Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Απαράδεκτη καθυστέρηση για τον παραλιακό δρόμο Σητείας

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2018/04/7.00-%CE%A3-%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%9A%CE%9F%CE%A3-%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A3-696x465.jpg
Είναι απορίας άξιο το πώς γίνεται στην περιοχή της Σητείας -και σε άλλες της ελληνικής επικράτειας, αλλά μάλλον η Σητεία θα ανακηρυχτεί πρωταθλήτρια- να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη, στην υλοποίηση και στην συνέχεια στην ολοκλήρωση έργων- και μάλιστα πολύ σημαντικών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαράδεκτης αυτής κατάστασης αποτελεί ο «παραλιακός» της Σητείας, ένα έργο που ξεκίνησε με καθυστέρηση ετών, υλοποιήθηκε έως ένα μεγάλο βαθμό και δυστυχώς παραμένει ανολοκλήρωτο!
Πρόκειται ασφαλώς για ένα άκρως αναγκαίο και σημαντικό έργο, καθώς ο παραλιακός δρόμος ενώνει την Σητεία με την Δημοτική Ενότητα Ιτάνου, έναν από τους πλέον τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο της Σητείας, του Λασιθίου, αλλά και της Κρήτης. Να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχουν το Φοινικόδασος Βάι, η Μονή Τοπλού, το Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου κι άλλα πολλά σημεία που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.
Στο παρελθόν υπήρξε ο κίνδυνος αποκοπής των περιοχών αυτών λόγω της κάκιστης κατάστασης του οδοστρώματος. Έγιναν λοιπόν αντιληπτές οι επιπτώσεις μπορεί να είχε στη ζωή, στην καθημερινότητα, στην επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής Ιτάνου αλλά και πλησιέστερων περιοχών όπως της Αγιάς Φωτιάς. Επίσης στη λειτουργία δομών, του ΤΕΙ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας της Σητείας ή της Προκεχωρημένης Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου.
Και βέβαια το σημαντικότερο όλων ήταν και εξακολουθεί να είναι η ασφάλεια των οδηγών χρησιμοποιούν τον δρόμο, αλλά και των πεζών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα η κυκλοφορία διεξαγόταν μόνο από το ένα ρεύμα του δρόμου. Μετά τις εργασίες τα οχήματα διέρχονται σε όλο το οδόστρωμα. Όμως χωρίς να έχουν τοποθετηθεί ακόμα στηθαία ασφαλείας, χωρίς διαγραμμίσεις …
Το έργο υλοποιεί η Περιφέρεια. Μέχρι τώρα, μεταξύ άλλων -κι αφού πέρασε από 40 κύματα- κατασκευάστηκε νέο τεχνικό στο σημείο πριν την είσοδο προς τον Πετρά, επισκευάστηκε ο τοίχος αντιστήριξης του δρόμου παράπλευρα του νέου τεχνικού, βελτιώθηκε γενικότερα το τεχνικό -που είχε καταρρεύσει, αποκαταστάθηκαν οι υποσκαφές στο δρόμο, ασφαλτοστρώθηκαν τα σημεία όπου έγιναν παρεμβάσεις. Το έργο δηλαδή -άλλο κεφάλαιο και μάλιστα μείζον είναι η παραλία- έχει υλοποιηθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό. Απομένουν τα προστατευτικά στηθαία, η διαγράμμιση και η σήμανση σύμφωνα και με τις δηλώσεις των αρμοδίων.

Δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια
Πότε όμως θα γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις ώστε να ολοκληρωθεί και το έργο; Οι ημερομηνίες που είχαν δοθεί στο παρελθόν προφανώς δεν ισχύουν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, ωστόσο οδηγοί και πεζοί θα πρέπει να περιμένουν την επαλήθευση.
Ο παραλιακός είναι σημαντικός δρόμος για την περιοχή της Σητείας τη Σητεία. Άλλωστε σε λίγο χρονικό διάστημα αρχίζει και η νέα τουριστική σαιζόν, για την οποία φέτος τα μηνύματα είναι περισσότερο από καλά. Προβλέπεται αύξηση επισκεπτών μέσω των δέκα και πλέον πτήσεων τσάρτερ εβδομαδιαίως στο αεροδρόμιο της Σητείας. Κάποιοι θα διαμείνουν και στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου. Αλλά και αρκετοί από εκείνους που θα μείνουν στην Σητεία, είναι αναμενόμενο να θελήσουν να επισκεφθούν τους πέριξ προορισμούς, όπως το φοινικόδασος στο Βάι. Εξάλλου χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή αυτή από όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η εικόνα που έχει σήμερα ο παραλιακός σίγουρα δεν είναι η καλύτερη ούτε για τους ντόπιους ούτε για τους επισκέπτες.
Ας ελπίσουμε να μην περάσει και αυτή η τουριστική σαιζόν, όπως οι προηγούμενες και όπως πέρασαν και οι ημέρες του Πάσχα, κι ακόμα δεν θα έχουν τοποθετηθεί τα στηθαία ασφαλείας στον παραλιακό.
Και φυσικά ζητούμενο είναι πάντα η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος, που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του δρόμου και τα σχετικά με τη θάλασσα ζητήματα.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας