Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Καμία απάντηση στο αίτημα του Δήμου Σητείας για την παραχώρηση του πρώην Επαρχείου

Καμία επίσημη, έγγραφη, συγκεκριμένη απάντηση δεν έχει δώσει ακόμα η Πολιτεία στο αίτημα του Δήμου Σητείας για την παραχώρηση του πρώην Επαρχείου. Το κτήριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε τμήμα του στεγάζονται οι υπηρεσίες και του Ειρηνοδικείου Σητείας.

Στο παλιό κτήριο τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή. Τα τελευταία δε χρόνια εμφανείς σε κάποια σημεία του ελλοχεύουν και κίνδυνοι, όπως το μετέωρο πάνω από την είσοδό του μπαλκόνι, που μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά απομακρύνθηκε. Επίσης στη διάρκεια των χειμερινών περιόδων νερά στάζουν από τους τοίχους και πλημμυρίζουν την είσοδο, από την οποία διέρχονται οι εργαζόμενοι, οι νομικοί και οι πολίτες που απευθύνονται στην υπηρεσία για να εξυπηρετηθούν. Αλλά και σοβάδες πέφτουν, ενώ γενικότερα η κατάσταση του κτηρίου και η εικόνα που παρουσιάζει στο κέντρο της πόλης είναι το λιγότερο απογοητευτική.
Η παραχώρησή του στο Δήμο, προκειμένου το κτήριο να συντηρηθεί και να παραχωρηθεί προς χρήση στεγάζοντας δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες, αποτελεί ένα αίτημα των Δημοτικών Αρχών εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο μέχρι στιγμής επίσημη έγγραφη απάντηση της πολιτείας δεν έχει λάβει ο Δήμος.
Έχουν δοθεί βέβαια πολλάκις προφορικές θετικές υποσχέσεις του δημοσίου με «αστερίσκους» όμως. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, όπως είχε αναφέρει και σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας ο Δήμαρχος κ. Θοδωρής Πατεράκης, έχουν ζητηθεί από την πλευρά του Δημοσίου προς τον Δήμο, αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου -ενώ ήταν γνωστές, προτάσεις του Δήμου για τη χρήση του χώρου και διάφορα άλλα στοιχεία, τα οποία δόθηκαν. Αναμενόταν ότι μετά από όλα αυτά καθώς και τις κατ’ ιδίαν επαφές με τους αρμοδίους των υπουργείων και της ΕΤΑΔ, αλλά και μέσω αλληλογραφίας, τηλεφωνημάτων κλπ., θα δινόταν επίσημη, συγκεκριμένη, γραπτή απάντηση. Κι ακόμη εξακολουθεί να αναμένεται.

Η μεγάλη καθυστέρηση
Επίσης εντύπωση προκαλεί ότι στις προφορικές συνομιλίες τίθενται η παραχώρηση με καταβολή -αδιευκρίνιστου αρχικά- ενοικίου από τον Δήμο. Αντίθετα σε σχετικά αιτήματα άλλων φορέων του δημοσίου ή και ιδιωτικούς φορείς, όπως επισημαίνεται, έχουν παραχωρηθεί ακίνητα και μάλιστα δωρεάν, χωρίς ενοίκιο.
Η απογοήτευση αλλά και η αγανάκτηση του Δήμου είναι έντονες και αφορούν τη μεγάλη καθυστέρηση, που αδικαιολόγητα καταγράφεται στην εξέλιξη του θέματος. Ο Δήμος κάνει λόγο για μία απαράδεκτη στάση και κωλυσιεργία, αφού έχουν αποσταλεί όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν -αποφάσεις Δ.Σ., κόστος κλπ. καθώς και έγκριση δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών- εδώ και περίπου δύο χρόνια χωρίς να έχει δοθεί επίσημη απάντηση από την ΕΤΑΔ. Την ίδια ώρα έχουν παραχωρηθεί δωρεάν ακίνητα του δημοσίου σε άλλες περιοχές, όπως προαναφέρθηκε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας