Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Γεραπετρίτισσα σκηνοθέτις στο δρόμο για σπουδαία διάκριση (Video)


Στο δρόμο για το «Βραβείο Ίρις 2018» είναι το ντοκιμαντέρ της Ιεραπετρίτισας Ελένης Βλάσση, με τίτλο «Ελαίας Δρόμοι».



Τριπλή είναι η τιμή για την Ιεραπετρίτισσα σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Βλάσση από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του τμήματος Αυστραλίας-Ν. Ζηλανδίας και της  μακρινής Κίνας.
Το δρόμο για υποψηφιότητα των Βραβείων Ίρις 2018, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, πήρε το νέο ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» της Γεραπετρίτισας σκηνοθέτιδας Ελένης Βλάσση, Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας. Η διαδικασία για την ανάδειξη των Βραβείων Ίρις 2018, της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, της οποίας η κ. Βλάσση είναι τακτικό μέλος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Η ανακοίνωση των τελικών υποψηφιοτήτων προγραμματίζεται για τις 21 Μαρτίου, ενώ η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στις 23 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ταξίδι του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι» άρχισε στην πρεμιέρα του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στην Ιεράπετρα τον Αύγουστο του 2017. Είναι μια αναδρομή και ένας παραλληλισμός της ζωής των μινωιτών και των σύγχρονων ανθρώπων μέσα από τους «δρόμους της ελιάς» και καταγράφει το διαχρονικό πολιτισμό της ελιάς και του λαδιού, από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα στο νησί της Κρήτης. 
Για το αμέσως επόμενο διάστημα το ντοκιμαντέρ μαζί με τρία άλλα της Ελένης Βλάσση,  ταξιδεύει και θα προβληθεί από τον ομογενειακό φορέα της Αυστραλίας στο «Glendi Greek Festival 2018 » στα πλαίσια του εορτασμού της εθνικής επετείου και των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην μακρινή ήπειρο 24 και 25 Μαρτίου από τους απόδημους Έλληνες της Ν. Αυστραλίας. Τα άλλα ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν μαζί με το «Ελαίας Δρόμοι» της Ελένης Βλάσση, είναι το «Ένας Θεός Γεννιέται» της ίδιας σκηνοθέτιδος, καθώς το  «The tree I dreamt» του Δημήτρη Αλχατζίδη και το «Θυμάμαι» του Μενέλαου Κυρλίδη.

Η σκηνοθετική ευρηματικότητα και η εντυπωσιακή ποιότητα του ντοκιμαντέρ «Ελαίας Δρόμοι - Olive Roads», το έφερε και στη μακρινή Κίνα, μέσω της συνδιοργάνωσης του Φεστιβάλ  «China Dream» σε 2 Κινέζικα Φεστιβάλ στο Shenzhen Youth Video Festival και στο Zhenjiang Xijindu International Documentary Film Ceremony. Παράλληλα θα γίνει προβολή και σε 5 πανεπιστήμια, που είναι τα εξής: Zhejiang Normal University, Sichuan Film and Television University, Communication University of China, Zhejiang University Of Media and Communication και το Lanzhou University.
Η σκηνοθετική προσέγγιση της Γεραπετρίτισας σκηνοθέτιδας, η ποιότητα με την οποία απέδωσε τη διαχρονικότητα της ελιάς, εντυπωσίασε τους κριτικούς κινηματογράφου, τους καθηγητές σκηνοθεσίας και αποτέλεσε το έναυσμα να προταθεί στην Ελένη Βλάσση μαζί με διάσημους ευρωπαίους σκηνοθέτες να συμμετάσχει ως εκπαιδευτικός σκηνοθεσίας  στο 5ο  Κινηματογραφικό Συμπόσιο και masterclass φοιτητών από Πανεπιστήμια της Κίνας. Η Ελένη Βλάσση αποδέχθηκε με χαρά τη πρόταση και στο τέλος του Ιουνίου θα έχει τη δυνατότητα να μας μεταφέρει την εμπειρία των μικρών κινηματογραφιστών της Κίνας, καθώς και τη συνεργασία της με μεγάλους δημιουργούς της Κίνας.
Το κοινό της Αθήνας θα έχει τη χαρά να δει το ντοκιμαντέρ « Ελαίας Δρόμοι », αφού θα προβληθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων «Κρητική Τέχνη και Πολιτισμός» στο Αμφιθέατρο του Σχολικού Συγκροτήματος Τάκης Ζανέτος «Στρογγυλό», στον Άγιο Δημήτριο.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας