Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Σητεία. Προτάσεις για περιοριστικά μέτρα

Υπό την προεδρία του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Κοζυράκη συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας.
Τα μέλη της συζήτησαν αρχικά -εκτός ημερήσιας διάταξης
- για την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Άρδευσης κ. Λεωνίδα Τερζή, που εισηγήθηκε το θέμα, καθώς και του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας Άρδευσης κ. Νίκου Σαβιδάκη.
Ο κ. Τερζής αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύσκεψη με την συμμετοχή του Δημάρχου Σητείας Θοδωρή Πατεράκη  και όλων των εκπροσώπων των ΤΟΕΒ και των Συνεταιρισμών που διαθέτουν υπηρεσία άρδευσης του Δήμου Σητείας. Περιέγραψε την διαμορφούμενη ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση και μετέφερε τις απόψεις και τις προτάσεις που κατετέθησαν στην διάρκεια της σύσκεψης για την  διαχείριση του ζητήματος άμεσα, αλλά και μελλοντικά.
Βάσει αυτών και της σχετικής διαβούλευσης που ακολούθησε, διαμορφώθηκε  και η πρόταση που κατετέθη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία κατόπιν συζήτησης γνωμοδότησε θετικά. Το θέμα ακολούθως θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει.

Τα μέτρα
Αναφερόμενος  στα περιοριστικά μέτρα που προτείνονται βάση της εισήγησης του κ. Τερζή, ο κ. Κοζυράκης σημείωσε ότι «αφορούν τα εξής: για τις ελιές, κατανάλωση 4,5 κυβικά νερού ανά δέντρο ετησίως για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και 5,5 κυβικά νερού στις παραθαλάσσιες περιοχές. Για τις ελιές που δεν υπάρχει υδρόμετρο, αλλά ποτίζονται με την ώρα, η τιμή θα προκύπτει αναγωγικά σύμφωνα με την δυνατότητα της παροχής της γεώτρησης.
Για τους κήπους 25 κυβικά νερό ανά στρέμμα για όλη την αρδευτική περίοδο και για τα θερμοκήπια 80 κυβικά ανά στρέμμα για την αρδευτική περίοδο.
Τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, συμπληρώσεις ή και αλλαγές στα προτεινόμενα νούμερα μπορεί να γίνουν στο Δ.Σ., το οποίο κι έχει την αρμοδιότητα λήψης απόφασης.
Όπως τονίστηκε και στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε και να διαφυλάξουμε όσο μπορούμε το αγαθό που λέγεται νερό και που μέχρι τώρα το λέγαμε και δεν το πιστεύαμε, αλλά τώρα καταλαβαίνουμε την αξία του. Πρέπει λοιπόν όλοι να τηρήσουμε τα μέτρα που θα ληφθούν και τα οποία δεν θα είναι και οριστικά. Όποτε χρειαστεί,  θα επανέλθει το Δ.Σ. για να αμβλύνει ή να αυξήσει τα μέτρα αυτά».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας