Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Τι αλλάζει στις επιδοτήσεις;

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/Image/201603/doc_20160308_1594284_agrotes_epidotiseis.jpgΖητούν να μην μειωθούν τα κονδύλια
Ανήσυχος για το μέλλον του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής φάνηκε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου,
που αναφέρθηκε σε τρία βασικά “αγκάθια” που πρέπει να ξεπεραστούν, για να διασφαλίσουμε ως χώρα τα συμφέροντά μας μέσα από την ΚΑΠ που θα ισχύσει για την περίοδο από το 2020 και μετά.
Μάλιστα, το πρώτο ζήτημα, αυτό της θέσης των χωρών-μελών να μη μειωθούν τα διαθέσιμα κονδύλια, τόνισε πως θα λυθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής, ενώ μίλησε και για τον περίφημο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται και σε απόλυτο βαθμό για κατάργηση της υποχρεωτικότητάς του στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ.
«Είχαμε μια πρώτη νίκη στις διαπραγματεύσεις για την ΚΑΠ, αλλά η μάχη είναι σκληρή», τόνισε συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Αποστόλου αναφορικά με τη νέα ΚΑΠ, για την οποία δήλωσε: «Το περασμένο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που έγινε την προηγούμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, ήταν από τα πιο κρίσιμα, γιατί είχε ως βασικό θέμα τις προτάσεις της Επιτροπής Γεωργίας για υιοθέτηση από το Συμβούλιο ενός σχεδίου συμπερασμάτων επί πολλών σημαντικών θεμάτων του τομέα τροφίμων και γεωργίας της μετά το 2020 ΚΑΠ.
Όπως ξέρετε, τρία είναι τα θέματα που τα θεωρούμε ως σημαντικότερα για τη χώρα μας. Πρώτον, αυτό της σταθερότητας του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Να μη μειωθούν, δηλαδή, τα διαθέσιμα κονδύλια. Είναι ένα θέμα που θα λυθεί σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής.
Δεύτερον, να μην περάσει η συγχρηματοδότηση των ενισχύσεων, να μην έχουμε δηλαδή κατά κανένα τρόπο επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ. Μετά τη σχετική τοποθέτηση και του επιτρόπου Χόγκαν, φαίνεται ότι θα έχουμε καλή εξέλιξη.
Τρίτον, που το θεωρώ το σημαντικότερο απ’ όλα, να αποφύγουμε την πρόταση της παραγράφου 19 του σχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών. Η παράγραφος 19 ζητούσε την πλήρη και άμεση εξωτερική σύγκλιση των ενισχύσεων του πυλώνα 1 μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που δίνονται με βάση την έκταση.
Καταστήσαμε σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούμε αυτήν την πρόταση, όχι μόνο γιατί, ακόμη κι αν μείνει στα ίδια επίπεδα ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, θα έχει τεράστιες απώλειες το εισόδημα των αγροτών μας, αλλά και γιατί δεν μπορεί η σύγκλιση να γίνει με κριτήριο μόνο τη στρεμματική ενίσχυση.
Αρκεί να σας πω ότι είμαστε από τις χώρες που παίρνουμε τη μεγαλύτερη στρεμματική ενίσχυση, περί τα 50 ευρώ το στρέμμα, ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. μόλις περνά τα 25 ευρώ.
Η χώρα μας πρωτοστατεί, επιδιώκοντας τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες, στη μάχη για να μην περάσει μια τέτοια φιλοσοφία πλήρους εξωτερικής σύγκλισης με βάση τη στρεμματική ενίσχυση.
Με την απόφαση που ελήφθη στο Συμβούλιο Υπουργών είχαμε μια πρώτη νίκη, καθώς άλλαξε η διατύπωση, απαλείφθηκε ο όρος αυτός, και βεβαίως θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του πακέτου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
Η μάχη για τη νέα ΚΑΠ είναι μεγάλη και είναι εθνική. Συνεχίζουμε, επιδιώκοντας τη συστράτευση δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα. Όπως ξέρετε, έχω ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αλλά και τους Έλληνες ευρωβουλευτές».

Οι πύλες ΟΣΔΕ
Ο Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο και για τις πύλες του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων.
«Δεν έχει γίνει ίσως κατανοητό, αλλά έχει μεγάλη σημασία: Όταν αναλάβαμε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πύλες υποδοχής των δηλώσεων των αγροτών ήταν 107. Σταδιακά έχουν τετραπλασιαστεί, φτάνοντας, στη φετινή διαδικασία, τις 412. Όπως αντιλαμβάνεστε, το παιχνίδι έχει ανοίξει προς όφελος πάντα των αγροτών», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Για τον ΑΤΑΚ: «Είναι σαφές ότι θα μπει τάξη»
Για τον ΑΤΑΚ, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε: «Όπως γνωρίζετε, είχαμε δεχτεί σύσταση από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλώσεις ΟΣΔΕ, πράγμα που μας οδήγησε στην απόφαση να καλέσουμε τους αγρότες που υποβάλλουν τις σχετικές δηλώσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους να συμμορφωθούν.
Από τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της σχετικής οδηγίας προέκυψαν προβλήματα σε πολλές περιπτώσεις μισθωμένων αγροτεμαχίων, και γι’ αυτό, όπως ανακοίνωσα την Παρασκευή, αποφασίσαμε να τροποποιήσουμε και να προσαρμόσουμε τη διαδικασία. Πρέπει όμως να είναι σαφές ότι θα μπει τάξη. Μετά το νοικοκύρεμα στην καταβολή των ενισχύσεων, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ορθή καταγραφή και δήλωση των πραγματικών εκτάσεων.
Όχι μόνο επειδή έτσι η χώρα μας θα πάψει να κινδυνεύει από πρόστιμα, καταλογισμούς και μειώσεις των άμεσων ενισχύσεων στο μέλλον, αλλά και γιατί αυτό επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον, το οποίο υπηρετούμε».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας