Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Λαϊκή Συσπείρωση - Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον «Κλεισθένη»


laiki sispirosiΧθες στο Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) συζητήθηκε το ΝΣ (Νομοσχέδιο) «Κλεισθένης» που έδωσε σε δημόσιο διάλογο η κυβέρνηση, για τις νέες αναδιαρθρώσεις σε Δήμους, Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης – που στηρίζει το ΚΚΕ- ήταν ο μόνος που χαρακτήρισε πολύ σοβαρές και αντιλαϊκές αυτές τις αναδιαρθρώσεις του ΝΣ, με τις οποίες δήμοι και περιφέρειες δεσμεύονται σε μεγαλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ θα φορτώσουν νέα βάρη στους εργαζόμενους – ιδιαίτερα με τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη.
Οι σύμβουλοι όλων των άλλων παρατάξεων, από τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ ως τους δήθεν αντιπολιτευόμενους ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,  ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΑ γι αυτές τις αναδιαρθρώσεις. Τις υποβάθμισαν ή τις αποσιώπησαν εντελώς, προφανώς γιατί όλοι συμφωνούν σε αυτές, τα έχουν βρει, έχουν ήδη μεταξύ τους αντιλαϊκή «συναίνεση».
Αντίθετα, όσοι μίλησαν, στάθηκαν ΟΛΟΙ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο προτεινόμενο εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική,  καθένας με τον τρόπο του. Οι του ΣΥΡΙΖΑ το εμφάνισαν ως αποκορύφωση της δημοκρατίας, οι του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ως χάος και καταστροφή που οδηγεί σε ακυβερνησία, ενώ άλλοι κράτησαν ίσες αποστάσεις, προφανώς κλείνοντας το μάτι στην κυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση εκτίμησε ως θετικό το άρθρο για την απλή αναλογική. Τόνισε πως το ΚΚΕ θα το ψηφίσει στη Βουλή, αν δεν αλλάξει στο μεταξύ. Διευκρίνισε όμως πως στην απλή αναλογική δεν δίνει καμία μεγαλύτερη αξία, πέρα από το ότι εξασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, ότι δεν θα κλέβει ο ένας τις ψήφους του άλλου για να πετύχει πλαστές πλειοψηφίες και με αυτές να «κυβερνά». Κανένα εκλογικό σύστημα από μόνο του δεν μπορεί να εξασφαλίσει αποτέλεσμα που θα υπηρετεί το λαό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση επεσήμανε ότι οι κραυγές όλων των άλλων πλευρών – πλην ΚΚΕ – για το εκλογικό σύστημα, αποβλέπουν από τη μια στον αποπροσανατολισμό του λαού από τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του ΝΣ «Κλεισθένης» και από την άλλη στη δημιουργία προϋποθέσεων συναίνεσης και συνεργασίας μεταξύ τους  και στα σημεία που δεν τα έχουν βρει ακόμα. Θέλουν να δώσουν ώθηση στις ανακατατάξεις του πολιτικού σκηνικού, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που συμφωνούν σε συνεργασίες προς όφελος του κεφαλαίου, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατάληξε κατά πλειοψηφία σε ένα υποκριτικό ψήφισμα κατά του «Κλεισθένη», στο μήκος κύματος που αναφέρεται παραπάνω. Εννοείται πως η Λαϊκή Συσπείρωση το καταψήφισε, υπογραμμίζοντας ότι κανένας δεν πρέπει να επιτρέπει πια να τον κοροϊδεύουν, ότι η υπάρχουσα ή η επιδιωκόμενη «συναίνεση» όλων των άλλων δυνάμεων στα κρατικά όργανα είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και πρέπει να συναντήσει απέναντί της την αντίδραση του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, με κάθε τρόπο.

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας