Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Αποζημίωση ζητούν για τη φετινή ξηρασία που έφερε μεγάλες καταστροφές

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2018-04-04/jhrasia.jpgΣε σειρά ενεργειών για την εξασφάλιση αποζημιώσεων των ελαιοπαραγωγών της ανατολικής Κρήτης, για τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί οι ελαιοκαλλιέργειές τους από τη φετινή ξηρασία, θα προχωρήσει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης.

Την απόφαση αυτή έλαβε η διοίκηση της οργάνωσης στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή στη Μονή Τοπλού στο Βάι, ενόψει συνεδρίου που διοργανώνει στον Προφήτη Ηλία, μέσα από βαθύ προβληματισμό για τις καιρικές συνθήκες και τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί τόσο στις ελιές όσο και στα αμπέλια!
Μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Μύρων Χιλετζάκης, μετέφερε τον έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση του οργάνου, λέγοντας πως αυτό το θέμα είναι το πρώτο στη σειρά πρόβλημα τόσο για όλη την ομάδα των αμπελουργών και των ελαιοπαραγωγών, όσο και για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της Κρήτης. «Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά δράσεων και επαφών ώστε να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις, καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες», δήλωσε στη ο Μύρων Χιλετζάκης και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους ελαιοπαραγωγούς τόσο του νομού Ηρακλείου όσο και του νομού Λασιθίου, που έχουν υποστεί σε επίπεδο Κρήτης και τις μεγαλύτερες καταστροφές.
Σημαντικό συνέδριο
Για το σημαντικό συνέδριο που διοργανώνει η Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης στις 8 και 9 Ιουνίου στον Προφήτη Ηλία μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
«Το συνέδριο αυτό θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, διότι θα αναπτυχθούν πάρα πολλά θέματα από την ιστορία της περιοχής, από την ιστορία της διαχείρισης των προϊόντων, για τα θέματα που παρουσιάζονται στο αμπέλι και την ελιά κ.λπ. Στο συνέδριο θα μιλήσουν εκπρόσωποι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης θα είναι ο κεντρικός ομιλητής, ενώ το συνέδριο γίνεται με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης».
Σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, «στο συνέδριο θα μιλήσουν άνθρωποι που μέσα από τις ομιλίες τους θα αναπτύξουν πολύ σημαντικά θέματα για τα προβλήματα του αμπελιού και της ελιάς. Θα αναπτυχθούν προβληματισμοί και θα δοθούν στη δημοσιότητα πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για τον αγροτικό κόσμο».
Για την επιλογή της Μονής Τοπλού προκειμένου να γίνει η συνεδρίαση της διοίκησης της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης ξεκαθάρισε ότι ο τόπος έχει τη σημασία του, αφού η Μονή Τοπλού πρωτοπορεί με μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας οιναμπέλων και μέσα από την παραγωγή πολύ ποιοτικών εμφιαλωμένων κρασιών. «Άλλωστε ο Ηγούμενος είναι μέλος της ομάδας μας», όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης. «Έχουμε αποφασίσει να συνεδριάζουμε συνέχεια σε διάφορες περιοχές, ώστε να καταγράφονται και τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής. Κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. Ωστόσο, το βασικό που μας ενώνει από τη μια άκρη της Κρήτης έως την άλλη δεν είναι άλλο από το αμπέλι και την ελιά», όπως λέει ο συνδικαλιστής.
Ο ίδιος καταλήγει λέγοντας πως, σε ό,τι αφορά το επικείμενο συνέδριο, «θα πρέπει να δοθεί μεγάλη έμφαση στην κρητική διατροφή, στα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών, και βέβαια θα τεθεί ως θέμα προτεραιότητας το θέμα της λειψυδρίας. Και όπως καταλαβαίνετε, η λειψυδρία θα συζητηθεί εκτενώς. Εκεί θα κατατεθούν και οι προτάσεις μας για μελέτες που θα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του φαινομένου και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας