Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Σημαντική επιτυχία για το σητειακό ελαιόλαδο

Το λάδι της Σητείας θα είναι το μόνο ελληνικό λάδι που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προϊόντων γεωργικής ένδειξης που θα προστατεύεται στην Ιαπωνία στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Ιαπωνίας που κυρώθηκε μετά από μακρά περίοδο διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το γεωργικό προϊόν με τη γεωγραφική ένδειξη «Σητεία Λασιθίου Κρήτης» και στα λατινικά Sitia Lasithiou Kritis το οποίο περιλαμβάνεται στα 200 αγροτικά προϊόντα της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας που βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Η εξέλιξη αυτή, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης θετικής που είχε καταγραφεί για τα 100 προστατευόμενα προϊόντα στην αγορά της Κίνας, εξέλιξη την οποία είχε παρουσιάσει η ΑΝΑΤΟΛΗ.
Πρόκειται για μια κορυφαίας σημασία επιτυχία του τοπικού ελαιολάδου, δεδομένου ότι είναι το μόνο, που θα βρεθεί σε μια τόσο σημαντική αγορά και με προδιαγραφές ποιότητας και ελέγχων σε κορυφαίο επίπεδο. Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή, σηματοδοτεί μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του προϊόντος και την ανάπτυξη της καλλιέργειας στην περιοχή της Σητείας, του Λασιθίου και της Κρήτης ευρύτερα. Πρόκειται δε για μια ευκαιρία που αναδεικνύει τη σημασία του ποιοτικού ελαιολάδου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Ούζο και φέτα
Συνολικά, από την Ελλάδα εκτός από το Σητειακό λάδι υπάρχουν η φέτα, η ελιά Καλαμάτας, η μαστίχα Χίου, η ρετσίνα Αττικής, το Σάμος (κρασιά) και το ούζο, το οποίο κατοχυρώθηκε από την Κύπρο η οποία έχει και το λουκούμι Γεροσκήπου. Να σημειωθεί βέβαια πως το ούζο αφορά την παραγωγή τόσο από την Κύπρο όσο κι από την Ελλάδα. Συνεπώς, διασφαλίζεται το προϊόν, ως ελληνικό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας