Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

«Η Κουζίνα» συνεχίζει τις παραστάσεις της. Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά και μία μεγάλη πρόκληση για το θέατρο Σητείας

Το θεατρικό έργο του Arnold Wesker «Η Κουζίνα» παρουσίασε την Κυριακή 11 και την Δευτέρα 12 του μήνα στο Πολύκεντρο το Θέατρο της Σητείας. Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων, ο πρώτος προηγήθηκε πέρυσι τον Μάιο.
Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι συντελεστές, ήταν ένα διαφορετικό βίωμα που έζησαν, σαν να ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε το έργο.
«Πράγματι, είχε περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από πέρυσι που είχαμε τις πρώτες παραστάσεις, από τον περασμένο Μάιο. Ξαναβρεθήκαμε τον Φεβρουάριο και ήταν όντως σαν να ξεκινούσαμε από την αρχή, σαν να ήταν πραγματικά κάτι καινούριο», δήλωσε ο σκηνοθέτης κ. Νάσος Ζαγκότης.
Το κοινό και στις δύο παραστάσεις παρακολούθησε με ενδιαφέρον το έργο και ήταν πολύ θερμό, όπως φάνηκε από το χειροκρότημα, αλλά και από τα σχόλιά του, γεγονός που επέφερε χαρά και ικανοποίηση στους ηθοποιούς, αλλά και όλους τους συντελεστές.
«Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά και μία μεγάλη πρόκληση», ανέφερε ο κ. Ζαγκότης, «για πολλούς λόγους. Από την πρώτη στιγμή που η θεατρική ομάδα έπρεπε να λάβει σχετική άδεια -δικαιώματα- από τον συγγραφέα κάτι που κατάφερε, λίγο μάλιστα πριν φύγει από την ζωή ο δημιουργός του. “Η Κουζίνα” είναι ένα θεατρικό έργο που έχει παρουσιαστεί σχεδόν σε όλο τον κόσμο όχι όμως και στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε σε επίπεδο χώρας στην Σητεία. Έγινε πρωτότυπη μετάφραση του έργου, κάτι που επίσης ήταν σημαντικό, από τα μέλη της ομάδας Εύα Πετροπούλου και Κατερίνα Καπαρού.
Συμμετέχουν 22 άτομα, που έπρεπε όχι μόνο να δουλέψουν πολύ, αλλά να συνεργαστούν και να συνδυάσουν προγράμματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν ήταν πολύ εύκολο δεδομένου ότι πρόκειται για ανθρώπους με οικογένειες, με επαγγελματικές καθώς και άλλες παράλληλες θεατρικές υποχρεώσεις. Όμως κατάφεραν να φέρουν εις πέρας και μάλιστα με επιτυχία την όλη προσπάθεια.
Το δε έργο είναι εξαιρετικά δύσκολο, πολύπλοκο, έχει πολλή δράση. Ουσιαστικά αναπαριστούμε την λειτουργία της κουζίνας ενός εστιατορίου μαζικής εστίασης, που σημαίνει ότι έχουμε καταιγιστικό ρυθμό παραγγελιών. Μάγειρες, σερβιτόροι κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς μέσα στην κουζίνα κι όλο αυτό απαιτεί τεράστιο συγχρονισμό.
Ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αλλά και ενδιαφέρον όμως. Μία μεγάλη πρόκληση, την οποία θεωρώ ότι φέραμε εις πέρας με επιτυχία.
Αυτό που αποκομίσαμε είναι ότι έργο άρεσε στο κοινό γιατί έχει πλούσια δράση, αλλά και πράγματα να τους πει. Είναι δε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι είναι ένα έργο πολύ σπουδαίο, που παίζεται σε όλο τον κόσμο, κι έχουμε τη δυνατότητα να το ανεβάσουμε στη Σητεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 600 συμπολίτες μας είχαν ως τώρα την ευκαιρία να δουν πρώτοι ένα θεατρικό έργο στην Ελλάδα, στην Σητεία. Νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και για εμάς και για την περιοχή μας».

Η περιοδεία
«Πλέον “Η Κουζίνα” εισέρχεται σε ρυθμούς περιοδείας, κάτι που επίσης δεν είναι εύκολο λόγω των πολλών ηθοποιών και του ωραίου, αλλά και δύσκολου σκηνικού στον χειρισμό του, αλλά αποτελεί άλλη μία πρόκληση», σημειώνει ο σκηνοθέτης.
Αλλά και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει εκ νέου ανταπόκριση από όλη την ομάδα και θα έχει θετικό αποτέλεσμα η προσπάθεια.
Οι επόμενες παραστάσεις προγραμματίζονται στον Άγιο Νικόλαο στις 21 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο «Ρεξ», στην Ιεράπετρα στις 24 στο θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στο Ηράκλειο στις 31.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας