Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Θετικές οι προβλέψεις για τη νέα σεζόν στη Δημοτική Κοινότητα Ιτάνου

Θετικές είναι οι προβλέψεις για τη νέα τουριστική σαιζόν και για την περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Ιτάνου. Ωστόσο συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι στον τουριστικό τομέα, αναμένοντας όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης
την επαλήθευση των μέχρι στιγμής γενικών προβλέψεων και για την περιοχή, όπου δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, δηλαδή αυτή του Παλαικάστρου, της Ζάκρου και του Ξεροκάμπου.
Σαφής εικόνα αναμένεται κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, αφού ακόμη είναι νωρίς για να αποτυπωθεί η πλήρης κατάσταση για τη νέα τουριστική σαιζόν στην περιοχή.

Το προφίλ των τουριστών
«Βάσει όσων περιγράφονται από tour operators, των εμπλεκομένων με τον τουρισμό, αλλά και όσων αναφέρονται από την Ομοσπονδία, θεωρούμε ότι φέτος προβλέπεται σχετική άνοδος, η οποία θέλω να ελπίζω ότι θα επηρεάσει και τα καταλύματα. Διότι, όταν γίνονται προβλέψεις, λαμβάνονται συνήθως ως γνώμονας τα ξενοδοχεία και ο μαζικός τουρισμός.
Εμείς όπως έχουμε αναφέρει κατ’ επανάληψη δεν ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Έχουμε στην συντριπτική πλειοψηφία επισκέπτες των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ελεύθερους επισκέπτες, που επιλέγουν την περιοχή και τα καταλύματά μας. Θέλω να πιστεύω ότι φέτος θα υπάρξει μία σχετική κινητικότητα», ανέφερε ο κ. Κοξαράκης.
Για την αύξηση των πτήσεων τσάρτερ φέτος στο αεροδρόμιο της Σητείας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αναμένεται να επηρεάσει, όχι όμως σε υψηλά επίπεδα την περιοχή. Υπάρχουν κάποια ξενοδοχεία -στο Παλαίκαστρο- που θα φιλοξενήσουν επισκέπτες και κάποια καταλύματα, ωστόσο όχι σε μεγάλη κλίμακα».

Προβολή και εκπροσώπηση
Ο κ. Κοξαράκης στάθηκε και σε τρέχοντα ή διαχρονικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο κι ενεργοποιούν το Σύλλογο. «Πρόσφατα υπήρξε και σχετική αναλυτική ενημέρωση με την αποστολή υπομνήματος τόσο στους αρμοδίους φορείς, όσο και στα ΜΜΕ. Ο Σύλλογος ασχολείται και αναδεικνύει τα θέματα που αφορούν τον κλάδο, θεσμικά κι άλλα καθώς και προβλήματα που υπάρχουν ή προκύπτουν με σκοπό την επίλυση τους.
Ένα από τα θέματα είναι η αναγκαιότητα μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο, συνολικής και ισότιμης προβολής και συμμετοχής στα αντίστοιχα όργανα, αλλά και τις εκθέσεις των ξενοδοχείων και των καταλυμάτων σε επίπεδο Δήμου Σητείας (Ένωση Ξενοδοχείων και Συλλόγων Καταλυμάτων Ιτάνου, Σητείας, Μακρύ Γιαλού. Εστίασε στην συμμετοχή και την συνεργασία όλων με το Δήμο, τον ΟΑΣ, την Περιφέρεια, την Επιτροπή τουρισμού διότι, όπως τόνισε, «ο σκοπός είναι κοινός και θα πρέπει να υπάρξει αρμονική συνεργασία, συλλογική προσπάθεια, κάτι για το οποίο ο Σύλλογος καταβάλει προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια».

Το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας
Εξέφρασε και την λύπη του για την μη υλοποίηση -όπως διαφαίνεται- λόγω οικονομικών δυσχερειών φέτος του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ιστιοσανίδας. Αναφέρθηκε στην περυσινή διοργάνωση του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος -αίτημα του Συλλόγου- τονίζοντας ότι θέση του Συλλόγου, πρόταση και μεγάλη προσπάθεια αποτελούσε κι αποτελεί η υλοποίηση μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης καθώς η περιοχή είναι η πλέον κατάλληλη λόγω και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών κλπ.).
«Θα έπρεπε», συνέχισε, «να καταβληθεί προσπάθεια από τους αρμοδίους ώστε να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και να αναπτυχθεί αυτό το είδος του τουρισμού που μπορεί να προβάλει σε παγκόσμιο επίπεδο την περιοχή και να επιφέρει θετικότατα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού».
Παράλληλα μίλησε για την αναγκαιότητα επίλυσης προβλημάτων στην περιοχή εν όψει και της νέας τουριστικής περιόδου, που αφορούν μεταξύ άλλων την συντήρηση οδικού δικτύου και ιδίως σε σημεία παραλιακά, όπως στην παραλία στην Χιόνα, τον εξωτερικό φωτισμό περιοχών -πεζόδρομων, την καθαριότητα και τον καλλωπισμό της περιοχής, «θέματα πολύ σημαντικά που πρέπει να αντιμετωπιστούν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας