Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Να αναβαθμιστεί το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας για να ανταποκριθεί πληρέστερα στις αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης

Επιτακτικότερη ίσως από ποτέ είναι η ανάγκη δημιουργίας Σταθμού Δ΄ Τάξης στη Σητεία, αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου σε Υπηρεσία. Δεδομένων των αρνητικών συνθηκών που επικρατούν φέτος λόγω της έντονης λειψυδρίας και εκτεταμένης ξηρασίας στην περιοχή, όπως και σε ολόκληρη την Κρήτη, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου πυρκαγιών, η ενίσχυση μέσω της αναβάθμισης του Κλιμακίου της Σητείας θεωρείται πολύ σημαντική.

Η αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας αποτελεί πάγιο αίτημα του προσωπικού, ενώ έχει τεθεί και από τις Διοικήσεις των Υπηρεσιών της Ιεράπετρας –όπου υπάγεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας– όσο και του Αγίου Νικολάου.
Επίσης το προηγούμενο χρονικό διάστημα το ζήτημα είχε τεθεί από το βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λασιθίου κ. Μανώλη Θραψανιώτη στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Βασίλη Κατέλιο από τον οποίο και υπήρξε θετική ανταπόκριση.
Πρόσφατα και ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο Ηράκλειο κ. Νίκος Ηγουμενίδης απέστειλε στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων στο πλαίσιο της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου και εν όψει της νέας αναδιοργάνωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επισημαίνοντας κρίσιμες προτεραιότητες λόγω της έντονης λειψυδρίας στην Κρήτη, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κρήτης. Μεταξύ αυτών και τη δημιουργία Σταθμού Δ΄ Τάξης στην Σητεία.
Όπως αναφέρει ο κ. Ηγουμενίδης, η δημιουργία του Σταθμού δεν έχει οικονομικό κόστος, αφού τα ζητήματα του προσωπικού και της υλικοτεχνικής υποδομής είναι ήδη λυμένα, ενώ το κτηριακό πρόβλημα του Σταθμού αντιμετωπίζεται θετικά από την Δημοτική Αρχή Σητείας.
Πράγματι η Δημοτική Αρχή έχει εκφραστεί θετικά ενώ ως γνωστόν, αποδεικνύοντας την μέχρι τώρα στήριξη αλλά και την βούλησή της για την συνέχεια, καταβάλλει το ενοίκιο του χώρου, όπου στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.

Τα πλεονεκτήματα
Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα αναβάθμισης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, τονίζοντας. «Είναι κάτι που χρειάζεται να γίνει στο πλαίσιο της καλύτερης διαδικασίας πυρόσβεσης. Έχει ζητηθεί και από τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, που είναι και Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Αντιπύραχο κ. Παναγιώτη Καράμπελα, αλλά και από τον Διοικητή Νομού Λασιθίου Αντιπύραχο κ. Μιχάλη Βασιλάκη.
Σίγουρα η αναβάθμιση έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Μπορεί να αυξηθεί το οργανόγραμμα, που σημαίνει ότι θα υπάρχει αριθμός πυροσβεστών, που θα σταθμεύουν στην περιοχή της Σητείας, άρα έχουμε καλύτερη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε ό,τι αφορά περιστατικά. Ήδη έχουμε μηχανολογικό εξοπλισμό στα όρια μίας υπηρεσίας, ενώ διαθέτουμε αρκετά πυροσβεστικά, 6 οχήματα αυτή την στιγμή, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.
Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αφορά τον τρόπο διαχείρισης των πόρων και των μέσων καθώς θα υπάρχουν διατάξεις τέτοιες που θα επιτρέψουν τον αριθμό κι άλλων στελεχών στην υπηρεσία.
Δημιουργούνται επίσης δομές για την εξυπηρέτηση των πολιτών, όπως είναι γραφείο πυρασφαλείας, όπου θα συγκεντρώνεται και όλο το αρχείο των εγκαταστάσεων στην περιοχή και κατά συνέπεια θα υπάρχει μία άμεση πρόσβαση, όταν υπάρχει μία κρίση στα σχέδια των εγκαταστάσεων. Θα υπάρχει άμεση εξυπηρέτηση πολιτών για την έκδοση πιστοποιητικών καθώς κι έλεγχος στην έγκριση μελετών. Και βέβαια θα υπάρχει εστίαση και στις ιδιαιτερότητες και στις ειδικές δομές, που έχει η περιοχή της Σητείας όπως είναι η ύπαρξη αεροδρομίου, λιμανιού, του Γεωπάρκο, του φοινικόδασος στο Βάι κλπ.», σημείωσε.
Για το οικονομικό ο κ. Καπετανάκης υπενθύμισε ότι «υπάρχει επιβεβαίωση από το Δήμο Σητείας για την ανάληψη του μισθώματος του υφιστάμενου κτηρίου και στη διαδικασία της αναβάθμισης».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας