Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μεγάλη συζήτηση για τη σχολική στέγη και τις ανάγκες των σχολείων της Σητείας

Υπό την προεδρία του κ. Νίκου Λογκάκη συνεδρίασε η Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Σητείας. Τα μέλη της εκλήθησαν να κατανείμουν πίστωση 48.367,31 € στα σχολεία Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με βάση το ότι τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία είναι περισσότερα στο Δήμο, το 58% του ποσού κατανέμεται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και το υπόλοιπο 42% σε αυτά της Δευτεροβάθμιας.
Ετέθη και το αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου να φιλοξενηθεί το Φιλανθρωπικό Σωματείο ΑΜΕΑ Σητείας σε άλλο χώρο, ώστε να αποδεσμευτεί μία αίθουσα του κτηρίου, για να χρησιμοποιηθεί το επόμενο σχολικό έτος ως αίθουσα διδασκαλίας για την κάλυψη των αναγκών Νηπιαγωγείου. Η συζήτηση ανεβλήθη προκειμένου η Επιτροπή Παιδείας να ερευνήσει το θέμα και να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.

Οι συντηρήσεις
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αρχικά και οι Πρόεδροι των Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου κ. Γιάννης Δρακάκης και Γιάννης Χατζηνάκης. Συζήτησαν με τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας θέματα που αφορούν και τις τρεις Επιτροπές, ζητήματα των σχολικών μονάδων της περιοχής και κυρίως προβλήματα που αφορούν συντηρήσεις των σχολικών εγκαταστάσεων.
Η συζήτηση συνεχίστηκε παρουσία του Δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Λεωνίδα Τερζή. Ετέθησαν και αναλύθηκαν η πορεία και οι εξελίξεις -αρνητικές και θετικές- για την ολοκλήρωση εργασιών σε σχολεία όπως της Σφάκας, την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του 6ου Νηπιαγωγείου. Αλλά και το σχεδιασμό για τις υποδομές των σχολείων της ειδικής εκπαίδευσης- αν και έχουν πραγματοποιηθεί παρεμβάσεις που καθιστούν ομαλή την λειτουργία τους, ζητούμενη είναι και η  μελλοντική κάλυψη. Στην κατεύθυνση αυτή αναφορά έγινε και στη λειτουργία ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, έναν επιπλέον στόχο.
Η συζήτηση περιστράφηκε και στην κάλυψη αναγκών του σχολείου των Αρμένων, που μετατρέπεται σε τριθέσιο, στην ανάγκη ίδρυσης δεύτερου Παιδικού Σταθμού στη Σητεία, στις απαραίτητες, απαιτούμενες παρεμβάσεις στο ΕΠΑ.Λ., αλλά και σε άλλα σχολεία. Όλοι επεσήμαναν ότι οι ανάγκες είναι πολλές, καθώς στην πλειοψηφία τους τα σχολικά κτήρια του Δήμου είναι παλιά. Ωστόσο δυστυχώς οι πόροι από την πολιτεία είναι ελάχιστοι και φυσικά δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών με αποτέλεσμα να απαιτείται η ουσιαστική οικονομική συμβολή του Δήμου, του οποίου όμως οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Κατασκευή και νομιμοποίηση
Συζητήθηκαν και οι μεγάλες δυσκολίες όχι μόνο για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, αλλά ακόμα για την ενοικίαση χώρων, που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να φιλοξενήσουν μία σχολική δομή. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στην πόλη της Σητείας, όπου δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι ή ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες τους για τέτοιου είδους χρήση.
Επί τάπητος ετέθη η νομιμοποίηση σχολείων, τα περισσότερα -όπως προαναφέρθηκε- είναι παλιά και κατασκευασμένα με άλλα δεδομένα και όχι τα νυν ισχύοντα. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί και η δυνατότητα αξιοποίησης των όποιων ευρωπαϊκών κυρίως προγραμμάτων για εξεύρεση πόρων και υλοποίηση παρεμβάσεων.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θεσμικό, γραφειοκρατικό πλαίσιο που επικρατεί, το οποίο δημιουργεί αρκετά προβλήματα στους Δήμους.

Τα παλιά κτήρια
«Αναπτύχθηκαν», τόνισε ο κ. Τερζής, «προβληματισμοί σχετικά με σχολικές εγκαταστάσεις. Έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει κάνει ο Δήμος στην υποστήριξη κτηριακά και σε εξοπλισμό των 24 σχολικών δομών, που έχει στην εποπτεία του, 17 στην πρωτοβάθμια και 7 στην δευτεροβάθμια. Τα τελευταία χρόνια πέραν των χρημάτων που λαμβάνει ο Δήμος ως κατανομές, που διανέμονται στα σχολεία για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και συντήρησης,  δαπανά από τα τακτικά του έσοδα, χρήματα για να ενισχύει τα σχολεία.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Δημοτικού Σχολείου της Σφάκας που είχε ζήτημα στατικότητας. Ο Δήμος προέβη σε μία παρέμβαση ύψους 31.000 €, προκειμένου να το ασφαλίσει και να μπορέσει το επόμενο διάστημα να μεταστεγαστεί ξανά, να ξεκινήσει η λειτουργία του, όπως συνήθιζε στο παρελθόν.
Επιπρόσθετα διανέμει χρήματα στις σχολικές επιτροπές για να μπορούν να προβούν οι Διευθυντές των σχολείων σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας για την συντήρηση και βελτίωση τους.
Στο άμεσο διάστημα θα προβεί στην συντήρηση του χώρου του ΚΕΓΕ για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, δαπανώντας 100.000 €.
Επίσης θα υποβάλουμε πρόταση για την βελτίωση των σχολικών εγκαταστάσεων μέσα από πρόσκληση, όπου έχουν προεγκριθεί για το Δήμο Σητείας 88.000 €. Η Υπηρεσία εκπονεί τώρα την μελέτη με προτεραιότητα για την βελτίωση των συνθηκών στο ΕΠΑ.Λ.».
Για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων εξήγησε ότι «θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό ή να έχει στην διάθεσή του ο Δήμος οικόπεδο ώστε όταν κι εφ’ όσον “ανοίξει” κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα να καταθέσει μελέτη για την ανέγερση νέας σχολικής μονάδας, κάτι που -όπως διαφαίνεται- για το επόμενο διάστημα δεν είναι ορατό.
Υπάρχουν σαφώς προβλήματα σε κάποιες σχολικές μονάδες, που στεγάζονται σε πεπαλαιωμένα οικήματα, τα οποία μισθώνονται. Δυστυχώς με επαναλαμβανόμενες διακηρύξεις, τις οποίες έχει δημοσιεύσει ο Δήμος για αλλαγή στέγης, δεν έχει βρεθεί υποψήφιος ανάδοχος. Προφανώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ιδιώτες να διαθέσουν τα ακίνητά τους, τα οποία πρέπει να είναι εναρμονισμένα όσον αφορά την καταλληλότητα με την κείμενη νομοθεσία για να κριθούν κατάλληλα και σε δεύτερο χρόνο να γίνει η μίσθωσή τους με το αντίτιμο, που προκύπτει πάντα σχετικά με την αντικειμενική αξία του ακινήτου».

Αναγκαίος ο σχεδιασμός
Στα κτηριακά ζητήματα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων του Δήμου Σητείας αναφέρθηκε στην διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, θέτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν και επισημαίνοντας την αναγκαιότητα πλήρους καταγραφής και ιεράρχησής τους, ώστε να δρομολογηθούν και να δοθούν λύσεις.
Εστίασε στην αναγκαιότητα σχεδιασμού για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και μίας επιπλέον αίθουσας στο Δημοτικό Σχολείο Αρμένων, που από διθέσιο, λειτουργεί ως τριθέσιο και χρειάζεται η προσθήκη αίθουσας. Όπως ειπώθηκε στην διάρκεια της συζήτησης, έχει γίνει ανάθεση για την τοποθέτηση αίθουσας προκάτ.
Ο κ. Αλεξάκης εξέφρασε την χαρά του για την ολοκλήρωση των εργασιών στο Δημοτικό Σφάκας, που αναμένεται να παραδοθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα σχεδιασμού για τις κτηριακές εγκαταστάσεις των δομών ειδικής αγωγής, αλλά και της αντιμετώπισης του κτηριακού ζητήματος για σχολεία, όπως το 6ο Νηπιαγωγείο, δεδομένου ότι εν όψει της εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής -τα παιδιά πλέον 4 χρονών εγγράφονται στο νηπιαγωγείο-  αναμένεται αύξηση των παιδιών. Μέχρι τώρα βέβαια, όπως είπε, δεν υπάρχουν στην Σητεία προβλήματα αντίστοιχα, όμως θα ήταν χρήσιμος ένας σχεδιασμός για το μέλλον.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας