Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Δικάζονται οι τέσσερις Σητειακοί για το αρχαίο ειδώλιο με την αμύθητη αξία που προσπάθησαν να πουλήσουν

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εκδικάζεται την Πέμπτη η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που είχε εξιχνιαστεί στις 29 Μαϊου 2015 με τέσσερις Σητειακούς να αναζητούν αγοραστή για το ανεκτήμητης αξίας αγαλματίδιο. Οι τρεις Σητειακοί παραπέμπονται να δικαστούν για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου ενώ ο τέταρτος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην απόπειρα διάθεσης.

Θυμίζουμε ότι η πολύ σημαντική αυτή υπόθεση αρχαιοκαπηλίας εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία, ύστερα από μακρά, συστηματική και επίπονη παρακολούθηση και σχεδιασμένες κινήσεις. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα – όλοι κάτοικοι Σητείας – οι οποίοι σκόπευαν να πουλήσουν αντί πολύ μεγάλου χρηματικού ποσού, ένα εξαιρετικά σπάνιο μινωικό, χάλκινο αγαλμάτιο. Η μεγάλη αυτή επιτυχία της Αστυνομίας ματαίωσε τα σχέδια εκείνων, που χάριν χρημάτων, λεηλατούν ανασκάπτοντας λάθρα την λασιθιώτικη ύπαιθρο, ιδιαίτερα το ανατολικό τμήμα του νομού, που είναι διάσπαρτο από σημαντικότατες αρχαιότητες. Έτσι, σώθηκε ο πανέμορφος κούρος, από τα αδηφάγα χέρια εμπόρων που θα προωθούσαν το μοναδικό αυτό εύρημα, μέσα από σκοτεινές διαδρομές διακίνησης αρχαιοτήτων, για να καταλήξει, αντί ιλιγγιώδους χρηματικού ποσού, σε ιδιωτική συλλογή κάποιου συλλέκτη αρχαιοτήτων ή «επενδυτή»…
Την επιτυχή έκβαση μιας δύσκολης αστυνομικής επιχείρησης, που οδήγησε στην εξάρθρωση του συγκεκριμένου κυκλώματος αρχαιοκαπήλων που δρούσε στην περιοχή της Σητείας, ανακοίνωσαν τότε με κοινή συνέντευξή τους, στην Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Υποστράτηγος Μιχ. Καραμαλάκης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου Ταξίαρχος Κων. Περάκης.
Αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες στο πλαίσιο της δράσης για την καταπολέμηση ενεργειών σε βάρος αρχαιοτήτων και γενικά στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου και της Ομάδας Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, μετά από προσεκτική και ολοκληρωμένη έρευνα, έθεσαν υπό παρακολούθηση τους τέσσερις δράστες, οι οποίοι κινούνταν στην περιοχή έξω από την πόλη της Σητείας με τρία διαφορετικά αυτοκίνητα. Στο όχημα που οδηγούσε ο 35χρονος μελισσοκόμος, βρέθηκε το αγαλμάτιο τυλιγμένο με υφασμάτινα και πλαστικά περιτυλίγματα, τοποθετημένο μέσα σε ανοξείδωτο δοχείο, σκεπασμένο με σακούλα που περιείχε γύρη…
Το χάλκινο  αγαλμάτιο, ύψους 30 εκατοστών, αναπαριστά ανδρική μορφή σε στάση ικεσίας, με τα χέρια να ακουμπούν συμμετρικά το στήθος και τα πόδια σφιχτά ενωμένα. Φέρει κώμη μακριά με δύο βοστρύχους να πέφτουν στους ώμους και μπροστά στο στήθος εκατέρωθεν του λαιμού. Το πολύ ενδιαφέρον ιδιαίτερο στοιχείο είναι το φύλλο χρυσού με το οποίο είναι καλυμμένα, τμήματα του περιζώματος και των κνημών καθώς επίσης το αριστερό γόνατο.
Η πρώτη χρονολόγηση που δόθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου που το εξέτασε την Παρασκευή, ήταν ότι ανήκει στη Μεσομινωική Περίοδο (17ο – 15ο αιώνα π.Χ.).

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας