Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Οι Δήμοι θα αποκαθιστούν ζημιές από τη θάλασσα. Επιχειρείται η νομοθετική ρύθμιση των προβλημάτων σε Αμμουδάρα, Μίλατο, Σητεία

Αδιέξοδες καταστάσεις, με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι Δήμοι που επιχειρούν να επέμβουν για να αποκαταστήσουν ζημιές και να συντηρήσουν υποδομές εντός αιγιαλού, θα επιδιώξει να διευθετήσει η κυβέρνηση με νόμο που ετοιμάζει.
Είναι γνωστές στο Νομό Λασιθίου οι περιπτώσεις δρόμων μέσα στον αιγιαλό, που έχουν υποστεί διάβρωση από τη θάλασσα και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι Αγίου Νικολάου (Αμμουδάρα, Μίλατος) και Σητείας (δρόμος Σητεία – Παλαίκαστρο) που επιχειρούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές, κηρύσσοντας μάλιστα τις ζώνες αυτές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ελπίδα να παρακάμψουν την δύσκαμπτη δαιδαλώδη γραφειοκρατία, σκοντάφτοντας όμως στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου και το ισχύον νομικό πλαίσιο.
Ο υπό επεξεργασία νόμος καλείται να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα  και να δώσει λύσεις στα ζητήματα αυτά, θεσμοθετώντας νέους κανόνες από τώρα και στο εξής.
Η ρύθμιση
Ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Θραψανιώτης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το υπό σύνταξη νομοσχέδιο έχει δύο χαρακτηριστικά: Το ένα είναι ότι θα παρέχει την άδεια να παρέμβει ο Δήμος ή άλλος δημόσιος φορέας εφόσον η ζώνη αυτή κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας (με αίτημα του Δήμου προς την Περιφέρεια και εκείνης προς το Υπουργείο Εσωτερικών). Το δεύτερο, θα μπορεί ο δημόσιος φορέας, μετά την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαθιστά τη ζημιά άμεσα, αλλά αυτό δεν θα τον απαλλάσσει από την υποχρέωση να υποβάλει μελέτη περιβαλλοντικών όρων για να λάβει εκ των υστέρων την αναγκαία έγκριση και αδειοδότηση. Μεταφέρει την ευθύνη στο Δήμο, καθιστώντας τον υπεύθυνο για την παρέμβαση ώστε να μην αυθαιρετήσει. Να αποκαταστήσει μεν τη ζημιά για λόγους δημόσιας ασφάλειας, αλλά θα είναι υποχρεωμένος να υποβάλει μελέτη, είπε ο κ. Θραψανιώτης.
Αυτή τη στιγμή ο Ν.2791 δεν έχει σχετική πρόβλεψη, δεν επιτρέπει τέτοιες παρεμβάσεις, ορίζοντας ότι η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να προηγηθεί. Τα περί παραχώρησης χώρου κλπ. θα διευθετηθούν από το νέο νόμο. Η υπουργός δεσμεύτηκε ότι όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι, θα διευθετηθούν, αλλά με τρόπο ώστε να μην καταπέσει το νομοσχέδιο από τον έλεγχο που θα υποστεί στο ΣτΕ.
NIKOΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας