Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Συνεχείς διακομιδές ασθενών εκτός Σητείας. Το ΕΚΑΒ καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να ανταποκριθεί

Το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας τρία περιστατικά -όπως έγινε
γνωστό- διαχειρίστηκε η ΕΔΕΑΚ, οι Εθελοντές Διασώστες Εκτάκτων Αναγκών Κρήτης. Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δεν ήταν διαθέσιμο, καθώς διακόμιζε ασθενείς σε άλλα Νοσοκομεία.
Θετική σαφώς και χρήσιμη η παρουσία και η δράση των εθελοντών της ΕΔΕΑΚ.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι ο Τομέας ΕΚΑΒ της Σητείας λειτουργεί πλέον σε 24ωρη βάση, μετά από μία μεγάλη περίοδο που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσουν τρεις βάρδιες σε καθημερινή βάση ώστε να καλύπτεται ολόκληρο το 24ωρο η περιοχή της πρώην επαρχίας Σητείας. Πλέον  είναι εφικτή η 24ωρη λειτουργία του.
Όμως, πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. Σε επικοινωνία ο Υπεύθυνος του Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας κ. Ηλίας Ξυπόλιτος περιέγραψε την διαμορφούμενη κατάσταση, η οποία δυστυχώς δεν είναι «θετική», ούτε και αισιόδοξη εν όψει και των εορτών του Πάσχα, αλλά και της έναρξης της νέας τουριστικής περιόδου- οπότε και προβλέπεται ο διπλάσιος αριθμός επισκεπτών καλώς εχόντων των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.

Οι ελλείψεις του Νοσοκομείου
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Ξυπόλιτος και βάσει των υπαρχόντων στοιχείων, η «πηγή του κακού» βρίσκεται στις ελλείψεις, που αφορούν το προσωπικό και τον εξοπλισμό και δυσχεραίνουν την λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλονται. Έτσι δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες με αποτέλεσμα να απαιτείται η συχνή διακομιδή ασθενών και περιστατικών σε άλλα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου ή και του Ηρακλείου, άρα είναι απαραίτητη η συνεχής συνδρομή και παρουσία του ΕΚΑΒ.
Το ΕΚΑΒ επίσης καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να ανταποκριθεί σε κάθε συμβάν, όμως εκ των πραγμάτων αυτό είναι αδύνατο, αφού, όταν το ασθενοφόρο της βάρδιας βρίσκεται σε διακομιδή, η περιοχή ουσιαστικά μένει ακάλυπτη από ασθενοφόρο.
«Κάποιες φορές βάλλεται το ΕΚΑΒ, όμως πώς μπορεί να καλύψει δύο περιστατικά την ίδια ώρα, που ήδη το ασθενοφόρο βρίσκεται σε διακομιδή του ενός εξ αυτών από το Νοσοκομείο της Σητείας σε άλλο Νοσοκομείο εντός ή και εκτός νομού;
Πόσο δε όταν μιλάμε για την κάλυψη από το ΕΚΑΒ μίας τεράστιας περιοχής, όπως είναι ο Δήμος Σητείας, με απομακρυσμένες περιοχές όπως αυτές του Ξερόκαμπου, της Ζάκρου, του Μακρύ Γιαλού, όπου για ένα περιστατικό απαιτούνται περίπου πέντε ώρες από την στιγμή που θα κληθεί η υπηρεσία, μέχρι να φτάσει στην περιοχή αυτή να παραλάβει τον ασθενή να τον μεταφέρει στο Νοσοκομείο της Σητείας και ακολούθως, αν χρειαστεί, σε άλλο Νοσοκομείο του Νομού και να επιστρέψει εκ νέου στη βάση του στην πόλη της Σητείας.
Υπάρχουν επίσης πολλές φορές περιστατικά που πρέπει να διακομιστούν μέσα σε λίγες ώρες από το Νοσοκομείο της Σητείας σε αυτά της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου, όπως έγινε πρόσφατα όταν κάναμε δύο διακομιδές με τρεις ασθενείς στην διάρκεια απογευματινής βάρδιας
Δυστυχώς, οι διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία είναι μείζον θέμα. Όταν όμως δεν υπάρχουν εφημερίες στην καρδιολογική ή την ορθοπεδική πώς μπορεί να λειτουργήσει πλήρως το Νοσοκομείο της Σητείας; Αυτόματα “χρησιμοποιείται”  το ΕΚΑΒ. Αλλά και πώς μπορεί να παραμένει 24ωρες το 24ωρο ασθενοφόρο στην περιοχή του Δήμου Σητείας, όταν το 75% των διακομιδών αφορά αξονικές τομογραφίες, αφού -ως γνωστόν- δε διαθέτει αξονικό τομογράφο το Νοσοκομείο της Σητείας;».

Δύσκολη η πλήρης κάλυψη
Αυτήν την ώρα ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας είναι στελεχωμένος με 11 Διασώστες και λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο με τρεις βάρδιες. Εάν ο αριθμός του προσωπικού αυξηθεί και φθάσει τα 14 άτομα, θα μπορούν όχι σε καθημερινή βάση ίσως, αλλά αρκετές ημέρες το μήνα να υπάρχουν δύο βάρδιες καθημερινά, δηλαδή δύο ασθενοφόρα. Όμως αφ’ ενός αυτό φαντάζει δύσκολο στις εποχές που διανύουμε κι αφ’ ετέρου λόγω των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής της Σητείας -μεγάλη έκταση, μεγάλη απόσταση πολλών περιοχών από την Σητεία, κακό οδικό δίκτυο σε πολλές περιπτώσεις κλπ.- και δεδομένης της υποστελέχωσης σε καίριους τομείς -καρδιολογική, ορθοπεδική- του Νοσοκομείου Σητείας- και της έλλειψης ιατρικού εξοπλισμού -αξονικού και πάλι θα ήταν αμφίβολη η επίτευξη της πλήρους κάλυψης της περιοχής ανά πάσα ώρα και στιγμή.
«Εκείνο που θέλουμε να γίνει ξεκάθαρο είναι ο Τομέας ΕΚΑΒ της Σητείας λειτουργεί πλήρως σε 24ωρη βάση με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια. Δεν μένει ακάλυπτη η περιοχή από το ΕΚΑΒ. Δεδομένων όμως όσων προαναφέρθηκαν, το ΕΚΑΒ καλείται να εξυπηρετήσει και να στηρίξει αυτή την στιγμή το Νοσοκομείο Σητείας, έχει όμως επιβαρυνθεί αδυναμίες του Νοσοκομείου, υπάρχουν πολλές διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία. Το Νοσοκομείο Σητείας πρέπει να στηριχθεί, να έχει τη δυναμική που χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις αυξημένες ανάγκες της περιοχής. Έτσι και το ΕΚΑΒ θα μπορεί να λειτουργεί με πολύ καλύτερα αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Ξυπόλιτος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας