Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Εξαιρετικά πρώιμη η ελαιοκομική χρονιά. Η ανθοφορία των ελαιόδεντρων βρίσκεται σε εξέλιξη

Δεν απεμπολούν και την τελευταία ελπίδα για όψιμες βροχές, που θα ξεδιψάσουν την αφυδατωμένη γη και θα δώσουν μια «ανάσα» ζωτικότητας στα ταλαιπωρημένα ελαιόδεντρα, από την παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων ετών, που σωρευτικά υπονομεύουν τις αντοχές του κρητικού ελαιώνα.

Ισχυρές πάντως είναι οι επιφυλάξεις για οποιαδήποτε εκτίμηση, των παραγόντων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας-Κτηνιατρικής Λασιθίου, τονίζοντας ότι η ελαιοκομική χρονιά έχει αρκετά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με κύριο τις ελάχιστες βροχοπτώσεις, αλλά και άλλους αστάθμητους παράγοντες, από τους οποίους εξαρτάται η παραγωγή, που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν.
Η ανθοφορία των ελαιόδεντρων είναι σε εξέλιξη, με τα δέντρα που φύονται σε χαμηλό υψόμετρο, στην παραλιακή ζώνη να έχουν ανθίσει πλήρως και όσο προχωρούμε στο εσωτερικό και μεγαλύτερο υψόμετρο, να προχωρεί με αργότερο ρυθμό και να υπάρχει ακόμη ένα αρκετό ποσοστό κλειστών ανθών.
Κρίσιμο ρόλο για το αποτέλεσμα της ανθοφορίας, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η γεωπόνος -συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Λασίθι, Αγγελική Καραταράκη, είναι η ζωτικότητα των ελαιοδέντρων σε σχέση και με τη δυνατότητα άρδευσης στη συνέχεια, καθώς επίσης και οι γενικότερες καιρικές συνθήκες. «Η ελαιοκομική χρονιά φαίνεται να είναι εξαιρετικά πρώιμη…» τόνισε. «Στις περιοχές που ποτίζονται τα λιόφυτα, υπάρχει ανθοφορία. Το αν και σε τί βαθμό θα δέσουν οι καρποί είναι ένα άλλο ζήτημα… Η ανθοφορία εξελίσσεται ανάλογα με την πρωιμότητα της περιοχής. Και το ότι θα έχουμε πρώιμη ελαιοκομική χρονιά οφείλεται στο ότι είχαμε εξαιρετικά ήπιο χειμώνα», είπε η γεωπόνος.

Λειψυδρία
Απαντώντας στην ερώτηση, για την κατάσταση, γενικότερα, στην οποία βρίσκονται τα ελαιόδεντρα λόγω λειψυδρίας, η κ. Καραταράκη επιβεβαίωσε ότι «αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα». «Ακόμη και αν έχουμε πλούσια ανθοφορία, αν δεν εξασφαλιστεί επάρκεια νερού για να ποτιστούν στη συνέχεια τα δέντρα, καθώς είχαμε ελάχιστες βροχοπτώσεις, σαφώς θα υπάρξει πρόβλημα.
Επίσης, οι νοτιάδες με τις υψηλές θερμοκρασίες, δεν βοηθάνε την εξελισσόμενη διαδικασία της καρπόδεσης. Όπως επίσης η αφρικανική σκόνη συνιστά αρνητικό παράγοντα στην όλη διαδικασία μιας σωστής καρπόδεσης. Στις περιοχές που τα άνθη είναι ανοιχτά και έτοιμα για γονιμοποίηση, η σκόνη δε βοηθά καθόλου… Αντίθετα!», εξήγησε η γεωπόνος.
Επιπλέον στοιχείο για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά είναι αν θα υπάρξει επάρκεια νερού για να αρδευτούν οι ελαιώνες. Οι ενδείξεις και ως προς την εξασφάλιση αυτής της αναγκαίας συνθήκης, κάθε άλλο παρά ευοίωνες είναι. Και αν, τελικά διατεθεί νερό, ποιά θα είναι η ποιότητά του, με το φαινόμενο της υφαλμύρωσης των γεωτρήσεων να επιτείνεται, είναι άλλο ένα μεγάλο ερωτηματικό, για το τελικό αποτέλεσμα. Από την άλλη, αν ο κόσμος δεν κάνει οικονομία στο νερό και ποτίζει αλόγιστα, θα προκύψει πιθανότατα πρόβλημα, μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου, είπε η κ. Καραταράκη.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας