Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Σημαντικός ο κοινωνικός ρόλος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας

Η ετήσια Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ίτανος». Συζητήθηκαν κι ελήφθησαν αποφάσεις για σημαντικά θέματα.

Μεταξύ αυτών ο καθορισμός αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Μαΐου από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων έχουν οι ενδιαφερόμενοι έως την Τετάρτη 2 Μαΐου.
Επίσης απόφαση ελήφθη για στήριξη του Νοσοκομείου μέσω του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας.
Όπως έχει αποδείξει πολλάκις ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας, είναι ένα ενεργό σωματείο, του οποίου η δράση και η ενασχόληση δεν περιορίζεται μόνο στα ζητήματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο, αλλά έχει και κοινωνικές διαστάσεις. Ένα σωματείο αποτελούμενο από πολλά μέλη που λειτουργεί εντός της τοπικής κοινωνίας, διατυπώνοντας θέσεις, στηρίζοντας με όποιο τρόπο μπορεί και διεκδικώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων του, λύσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τον τόπο.
Η Πρόεδρός του κ. Μάρω Νικητάκη προχώρησε στον απολογισμό της τελευταίας τριετίας εστιάζοντας στις σημαντικότερες δράσεις του συλλόγου.
Σε θεσμικό επίπεδο, ο Σύλλογος συμμετείχε σε συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα, όπως την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο παραλιακό μέτωπο. Επίσης σε εσπερίδα για το μείζον πρόβλημα του ασφαλιστικού. Κατέθεσε πρόταση για την λειτουργία του κεντρικού πάρκινγκ την περίοδο του καλοκαιριού και την χρήση εισιτηρίου ώστε να είναι εφικτή και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών στο κέντρο της πόλης. Επιπρόσθετα ανέδειξε την αναγκαιότητα διαγράμμισης πάρκινγκ και διαβάσεων πεζών σε επικίνδυνα σημεία της Σητείας. Παράλληλα προχώρησε σε συναντήσεις με τους αρμοδίους του Δήμου με σκοπό την επίλυση του προβλημάτων του ηλεκτροφωτισμού στις δύο κεντρικές οδούς της πόλης καταθέτοντας ιδέες και την πρόθεση να συμβάλει στην εφαρμογή τους για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό της Σητείας.
Ο Σύλλογος τοποθετήθηκε ακόμα και προχώρησε σε ενέργειες, σε συνεργασία και με άλλους φορείς για ζητήματα που απασχολούν την περιοχή όπως το υβριδικό πάρκο στα Φουρνιά, το αστεροσχολείο, την μη αποχώρηση του ΙΚΑ Σητείας, το Ειρηνοδικείο. Τα μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν με τους υπευθύνους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας για τη στήριξη και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Σητεία. Δραστηριότητα σημαντική ανέπτυξε ο Σύλλογος και στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, την λειτουργία κινέζικου καταστήματος. Αλλά και στη διοργάνωση σεμιναρίων ξένων γλωσσών, service και εξυπηρέτησης, Τα παρακολουθήσαν πολλοί εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της περιοχής και τα χαρακτήρισαν πολύ αποδοτικά.
Ακόμη υλοποιήθηκαν προγράμματα voucher σε συνεργασία με τον ΟΑΣ και τον ΟΑΕΔ για την απασχόληση ανέργων ορισμένου χρονικού διαστήματος, στις τοπικές επιχειρήσεις.
Επίσης ετέθη στην Περιφέρεια αίτημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε τουριστικές περιοχές, η οποία βάσει των νυν δεδομένων δεν κρίνεται αναγκαία για την Σητεία.
«Κινητικότητα» εμφάνισε ο Σύλλογος και για τον καλλωπισμό των προσόψεων των καταστημάτων, αλλά και το βάψιμο των πεζοδρομίων κεντρικών δρόμων της πόλης.
Μία ξεχωριστή δράση είναι η διοργάνωση της Λευκής Αποκριάτικης Νύχτας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά και πλέον αποτελεί θεσμοθετημένη εκδήλωση για την περιοχή της Σητείας.
Μία άλλη εθελοντική δραστηριότητα, στην οποία έχει προχωρήσει ο Σύλλογος, αφορά την δημιουργία τράπεζας αίματος μέσω της οποίας έχουν ήδη εξυπηρετηθεί πολλά μέλη του Συλλόγου κι όχι μόνο. Διάχυτος όμως ήταν ο προβληματισμός για τα όσα προβλέπονται για την διεξαγωγή των αιμοδοσιών. Όπως αναφέρθηκε, θα επιφέρουν αποδυνάμωση αυτών των προσπαθειών με αντίκτυπο στην αδυναμία βοήθειας συνανθρώπων που χρειάζονται αίμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Σητείας βραβεύτηκε από το Δήμο για το εθελοντικό έργο που έχει επιτελέσει.
Τα ζητήματα των καταστημάτων
Στην διάρκεια της συνέλευσης έγινε εποικοδομητική συζήτηση και για άλλα σημαντικά θέματα, το ωράριο των καταστημάτων τις εορταστικές περιόδους, την λειτουργία τις Κυριακές με βάση τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και τις ανάγκες της αγοράς και του καταναλωτικού κοινού. Επιπλέον ετέθησαν τα ενδιάμεσα εκπτωτικά δεκαπενθήμερα -σε επίπεδο Κρήτης, πλην του Ρεθύμνου, τα οποία έχουν οριστεί από 1 έως 15 Σεπτεμβρίου και 1 έως 15 Μαρτίου κατόπιν σχετικού αιτήματος στην Περιφέρεια.
Συζητήθηκε και η λειτουργία των καταστημάτων εν όψει της άφιξης τριών κρουαζιερόπλοιων φέτος στην Σητεία τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο. Αλλά και το αίτημα του Συλλόγου για την πεζοδρόμηση της Ελ. Βενιζέλου και της πλατείας κατά τους θερινούς μήνες, και την αλλαγή φωτισμού στην Β. Κορνάρου.
Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους στην συνέλευση τα παρόντα μέλη τονίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη ενεργοποίησης όλων των μελών. Απεύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες προς τα μέλη του νυν Δ.Σ. για την εξαιρετική συνεργασία καθ’ όλη τη διάρκεια της τριετίας.
Για το Νοσοκομείο
Πρότεινε κι έγινε ομόφωνα αποδεκτή την στήριξη του Συλλόγου Φίλων Νοσοκομείου Σητείας από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου. Είτε με την προσφορά χρηματικού ποσού για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου είτε με την προσφορά και πάλι χρηματικού ποσού για την πλήρη ανακαίνιση ενός θαλάμου του Νοσοκομείου.
Όπως αποφασίστηκε, το νέο Δ.Σ. θα διερευνήσει το θέμα, προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας