρονικό και ολοκληρωμένο έργο. Ως άριστος γνώστης και μελετητής του έργου επισήμανε ότι στον Ερωτόκριτο υπάρχουν επιστημονικές γνώσεις, λόγου χάρη για τους σεισμούς, κυκλοφορία του αίματος, όνειρα κ. ά.
Η προετοιμασία του φακέλου του Ερωτόκριτου απαιτεί κατά τον Λυγερό σοβαρή και πολύμηνη προσπάθεια.  Εξήγησε την αξία της  πλαισίωσης του φακέλου με μελοποίηση του έργου , όπως αποδεικνύει και η παρουσία του λυράρη Ψαραντώνη.
Ο Νίκος Λυγερός αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της πατρίδας μας στο εξωτερικό. Ο λόγος του ξεπερνά τα στενά πλαίσια της επιστημονικής γνώσης. Η μοναδικότητα της προσωπικότητάς του δεν οφείλεται μόνο στις γνώσεις του και στην πολυπραγμοσύνη του, αλλά και στον ανθρωπιστικό χαρακτήρα του έργο του. Είναι αφιερωμένος στον άνθρωπο και στην ικανότητά του να αξιοποιήσει την ανθρώπινη γνώση.
Ο διεισδυτικός λόγος του σε όλα τα επίπεδα της επιστημονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας  καθήλωσε το κοινό του Πολύκεντρου Σητείας επί τρεις και πλέον ώρες. Απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις και ήταν ιδιαίτερα διακριτικός όσον αφορά την πολιτική διάσταση των τεκταινομένων στην πατρίδα μας. Λόγου χάρη επισήμανε την απουσία σοβαρών εκπροσώπων των κυβερνήσεων διαχρονικά σε υπουργεία , όπως είναι το υπουργείο της Παιδείας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης θα υποστηρίζαμε  ότι πέρασαν σοβαροί και ικανοί πολιτικοί  από το Υπουργείο Παιδείας, όπως ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης.
Κλείνοντας , επισημαίνουμε το γεγονός ότι η αξιοποίηση των γνώσεων και των στρατηγικών ικανών διανοουμένων , όπως του Νίκου Λυγερού στην ανάδειξη του πολιτιστικού και όχι μόνο πλούτου της χώρας μας στον υπόλοιπο κόσμο είναι καθοριστική.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

Πηγή : style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας