Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ: Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ

tzifas1-2yprno5yvkpog86c7cdtsa
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΙΗΣΗΣ
Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις στη Σητεία την τρέχουσα εβδομάδα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας, το θέατρο της Σητείας και τον πολιτιστικό σύλλογο Πραισού.
 Η μία για την παγκόσμια ημέρα ποίησης και η άλλη αφιέρωμα στην εθνική εορτή με τίτλο « Η Σητεία των αιώνων και των αγώνων 1212-1913».
Η παγκόσμια ημέρα ποίησης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 21. 3. 18 στο Πολύκεντρο Σητείας.
Είναι γνωστό ότι η Σητεία παράγει πολιτισμό: μουσική, θέατρο, ποίηση και λογοτεχνία γενικότερα , τέχνη και έρευνα. Όσοι παρευρεθήκαμε στο Πολύκεντρο της Σητείας αφήνοντας πίσω την πλοήγηση στο κινητό, τις σαχλοκουβέντες του καφέ, τη καταχνιά της τηλεόρασης και τη νάρκωση της ρακής, ζήσαμε μία απολαυστική μαγική βραδιά αφιέρωμα στην ποίηση. Ο Τίτλος: « Εν μουσική, “ Εν φαντασία και Λόγω”».
Ένα αφιέρωμα  ειδικά στον πολιτισμό θεωρείται επιτυχημένο αν υπάρχει μία μέθεξη του κοινού με το θέμα. Το κοινό στο κατάμεστο χώρο του Πολύκεντρου με απόλυτη προσοχή και κλειστά κινητά παρακολούθησε τους μουσικούς, τους τραγουδιστές, τους ηθοποιούς και τους αναγνώστες που υπερέβαλλαν εαυτόν για να παρουσιάσουν μοναδικές στιγμές αφιέρωμα στην ποίηση. Ωστόσο, η συμβολή της διαμεσολάβησης ανάμεσα στο κοινό και στην ποίηση έγινε με απόλυτη επιτυχία και οφείλεται  στην Κατερίνα Γουλιέλμου που είχε την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης. Η εικόνα, ο λόγος , η μουσική , το τραγούδι, η απαγγελία και το δρώμενο συνδέθηκαν ( : παντρεύτηκαν) σε ένα σύνολο που παρουσίασε τη δύναμη της ποίησης, της μουσικής ,της τέχνης,  του τραγουδιού και του θεάτρου.
Η Κατερίνα Γουλιέλμου με ιδιαίτερη γνώση στην πλοήγηση στην Τέχνη, με ευαισθησία και πλούσιο ψυχισμό καθήλωσε το κοινό σε ένα δίωρο γεμάτο πολιτισμό. Πάντρεψε τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό με το ανάλογο βάρος. Έδωσε χρώμα και αξία στον πολιτισμό του τόπου  που γεννήθηκε και έζησε.
Δυστυχώς, στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και στα Μέσα Ενημέρωσης η Σητεία έγινε γνωστή πρόσφατα  για την αρνητική εικόνα ενός εκπαιδευτικού. Στα «ψιλά» πέρασε το γεγονός ότι με τη συμβολή της εκπαιδευτικού Σοφίας Φουστέρη βραβεύτηκε η μαθήτρια Άννα Κουνελάκη σε Πανελλήνιο και Παγκύπριο μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό. Την απολαύσαμε στην ανάγνωση του βραβευμένου ποιήματός της.
Η πτωχευμένη πατρίδα μας θα αποκτήσει ξανά φως στο τούνελ, όταν τις αίθουσες του κοινού δεν τις γεμίζουν πια οι πολιτικοί , αλλά ένα κοινό , το οποίο μέσα από τη γνώση του πολιτισμού του και της παράδοσής του ψάχνει να βρει τις ρίζες του που το καταξίωσαν στο παγκόσμιο στερέωμα. Έχουμε ένα μοναδικό «όπλο» και πρέπει να το αξιοποιήσουμε.
Οι συντελεστές της εκδήλωσης μέσα από μοναδικές στιγμές απόλαυσης έδωσαν όχι μόνο πολιτισμό , αλλά το κυριότερο αισιοδοξία για το μέλλον. Ας την κρατήσουμε και ας περιμένουμε ανάλογες επιτυχημένες εκδηλώσεις.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας