Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Η διαχείριση των γεωτρήσεων στην Ανάληψη

Συνεδρίασε η Επιτροπή, που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη διαχείριση τριών γεωτρήσεων στην περιοχή της Δ.Ε. Ανάληψης.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιώργου Ανετάκη από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, της αναπληρώτριας κ. Όλγας Σηφάκη, του αρμόδιου Αντιδημάρχου Σητείας κ. Νίκου Λαντζανάκη, του Δημοτικού Συμβούλου Ιεράπετρας κ. Ιωάννη Τζιρβελάκη, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων μεταξύ των οποίων ο κ. Νίκος Σαβιδάκης, ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Σταύρος Ψωμαδάκης, ο κ. Μανώλης Φιλιπάκης, η κ. Νίκη Λαντζανάκη. Στην σύσκεψη παρέστη και ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Παύλος Χριστοδουλάκης.
Θετικά είναι τα νυν δεδομένα, αφού, όπως διαπιστώθηκε στην διάρκεια της συζήτησης, αλλά και όπως ανέφερε ο κ. Ανετάκης, έστω και με κάποια καθυστέρηση «μπήκε το νερό στ’ αυλάκι», για να προχωρήσει η διαδικασία. Όπως εξήγησε, «ο ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι να επιβλέπει την τήρηση των όρων της σύμβασης, κάτι που συμβαίνει. Η προγραμματική σύμβαση έχει ξεκινήσει και προχωρά σε καλό ρυθμό. Έχουν γίνει απαραίτητα έργα -αντικατάσταση σωλήνων κλπ.- και τώρα μπαίνουμε στην διαδικασία ανανέωσης αδειών χρήσης νερού, που είναι πολύ σημαντικό, για να πάρουμε αύξηση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και είμαστε στη φάση αδειοδότησης των νέων γεωτρήσεων. Μόλις ολοκληρωθεί, θα έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο κομμάτι. Μετά τα θέματα είναι διαδικαστικά. Ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε σε φάση εφαρμογής».

Η συνεργασία
«Ο Δήμος Σητείας», πρόσθεσε ο κ. Λαντζανάκης, «κληρονόμησε τις τρεις γεωτρήσεις από την ΔΕΥΑ Μακρύ Γιαλού, που καταργήθηκε και ο Δήμος Ιεράπετρας δικαιούται ένα ποσοστό από τα νερά αυτών. Πρόκειται για δύο αρδευτικές στην περιοχή Αδιαβάτου (που διαχειρίζεται η Υπηρεσία Άρδευσης του Δήμου Σητείας), κοντά στον Καψά και μία υδρευτική στην περιοχή Μουλαδιανών στην Τ.Κ. Λιθινών (την οποία χειρίζεται η ΔΕΥΑΣ). Μέχρι τώρα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στις αρδευτικές γεωτρήσεις, διότι είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς οι υποδομές λόγω του ότι το νερό είναι υφάλμυρο. Ο Δήμος Σητείας μέσω του προγράμματος “Μπαλτατζής” προχώρησε σε αντικατάσταση σωλήνων, που ήταν σιδερένιες. Επίσης στις πλαστικές που υπήρχαν προς την περιοχή του Μακρύ Γιαλού, ξενοδοχείων, των Πεύκων, των Περβολακίων και τώρα και προς τον Άγιο Στέφανο Τ.Κ. Ιεράπετρας.
Τώρα λοιπόν πλέον μπορεί να υλοποιηθεί η σύμβαση, δεδομένης της βελτίωσης που έγινε και δίνει την δυνατότητα παροχής νερού σε όλες αυτές τις περιοχές. Μέχρι τώρα είχαμε τεράστια προβλήματα. Ειδικά τα δύο προηγούμενα καλοκαίρια, οριακά στέλναμε νερό σε αυτά τα σημεία και υπήρχαν πολλά δικαιολογημένα παράπονα των κατοίκων, όμως ήταν ένα έργο δύσκολο, σε μία βραχώδη περιοχή. Υπήρχαν καθυστερήσεις εκταμιεύσεως των χρημάτων, θέματα από την Αρχαιολογία. Τώρα έχουν διευθετηθεί.
Το έργο υλοποιήθηκε από το Δήμο Σητείας μέσω του προγράμματος και ήταν ύψους 500.000 €. Παραδόθηκε τέλος του 2017. Πλέον λοιπόν μπορεί να υλοποιηθεί πρακτικά η σύμβαση και στη συνεδρίαση της Επιτροπής υπήρξε συνεργασία για θέματα που πρέπει να διαχειριστούν οι υπηρεσίες, όπως η ανανέωση της άδειας χρήσης κι άλλα τεχνικά θέματα, όπως η επαύξηση ισχύος από την ΔΕΗ στο σημείο που θα μπει το προωθητικό που θα πηγαίνει το νερό στο Δήμο Ιεράπετρας».

Το προωθητικό
«Η συζήτηση», δήλωσε ο κ. Τζιρβελάκης, «ήταν γόνιμη. Καταλήξαμε σε ενέργειες που πρέπει να γίνουν το άμεσα επόμενο διάστημα. Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να “τρέξουν” οι άδειες χρήσης του νερού στις πηγές του Αδιαβάτου -γεώτρηση και πηγάδι-προκειμένου να ακολουθήσουν οι επόμενες διαδικασίες ώστε να αυξηθεί η ηλεκτρική ισχύς στη θέση Πιλαλήματα για να μπορεί να δουλέψει το προωθητικό για την προώθηση της δικαιούμενης ποσότητας νερού προς την μεριά του Μακρύ Γιαλού».
Οι κ. Τζιρβελάκης και Λαντζανάκης ευχαρίστησαν αντίστοιχα τις Δημοτικές Αρχές και τους Δημάρχους Σητείας και Ιεράπετρας κ. Θοδωρή Πατεράκη και Θεοδόση Καλαντζάκη για την συνεργασία και τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθώς και όλα τα μέλη της Επιτροπής και όσους εμπλέκονται και συμβάλλουν στην ευόδωση του όλο εγχειρήματος, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας