Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Λασιθίου καλούν να στηρίξομε την τοπική αγορά

Επάρκεια κρητικών αμνοεριφίων θα έχει η τοπική αγορά εν όψει του Πάσχα και δύσκολα στο πασχαλινό τραπέζι των Κρητικών θα βρεθούν προϊόντα από άλλες περιοχές ή «ελληνοποιημένα» εισαγόμενα.

Έτσι, σε μια χρονική στιγμή που κτηνοτρόφοι από την ηπειρωτική χώρα δηλώνουν πως «φέτος δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε ελληνοποιημένα ή κατεψυγμένα ή και αμφιβόλου ποιότητας κρέατα», στην Κρήτη είναι απολύτως ξεκάθαρο πως τα κρητικά αμνοερίφια θα κυριαρχήσουν στην αγορά του νησιού και στο πασχαλινό τραπέζι.

Επάρκεια
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Λασιθίου Γιάννης Μπρόκος στην κρητική αγορά «υπάρχει επάρκεια και οι τιμές είναι καλές για να μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές. Είναι 100% βέβαιο πως ο καταναλωτής θα βρει ντόπιο». Επίσης εκτιμά μετά την αποτίμηση των δεδομένων της αγοράς και των συμφωνιών που έχουν επιτευχθεί, πως δεν θα δυσκολευτούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν ντόπια αμνοερίφια.
Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που κάνει ο επικεφαλής του κτηνοτροφικού κόσμου του Λασιθίου πως «υπάρχει τέτοια επάρκεια που κατά χιλιάδες φεύγουν τα αρνιά στην Αθήνα». Αυτή η επισήμανση φανερώνει η τοπική αγορά -που προτιμάται διότι έχει χαμηλότερο κόστος- έχει καλυφθεί και το πλεόνασμα της παραγωγής οδηγείται στην Αθήνα.
Για την εισαγωγή αμνοεριφίων ο κ. Μπρόκος υπενθυμίζει πως το πρώιμο Πάσχα δεν ευνοεί «τις πρώην Ανατολικές χώρες και τα Βαλκάνια. Διότι τέτοια εποχή δεν έχουν αρνιά, για να διοχετευθούν στην ελληνική αγορά. Τα ελάχιστα που θα έρθουν στην Ελλάδα θα απορροφηθούν στο Βορρά και δεν θα φτάσουν στο νησί μας, που θα έχει μόνο κρητικής παραγωγής ζώα».

Οι τιμές
Ικανοποιημένοι είναι οι κτηνοτρόφοι από την διαμόρφωση των τιμών τη φετινή χρονιά.
«Οι τιμές παραγωγού είναι λίγο πιο πάνω από τις περυσινές και η αύξηση είναι της τάξεως των 20-50 λεπτών στο κιλό. Διαμορφώνονται από τα 4,20 έως τα 4,80 ευρώ, ως τιμές παραγωγού για αρνιά και ερίφια», τονίζει ο κ. Μπρόκος.
Σύμφωνα με την εκτίμησή του «το κρεοπωλείο δεν πρέπει με αυτές τις τιμές να πουλά πάνω από 8 € το κιλό». Συμπληρώνει δε πως «μία καλή τιμή είναι από 7-7,50 € το κιλό».
Να σημειωθεί πάντως πως λόγω της βεβαιωμένης επάρκειας ντόπιων κρεάτων στην τοπική αγορά, η χθεσινή έρευνα αγοράς που κάναμε στα σούπερ μάρκετ και στα κρεοπωλεία έδειξε πως υπάρχουν τιμές που ξεκινούν στα 6 € και φτάνουν στα επίπεδα που αναφέρεται ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τιμών, δεδομένου ότι η φετινή κατανάλωση λόγω του πρώιμου Πάσχα θεωρείται δεδομένη και σε λογικά επίπεδα, αφού δεν έχει ανοίξει ακόμα η τουριστική σεζόν, που θα είχε ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης από ξενοδοχεία.

Στηρίξτε τη ντόπια αγορά
Ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων απευθύνει έκκληση σε καταναλωτές να προτιμήσουν την ντόπια αγορά γιατί θα αγοράσουν ποιοτικά προϊόντα.
«Εμείς καλούμε τον κόσμο να στηρίξει τη ντόπια αγορά. Τα παραδοσιακά κρεοπωλεία να σταθούν με λογική απέναντι στον καταναλωτή σε σχέση με τις τιμές που πρέπει να είναι λογικές», τονίζει ο κ. Μπρόκος.
Αλλά και επισημαίνει ότι οι παραγωγοί και οι κρεοπώλες στο νομό Λασιθίου επωμίζονται επιπλέον κόστος λόγω της μεταφοράς, αφού δεν λειτουργούν τα σφαγεία και καταφεύγουν στο Ρέθυμνο ή στην ενδοχώρα του Ηρακλείου. Ωστόσο πιστεύει πως η φιλική τελική τιμή προς τον καταναλωτή είναι προς το συμφέρον όλων, διότι θα πωληθεί περισσότερο προϊόν. «Θέλουμε να μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής όσο χρειάζεται κι όχι με την σκέψη στην τιμή, γι’ αυτό πιστεύω πως θα δείτε καλές τιμές», καταλήγει.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας