Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Ψηφίστηκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Σητεία. Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο

Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας στην τελευταία του συνεδρίαση υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Στη σύντομη εισαγωγή του ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης εξέφρασε την αγωνία όλων των φορέων διαχείρισης νερού άρδευσης, ΔΕΥΑΣ, ΤΟΕΒ, Δήμου, Συνεταιρισμών, όπως αυτή εκδηλώθηκε έντονα στην πρόσφατη σύσκεψη. «Στην συνεδρίαση φάνηκε ότι ο υδροφορέας της περιοχής έχει πολύ μικρές ποσότητες νερού ακόμη. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει σε υδροφορείς που θεωρούσαμε ότι ως τώρα δεν είχαν υποστεί καμία μείωση της ελεύθερης στάθμης τους, έχουν υποστεί τελικά. Στο Παλαίκαστρο, στην περιοχή Παπαγιαννάδων, Λιθινών, Αρμένων, Πισκοκεφάλου, Μαρωνιάς, Σκοπής έχουν εμφανιστεί τεράστια προβλήματα. Γεωτρήσεις στερεύουν ή δουλεύουν μία ώρα και σταματάνε. Αυτή την αγωνία λάβαμε υπ’ όψιν μας, όπως και το γεγονός ότι είχαμε μία ξηροθερμική περίοδο που ξεκίνησε πολύ νωρίς φέτος, άρα κάποιοι συμπολίτες μας έχουν ήδη ποτίσει, κάποιοι άλλοι, πιο συνειδητοποιημένοι όχι.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά και με δεδομένο ότι μοναδική παραγωγή μας έχει μείνει το ελαιόλαδο, η αρμόδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, τα οποία επεξεργάστηκε στην συνέχεια η Υπηρεσία Άρδευσης με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και θα μας τα ανακοινώσουν. Πρέπει να δούμε το θέμα με μεγάλη προσοχή, δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, πολιτικής εκμετάλλευσης. Είναι μία αγωνία όλων μας», τόνισε.
Το θέμα εισηγήθηκαν ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Κοζυράκης και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Άρδευσης κ. Λεωνίδας Τερζής.
Ο κ. Κοζυράκης ενημέρωσε για τις σχετικές αποφάσεις και τα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά κατηγορία -ελιές, αμπέλια, θερμοκήπια, κήπους κλπ.- κατά την αρδευτική περίοδο. Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε στα μέτρα σε ετήσια βάση.
Όπως τονίστηκε, πέρυσι σημειώθηκαν 655 χιλιοστά βροχοπτώσεων, ενώ φέτος πολύ λιγότερες. Όλες οι στάθμες των γεωτρήσεων έχουν κατέβει από 10 έως 17 μέτρα. Από τις αντλήσεις του νερού το 15% διατίθενται στην ύδρευση και το 85% στην άρδευση, επομένως το τεράστιο ζήτημα που τίθεται είναι η άρδευση ωστόσο το διακύβευμα τελικά θα είναι η ύδρευση.
Τα μέτρα
Τα περιοριστικά ετήσια, ανά στρέμμα μέτρα που προτάθηκαν και αναμένεται να ισχύσουν για την χρονιά είναι τα εξής:
– Για κήπους 200 κυβικά νερό, αμπέλια 100 κυβικά νερό, ελιές 4 κυβικά ανά δέντρο κατ’ έτος για τις ορεινές περιοχές πλην τις περιοχές του Καλού Νερού, του Γούδουρα, του Παλαικάστρου, της Λαγκάδας και της Ανάληψης (παραθαλάσσιες περιοχές έντονα ξηροθερμικές), όπου είναι 5 κυβικά ανά δέντρο.
– Για τις καλλιέργειες θερμοκηπίων 600 κυβικά ανά στρέμμα την αρδευτική περίοδο κι όχι πάνω από 900 ετησίως (κατόπιν σχετικής πληροφόρησης από τον Αγροτικό Σύλλογο Σητείας).
– Για τα αγροτεμάχια που αρδεύονται με ώρες θα ακολουθείται αναγωγή ανάλογα με την παροχή της γεώτρησης.
– Η λειτουργία των γεωτρήσεων δεν θα υπερβαίνει πλέον -χαρακτηρίστηκε κομβικό σημείο- σε καμία περίπτωση τις άδειες χρήσης, που είναι 14 έως 16 ώρες και τους 6 μήνες ανά περιοχή. Στην περίπτωση μείωσης της στάθμης θα επικαιροποιείται η χρήση.
– Για την άρδευση κήπων, οι τοπικές επιτροπές άρδευσης θα καθορίζουν την διάθεση νερού δύο ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή θα συνεδριάσει η κατά τόπους επιτροπή -αποτελούμενη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον Πρόεδρο της Κοινότητας και τον Υδρονομέα- και θα καθορίσει τις δύο ημέρες εβδομαδιαίως σε σχέση με την χρήση νερού, που θα γίνεται και από άλλες καλλιέργειες, που θα δίνεται για κήπους.
Απαγορεύεται η άρδευση από τις 12 έως τις 4 το μεσημέρι την αρδευτική περίοδο (λόγω της τεράστιας εξάτμισης), ενώ τις ημέρες καύσωνα -(θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών) θα απαγορεύεται παντελώς.
Προτεραιότητα η ύδρευση
Σε περίπτωση έκτακτων περιστάσεων η υπηρεσία θα προβεί σε διακοπές άρδευσης στις μικτές γεωτρήσεις, καθώς προτεραιότητα δίδεται στην παροχή νερού για την επάρκεια σε ύδρευση.
«Το διακύβευμα θα είναι η ύδρευση, δεν θα αφήσουμε τον κόσμο χωρίς να έχει να πιει νερό.
Η Υπηρεσία έχει φροντίσει να περιορίσει την χρήση του νερού ή να προστατεύσει για το καλοκαίρι περιοχές- όπως σε Τ.Κ. με το κλείσιμο γεώτρησης, που έχει μειωθεί η ποσότητα νερού από 60 σε 20 κυβικά αυτή την περίοδο και η οποία το καλοκαίρι αρδεύει το χωριό. Σε άλλη Τ.Κ. και κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο απεστάλησαν λουκέτα για το κλείσιμο των δεξαμενών άρδευσης έως την έναρξη της αρδευτικής περιόδου προκειμένου να συνεχιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της περιοχής.
Αυτά έχουν κάποιο κόστος, όμως το ζητούμενο είναι να προστατεύσουμε τις περιοχές και τους συμπολίτες μας», τόνισε ο κ. Τερζής.
Τοποθετήσεις και προβληματισμοί
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Πέτρος Δημητροπουλάκης έκανε μία παρατήρηση σχετικά με το πρόβλημα που αναμένεται να υπάρξει στους επαγγελματίες που θα πρέπει να καλλιεργήσουν κήπους για να παράγουν την ώρα που το διατιθέμενο νερό σύμφωνα με σχετική απόφαση του ΤΟΕΒ δεν θα επαρκεί.
Στην τοποθέτησή του τους ίδιους προβληματισμούς εξέφρασε και ο κ. Χαράλαμπος Σαρίδης. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πέραν των περιοριστικών μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοστούν, τίθεται το ζήτημα της αύξησης των υδάτινων πόρων που πρέπει να εξεταστεί με προσοχή, όπως αφαλάτωση – διότι δεν είναι μόνο σημερινό θέμα, αλλά και μελλοντικό καθώς και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Στάθηκε στη λειτουργία των ιδιωτικών γεωτρήσεων -μείζον θέμα- και στον απαραίτητο έλεγχο που προβλέπεται και πρέπει, αλλά δεν γίνεται. Τέλος πρότεινε την δημιουργία μεικτής διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου, διότι «το ζήτημα του νερού είναι θέμα επιβίωσης του Δήμου».
Ακολούθησαν κι άλλες τοποθετήσεις, ερωτήσεις και έγινε μία αναλυτική συζήτηση με την συμμετοχή σχεδόν όλων των Συμβούλων, που επίσης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους. Ετέθησαν επιπλέον ζητήματα για την διενέργεια ελέγχων από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την επιβολή προστίμων, την αφαίρεση υδρομέτρων σε περιπτώσεις οφειλών -ένα τεράστιο διαχρονικό πρόβλημα, τη λειτουργία των ιδιωτικών γεωτρήσεων, αλλά και την υλοποίηση παρεμβάσεων, την προσπάθεια αντιμετώπισης των διαρροών του νερού, την αντιμετώπιση βλαβών και τον σχεδιασμό έργων με την αξιοποίηση προγραμμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγής νοοτροπίας του κόσμου και στην κατανόηση ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο.
Τα λευκά
Τα μέτρα ενέκριναν οι Σύμβουλοι στο σύνολό τους.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Γιάννης Δρακάκης και ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος κ. Νίκος Καραμανωλάκης ψήφισαν λευκό.
– Ο κ. Δρακάκης ψήφισε τα μέτρα και σημείωσε ότι «είναι αναγκαία δεδομένου του προβλήματος που υπάρχει στην άρδευση σε ό,τι αφορά την ελιά και στην σωστή κατεύθυνση». Ωστόσο λευκό ψήφισε για όσα αφορούσαν τα θερμοκήπια και τους κήπους εκτιμώντας ότι δεν βοηθούν τους αντίστοιχους επαγγελματίες.
– Ο κ. Καραμανωλάκης μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η μείζονα μειοψηφία είχε ζητήσει προ διετίας την δημιουργία νέου αρδευτικού κανονισμού. Αλλά και ότι ο ίδιος είχε προ διμήνου ζητήσει «ειδική συνεδρίαση εφ’ όλης της ύλης για το μείζον θέμα της ανυδρίας, κάτι που δεν έγινε. Αντ’ αυτού μας καλείτε τώρα μόνο για να λάβουμε περιοριστικά μέτρα υποβαθμίζοντας ένα τεράστιο ζήτημα που θα βρούμε μπροστά μας. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτές τις αποφάσεις».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας