Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Οι ανακατατάξεις στην Παιδεία μπορεί να επηρεάσουν το Λασίθι

Με δεδομένη την αναμονή για τις σχετικές εξελίξεις των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, φάνηκε πως οι ανακατατάξεις στην Παιδεία μπορούν να επηρεάσουν και τα όσα ισχύουν στην Κρήτη και το Λασίθι, με κυρίαρχα δύο στοιχεία:

  1. Το πρώτο είναι μια ενδεχόμενη χωροταξική αλλαγή που μπορεί να συμπαρασύρει τα δυο τμήματα που λειτουργούν στο νομό, οδηγώντας τα στο Ηράκλειο.
  2. Το δεύτερο στοιχείο είναι, «αν υπάρξει πολιτική βούληση», όπως τονίστηκε στη συνάντηση, να προκύψουν αλλαγές που θα ενισχύσουν την παρουσία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό.
Προς το παρόν, η χωροθέτηση τμημάτων δεν μπαίνει στην ατζέντα της συζήτησης που διεξάγεται και είναι σε πρωτόλειο στάδιο, όπως ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Νίκος Κατσαράκης.
Ο κυβερνητικός βουλευτής Μανόλης Θραψανιώτης έκανε λόγο για κυβερνητική βούληση που θέλει «το Λασίθι να συμμετέχει ισότιμα με τους άλλους νομούς της Κρήτης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Η δήλωση αυτή του κ. Θραψανιώτη, πρέπει δικαιολογημένα να γεννά προσδοκίες, τις οποίες μένει να επαληθεύσει ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας.
Ωστόσο, οι εξελίξεις δεν μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα γρήγορες σε ότι αφορά τις συνενώσεις τριτοβάθμιων δομών. Παρότι είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ότι προχωρεί σε ξεκάθαρη αναδιάταξη του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όμως, η διαδικασία που έγινε και εξελίσσεται ήδη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι χρονοβόρα. Εκεί συγκροτήθηκε επιτροπή στις 15 Νοεμβρίου 2017 και πριν από λίγες ημέρες έκλεισε η δημόσια διαβούλευση, ενώ θεωρείται βέβαιο πως θα χρειαστεί κι άλλος χρόνος για να ολοκληρωθεί η συγχώνευση. Στη διαδικασία μετείχαν ακαδημαϊκοί εγνωσμένου κύρους και εκπρόσωποι των διοικήσεων των δύο ιδρυμάτων. Ύστερα από συστηματικές συνεδριάσεις και διεξοδικές συζητήσεις καταρτίσθηκε και παραδόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 ομόφωνο πόρισμα, το οποίο και αποτέλεσε τη βάση για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που αναμένεται να περάσει από το Κοινοβούλιο το επόμενο διάστημα. Ενδεχομένως  μαζί με τη δημιουργία Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Τα δεδομένα αυτά φανερώνουν πως η διαδικασία σε επίπεδο Κρήτης θα εξελιχθεί εντός του 2018, χωρίς όμως το χρονοδιάγραμμα να είναι απολύτως ξεκάθαρο. «Τώρα που γίνονται οι ανακατατάξεις καλό είναι εκ μέρους του Λασιθίου να υπάρχει γνώση αλλά και άποψη για το θέμα. Εμείς, όλοι, πολιτικά θέλουμε να υπάρχουν δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, εκφράζοντας ουσιαστικά την κοινή θέση που έχουν οι φορείς για ν’ αναπτυχθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νομό. Από κει και πέρα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και ποια θα είναι η θέση των ιδρυμάτων του νησιού, που χθες δεν αποσαφηνίστηκε, διότι θεωρείται πως είναι νωρίς ακόμα, αλλά και του υπουργείου.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας