Σύμφωνα με τα στοιχεία παρατηρείται μία χαμηλή εισπραξιμότητα στα έσοδα, περίπου 16% στα τακτικά, όταν θα έπρεπε να φτάνει το 25% για το κάθε τρίμηνο. Η πτώση, όπως αναφέρθηκε, είναι αναμενόμενη καθώς αφορά την χειμερινή περίοδο, κατά την οποία επικρατεί μικρή ρευστότητα για τα καταστήματα, που αποτελούν την βασική πηγή εσόδων του Ταμείου. Εξάλλου και οι αιτήσεις των καταστημάτων για παραχώρηση χώρου χερσαίας ζώνης υποβάλλονται κυρίως Φεβρουάριο και Μάρτιο και μέχρι να εγκριθούν μεσολαβεί κάποιο χρονικό διάστημα, επομένως είναι -αναλογικά- αναμενόμενη η χαμηλή εισπραξιμότητα το πρώτο τρίμηνο.
Όπως επισημάνθηκε. από ‘δω κι έπειτα και με την έναρξη της τουριστικής σαιζόν, αναμένεται να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά των καταστημάτων για την καταβολή των υποχρεώσεών τους. Αλλά και το Ταμείο σε συνεργασία και με το Λιμεναρχείο θα επιδιώξουν την καταβολή της πρώτης -εκ των συνολικά τριών για το έτος, τέλη Ιουλίου και Οκτώβριο τοποθετούνται οι δύο επόμενες.
Χαμηλή εισπραξιμότητα καταγράφεται -αναλογικά- και στα έκτακτα έσοδα καθώς και στις εισπράξεις από προηγούμενα οικονομικά έτη. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι καταστηματάρχες, όπως αναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, οι περισσότερες από αυτές τηρούνται και τα χρήματα καταβάλλονται. Κάποιο, ένα μικρό ποσοστό, ξεκινούν να πληρώνουν τις δόσεις, όμως στην συνέχεια σταματούν. Το ζήτημα, όπως ειπώθηκε, θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις για τους επαγγελματίες που «συστηματικά εκμεταλλεύονται το νόμο των ρυθμίσεων».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή