Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Το μουσικό πρόγραμμα του 6ου Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ Σητείας. Είμαστε στον αέρα! Συντονιστείτε!

28872190_1189743761155842_3647259272548450304_n
Το μουσικό πρόγραμμα του 6ου Μεσογειακού Ραδιοφωνικού Φεστιβάλ Σητείας. Είμαστε στον αέρα! Συντονιστείτε!
29 IOYNIOY – 1 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018
June 29 – July 1, 2018
Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ. – 8.30 p.m.
fb/Mediterranean Festival of Sitia
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – PROGRAMME
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 Ιουνίου –FRIDAY, June 29
BANDALLUSIA
οι νέοι, εναλλακτικοί, με τον πολυπολιτισμικό ήχο…


Η Bandallusia είναι ένα νέο συγκρότημα στην ελληνική εναλλακτική σκηνή, με χρόνια περιπλανήσεων σε δρόμους, πάλκα και μουσικά είδη με τη μορφή ακούστικ μπάντας που διασκεύαζει κυρίως παραδοσιακά και ρεμπέτικα τραγούδια, καθώς και άλλα από τον αποκαλούμενο έντεχνο χώρο. Στην πορεία, τύμπανα, μπάσο, και ηλεκτρική κιθάρα προστίθενται στη νέα εποχή και παντρεύονται με φλάουτο, τρομπέτα, λαούτο, μπαγλαμά, παραδοσιακά κρουστά κ.α. Πέραν από τα κομμάτια του πρώτου δίσκου «Λοξοδρόμια», το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια σειρά από διασκευές με ιδιαίτερη προσέγγιση, σε παραδοσιακά και άλλα τραγούδια από αγαπημένους καλλιτέχνες όπως οι Γιάννης Αγγελάκας, Ορφέας Περίδης, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Goran Bregovic, Σωκράτης Μάλαμας κ.α.
Bandallusia is a new band on the Greek alternative scene. After years of street performing and experiencing different music styles, they now remix traditional and rebetiko songs mostly. Drums, bass, electric guitar, coexist with flute, trumpet, lute, baglamas, traditional percussions, etc.
DILEK KOC
από τη Πόλη, με μπαχάρι και κανέλα…..


Η Ντιλέκ Κοτς κατάγεται από την Αττάλεια της Τουρκίας. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σταθμός στην καλλιτεχνική της πορεία υπήρξε η συμμετοχή της στο saoundtrack της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Συνεργάσθηκε δισκογραφικά, σε συναυλίες και σε τηλεοπτικές εμφανίσεις με σημαντικά ονόματα από το χώρο της παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Αρετή Κετιμέ, Βασίλης Λέκκας, Παναγιώτης Καλαντζόπουλος, Γιώργος Καζαντζής, Ορφέας Περίδης, Κώστας Φαλκώνης και άλλοι. Στο ρεπερτόριο του σχήματος περιλαμβάνονται πολλά τραγούδια, τα οποία έχουν διασωθεί μουσικά, απαράλλακτα μεταξύ τους. Είναι κομμάτια που έλκουν την καταγωγή τους από το μεγάλο χωνευτήρι καλλιτεχνικής δημιουργίας που υπήρξε η Ανατολή. Με πολύ μεράκι, η Dilek Koç και οι συνεργάτες της παρουσιάζουν την κοινή αυτή μουσική παράδοση με ethnic χαρακτήρα, δημιουργώντας έτσι ακούσματα που πνέουν με τον αέρα της Ανατολής, της Μεσογείου και των Βαλκάνιων.
Dilek Koç comes from Antalya, Turkey. She graduated from the Architecture College of Istanbul Polytechnic and the Aristotle University of Salonica. A great landmark in her career was her participation in the soundtrack of the movie “A touch of spice”, on Evanthia’s Reboutsika music. Dilek Koç and her band present many songs that come from the melting pot of the artistic production of the East.
ΘΡΑΚΟΜΕΛΟ
από τη Θράκη στη Κρήτη


Το Θρακόμελο είναι ένα νεανικό μουσικό σχήμα που έχει στο επίκεντρο του την μελέτη και προβολή της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Αποτελείται από τους Ματακάκη Στέλιο – γκάιντα, τραγούδι/ Παπουτσή Αλέξανδρο – θρακιώτικη λύρα, τραγούδι/ Καρακατσιάνη Θάνο – ακορντεόν/ Μίσκα Ηλία – νταούλι που είναι απόφοιτοι του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής. Η κοινή τους αγάπη για τη μουσική της Θράκης τους επιτρέπει να επιχειρούν μια όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση στο πρωτογενές υλικό και κατόπιν στην προβολή και παρουσίαση του.
Thrakomelo is a new band which studies and promotes the music tradition of Thrace, Northeastern Greece. The members of the band are all graduates of the Folk and Traditional Music College.
  • ΣΑΒΒΑΤΟ 30 Ιουνίου – SATURDAY, June 30
LEX ORANTI
ικεσία σε θεούς και ανθρώπους


Η λαϊκή μουσική κρύβει μέσα της, πέρα από την έκφραση των αισθημάτων, και την ικεσία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Αναζητήσεις, αγωνίες και ελπίδες περνούν μέσα από το στίχο και τη μουσική για να γίνουν αίνος ικεσίας σε Θεούς και ανθρώπους. Η αναζήτηση των λιτών γραμμών από τη γη της Ιωνίας αποτελούν αναζήτηση των δύο μουσικών. Πόθοι μιας πατρίδας που δεν είναι χαμένη και προσπαθεί να αναβιώσει στις καρδιές μέσα από τον ήχο. Μουσικοί: Γιώργος Τσικαλάκης, Ντίνος Βασιλάκης
Lex Orandi The quest for plain music paths from the land of Ionia is a search for the two musicians. Longing of a motherland which is not lost but struggling to revive in our heart through sound.
MARKAB TRIO
σε εβραϊκά σεφαραδίτικα τραγούδια των Βαλκανίων


Οι Markab Trio συναντούν, διασκευάζουν και ερμηνεύουν με μοναδικό τρόπο τα σεφαραδίτικα τραγούδια των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και των Βαλκανίων με τα οποία είναι μπολιασμένη η καλλιτεχνική και κοινωνική ζωή όλης της περιοχής, αφού μέχρι τις αρχές του 20ουαιώνα οι πολυπληθείς εβραϊκές κοινότητες σε όλα τα Βαλκάνια σφραγίζουν με τη παρουσία, τη γλώσσα και ασφαλώς τα τραγούδια τους όλες τις πτυχές της ζωής των κατοίκων τους. Τραγούδια του γάμου και της ξενιτειάς, της δουλειάς, της χαράς και της λύπης – τραγούδια που πέρασαν και στις άλλες παραδόσεις, έγιναν γνωστά και τραγουδιούνται στα ελληνικά αλλά και σε άλλες γλώσσες εκτός από τη σεφαραδίτικη διάλεκτο – δημιουργούν μία μοναδική ατμόσφαιρα πολυπολιτισμικότητας και εκφραστικού πλούτου.
MARKAB TRIO remix and perform the Sephardic songs of Salonica’s and the Balkans’ Jews in a unique way. These songs carry all the artistic and social life of the region, since till the begging of the 20th century, the abundant Jewish community sealed all aspects of life through their language and of course their songs.
Η (ΟI) ΜΟΥΣΙΚΗ (-ΟΙ) ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ
τύμπανα και πυρσοί που τραγουδούν


Μια παράσταση με κρουστά και χάλκινα που μαζί με τη φωτιά και τους πυρσούς χορεύουν και τραγουδούν βγαίνοντας μέσα από τη θάλασσα και φτάνοντας μέχρι τη σκηνή του Φεστιβάλ. Από το Καλειδοσκόπιο και την Ομάδα Κρουστών.
Music (-ians) of Fire is a performance of percussions and brass instruments’ musicians, who dance and sing through their way out of the sea, and towards the stage of the festival.
ΑΡΓΑΤΕΙΑ
μουσικές του Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων


Αργατεία στην ελληνική διάλεκτο του Πόντου σημαίνει αλληλεγγύη και αλληλοβοήθεια μέσω της εθελοντικής εργασίας. Η Αργατεία είναι μια μουσική ομάδα της Θεσσαλονίκης που με αφετηρία και έμπνευση την ιστορική μουσική δημιουργία των ελληνικών κοινοτήτων του Εύξεινου Πόντου και των λαών της Μαύρης θάλασσας (Λαζοί, Αρμένιοι, κτλ) αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς από διάφορες χώρες της Μεσογείου και των Βαλκανίων.
Αrgatia in pontiac dialect means solidarity, mutual assistance through volunteer work. Argatia is a band from Salonica, developing international collaboration with musicians from the Mediterranean and the Balkans, having as a starting point the historical music creation of the Greek communities of Pontos and the Black Sea.
HAIG YAZDJIAN
από τη Συρία με αρμένικη καταγωγή
σε αράβικους και αρμένικους ρυθμούς και μελωδίες


Ο Χάικ Γιαζιτζιάν, γεννημένος στη Συρία, έρχεται να ξεδιπλώσει μεταξύ άλλων μνήμες από την αραβική παράδοση. Παράλληλα, τιμώντας την αρμένικη καταγωγή του, θα τραγουδήσει και θα συγκινήσει με τις μελωδίες και το αίσθημα της αρμένικης ψυχής . Ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1980. Είναι παράξενο, αλλά όντας στην Ελλάδα ανακάλυψε τα σαγηνευτικά στοιχεία της ανατολίτικης μουσικής και βρήκε στο ούτι τον δρόμο να εκφράσει τις μουσικές του αναζητήσεις. Σύντομα έγινε γνωστός τόσο ως σολίστας στο ούτι όσο και ως δεξιοτέχνης ερμηνευτής που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του. Ξεχώρισε για τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αναμιγνύει ετερόκλητα στοιχεία των παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, πιστεύοντας ακλόνητα πως η παράδοση είναι μια ζωντανή, δημιουργική δύναμη. Έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές καθώς και με σολίστες διεθνούς κύρους. Μεταξύ αυτών, με τον Νίκο Ξυδάκη, τη Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Μαρία Φαραντούρη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Έλλη Πασπαλά, την Έλενη Βιτάλη, την Loreenna McKennitt, τον David Lynch, τον Dave Spilain, τον Omar Faruk Tekbilek, τον Djivan Gasparyan, τον Theodossii Spassov και τον Glen Velez.
Haig Yazdjian is of Armenian origin, born in Syria. He lives and works in Greece since 1980. There, he discovered the enchanting elements of eastern music and he soon became a well known lute soloist and a virtuoso singer whose soulful voice touches audience. He has collaborated with many important Greek composers and singers, and soloists of international reputation.
  • ΚΥΡΙΑΚΗ 1 Ιουλίου – SUNDAY, July 1
ΕΙΡΗΝΗ ΔΕΡΕΜΠΕΗ-ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΚΛΑΚΗΣ
αντάμα…


Το θιαμπόλι και το μπουλγκαρί σμίγουν σε δρόμους παλιούς, σκύβουνε στην παράδοση της Κρήτης κι ύστερα με το βλέμμα πάντα εκεί, συνταιριάζουν το παλιό με το καινούργιο κι αφηγούνται με τον δικό τους δόκιμο και μοναδικό τρόπο τα πάθη και τους πόθους.
Ειρήνη Δερέμπεη – τραγούδι, θιαμπόλι, καβάλ
Κάρολος Κουκλάκης –τραγούδι, μπουλγκαρί
Ανδρέας Αρβανίτης – λύρα, λαούτο, ασκομαντούρα
Οδυσσέας Στεφανής – κρουστά
Eirini Derempbei – Karolos Kouklakis Traditional instruments, thiamboli and bulgari, create a musical blend of tradition and the new element, and narrate – in a unique way – stories about passion and desire.
ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΑΚΗΣ – COULEUR LOCALE
καινοτομία και δυναμισμός στον παραδοσιακό ήχο


Η μουσική των Couleur Locale βασίζεται στις προσωπικές συνθέσεις του Γιώργη Μανωλάκη, που αποκτούν νέα ταυτότητα μέσα από τον αυτοσχεδιασμό του ίδιου στο λαούτο (ακουστικό/ηλεκτρικό), αλλά και το δυνατό rhythm section του Νικόλα Χριστόπουλου (τύμπανα) και του Γιάννη Καπετανάκη (κοντραμπάσο). Οι “Μανωλάκης – Couleur Locale” αποτελούν ένα σχήμα που έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα! Καινοτόμοι και πολύ δυναμικοί πειραματίζονται με τη μεσογειακή μουσική εστιάζοντας στην εξέλιξη του παραδοσιακού ήχου της Κρήτης μέσα από τη δημιουργία, προσθέτοντας στοιχεία world, rock και jazz ύφους.


Giorgis Manolakis – Couleur Locale
The band’s music is about personal compositions of G. Manolakis which acquire a new identity through his own improvisation in lute. Accompanied by N. Christopoulos’s rhythm section (percussions) and G. Kapetanakis (double bass).
ΨΑΡΑΝΤΩΝΗΣ & ΝΙΚΗ ΞΥΛΟΥΡΗ
με την κραυγή των θεών…


Ο Ψαραντώνης, «η κραυγή των θεών» από τα Ανώγεια, είναι αυτοδίδακτος στη λύρα και απέκτησε τη φήμη του παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια της Κρήτης από τα 13 του. Μέσα στη μουσική του ζει η πανάρχαια μυθολογία της Κρήτης και ζωντανεύει τους μύθους της όχι μόνο με την δεξιοτεχνία του, αλλά και με την πίστη του σε αυτούς. Με τη δύναμη του αυτοσχεδιασμού του κατορθώνει να δημιουργεί την ατμόσφαιρα του δέους, της ταραχής και του ρίγους, όπως ακριβώς οι μεγάλοι μουσικοί της τζαζ. Βαθύς γνώστης και πραγματικός λάτρης της παράδοσης , μα και από τη φύση του απείθαρχος και ανήσυχος θεωρείται σήμερα τολμηρός αλλά και στοχαστικός ανανεωτής της παράδοσης.


Η Νίκη Ξυλούρη σε ηλικία επτά ετών τραγουδά για πρώτη φορά σε μεγάλο κοινό, στο φεστιβάλ «Μουσικός Αύγουστος» του Μάνου Χατζιδάκι, δίπλα στον πατέρα της Ψαραντώνη. Στα πρώτα γυμνασιακά της χρόνια τραγουδά ως σολίστ στην χορωδία του δήμου Ηρακλείου και παρακολουθεί μαθήματα Βυζαντινής και Δυτικής μουσικής. Στα δώδεκά της τραγουδά στο φεστιβάλ για την πτώση του τοίχους του Βερολίνου στην Γερμανία. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 φοιτά στη Σχολή Σταυράκου στο τμήμα Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας. Παράλληλα συνεργάζεται σε μουσικές παραστάσεις και δισκογραφεί με γνωστούς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής. Έχει επιμεληθεί και συνθέσει μουσική για ντοκιμαντέρ και έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών παραστάσεων και φεστιβάλ σε Ελλάδα, Τουρκία, Ρωσία, Πολωνία, Ευρώπη, Καναδά και Αμερική.
Psarantonis from Anogia, the so called “cry of Gods”, is self-taught in lyre . The ancient mythology of Crete comes alive through his music. By the power of improvisation, he manages to create an atmosphere of awe, frisson and agitation.
Niki Xylouri started singing in public at the age of seven, next to her father Psarantonis. She has participated in many musicals and records of well known Greek artists and composed music for documentaries.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα μεταδίδεται απευθείας ραδιοφωνικά από το Δεύτερο, την Φωνή της Ελλάδας, την ΕΡΤ Ηρακλείου και την ΕΡΤ Χανίων Festival will be radio broadcasted through Deutero, Foni tis Elladas, Ert Iraklio and ERT Chania
Στον πεζόδρομο Πάπιες, στο Λιμάνι
Είσοδος ελεύθερη. Προαιρετικό κουπόνι ενίσχυσης 5€ (1€ θα αποδίδεται στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Σητείας) Στις 7.00 μ.μ. ξεκινούν δράσεις ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης
At the pedestrian area Papies, in the Harbor
Free entrance. Optional 5€ support coupon (1€ goes to Occupational Workshop for the Disabled) Informative, entertaining and creative activities start at 7.00 p.m.
Συνδιοργάνωση ΟΑΣ, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Δήμος Σητείας, ΔΟΚΑΣ, Δημοτική Κοινότητα Σητείας, Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας,
Καλλιτεχνική επιμέλεια : CosmosΑrte – Γιώργος Πουλίδης
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης
Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας