Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Έχει γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στη Σητεία

Παρουσία της Διευθύντριας του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιεράπετρας, όπου υπάγονται τα ΣΔΕ Σητείας και Αγίου Νικολάου, δόθηκαν οι αξιολογήσεις των εκπαιδευομένων του σχολείου της Σητείας.

Πρόκειται για μία σημαντική διαδικασία μέσω της οποίας αποτυπώνεται η συνολική εικόνα των εκπαιδευομένων, όπως ανέφερε η Διευθύντρια κ. Ρέα Πηγιάκη. Μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ για τη φετινή λειτουργία των ΣΔΕ στο Λασίθι. Αν και η κατάσταση είναι καλύτερη από την περυσινή, ωστόσο προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως άλλωστε και κάθε χρόνο.
Από την έναρξη της φετινής σχολικής σαιζόν, φαινόταν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα, αφού πραγματοποιήθηκε νωρίς η απόσπαση των μόνιμων εκπαιδευτικών, ενώ τον περασμένο Αύγουστο δημοσιεύτηκε και η προκήρυξη για τους ωρομισθίους καθηγητές.
«Φαινόταν λοιπόν ότι θα λειτουργήσουμε από νωρίς. Στη δε Σητεία είναι θετικό ότι φέτος υπήρξε μόνιμος καθηγητής πληροφορικής, αποσπασμένος γιατί μέχρι τότε δεν υπήρχε κάποιος και παρέμεινε κλειστό μέχρι να έρθουν οι ωρομίσθιοι. Από ‘κει και πέρα όμως τα πράγματα δεν κύλησαν ομαλά γιατί παρ’ ότι είχε γίνει η προκήρυξη τον Αύγουστο, καθυστέρησε πολύ η διαδικασία και οι ωρομίσθιοι ήρθαν Δεκέμβριο.
Στο ΣΔΕ Σητείας έχουν καλυφθεί σχεδόν όλες οι θέσεις των εκπαιδευτικών μετά και την ανάληψη -χθες- καθηκόντων εκπαιδευτικού Αγγλικών. Όμως ακόμη εκκρεμεί η κάλυψη θέσης Ψυχολόγου στο σχολείο, που είναι επίσης σημαντική για την δομή», ανέφερε.

Πολλοί εκπαιδευόμενοι
«Θετικό επίσης για το σχολείο της Σητείας», συνέχισε, «είναι ο μεγάλος αριθμός φέτος καθώς και η ιδιαίτερα αποδοτική σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ εκπαιδευτικών και εκπαιδευομένων. Το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως φάνηκε από τις εγγραφές, είναι μεγάλο για το σχολείο. Ενώ δηλαδή αρχικά υπήρχε ένας δισταγμός, φαίνεται ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτή η χρησιμότητα λειτουργίας του σχολείου.
Οι δε εκπαιδευτικοί είναι έμπειροι και καταβάλλουν πραγματικά κάθε δυνατή προσπάθεια στην οποία ανταποκρίνονται οι εκπαιδευόμενοι κι έχει αναπτυχθεί μία εξαιρετική συνεργασία. Γίνονται πολλές εκδηλώσεις και δράσεις, που θα παρουσιαστούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς. Εγώ είμαι κοντά τους, στηρίζω την όλη προσπάθεια και βρίσκομαι στο σχολείο πολύ συχνά σε μία προσπάθεια από κοινού να επιλύουμε θέματα και να προχωράμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Οι εκπαιδευτικοί
«Το ΣΔΕ στην Ιεράπετρα είναι πλήρες σε εκπαιδευτικό προσωπικό δεδομένης και της ανάληψης καθηκόντων αυτές τις ημέρες, ψυχολόγου. Στο σχολείο Αγίου Νικολάου παρουσιάζεται και φέτος το πρόβλημα της μη κάλυψης θέσης Αγγλικών.
Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι καλύτερα φέτος. Τα μαθήματα βέβαια καθυστέρησαν να ξεκινήσουν, άρχισαν πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Βέβαια πέρυσι είχε φθάσει ο Μάιος για να ξεκινήσουν και ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Φέτος έχουν καλυφθεί ήδη τα κενά δεδομένου ότι οι εκπαιδευτικοί είναι πεπειραμένοι και οι εκπαιδευόμενοι είχαν θέληση και όρεξη κι έτσι καλύφθηκαν τα κενά και θα τελειώσουμε κανονικά 30 Ιουνίου», πρόσθεσε.

Τα μαθήματα
Η κ. Πηγιάκη στάθηκε και την σπουδαιότητα του θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας.
«Είναι μεγάλη, αφού πραγματικά δίνουν πολλές ευκαιρίες στον κάθε άνθρωπο που θα θελήσει να φοιτήσει. Η διάρκειά τους είναι δύο χρόνια. Είναι μία δομή αντίστοιχη του Γυμνασίου, για ενήλικες.
Τα μαθήματα, οι γραμματισμοί είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ενηλίκων. Τα μαθήματα είναι Ελληνική Γλώσσα, Αγγλικά, Μαθηματικά, Πληροφορική, Φυσικές Επιστήμες, Αγωγή, Κοινωνικός Γραμματισμός, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
Επίσης διεξάγεται και διαθεματικό μάθημα -project, όπου ανάλογα με τις ανάγκες των μαθητών αποφασίζεται η θεματολογία του και με το θεματικό αυτό πρόγραμμα οι εκπαιδευόμενοι έρχονται σε επαφή με την κοινωνία. Στα ΣΔΕ υπάρχει επίσης Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Σύμβουλος Ψυχολόγος.»

Απλήρωτοι οι ωρομίσθιοι
Η κ. Πηγιάκη εστίασε και σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Αφορά την μη πληρωμή των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στην ώρα τους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «δυστυχώς από πέρυσι, παραμένουν απλήρωτοι -ισχύει σε όλη την Ελλάδα- οι εκπαιδευτικοί. Παρ’ ότι η πληρωμή τους είναι μέσω της διαδικασίας του ΕΣΠΑ, ακόμη από πέρυσι δεν έχουν πληρωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Αυτοί οι εκπαιδευτικοί για ‘μένα είναι ήρωες. Γιατί μιλάμε για ανθρώπους με οικογένεια, με υποχρεώσεις που περιμένουν να ζήσουν από την δουλειά τους. Και παρόλα αυτά είναι πολύ συγκινητικό ότι καταβάλλουν όλη τους την προσπάθεια και την αγάπη και προσφέρουν πάρα πολλά στους εκπαιδευόμενους στηρίζοντας πραγματικά αυτό το σχολείο», κατέληξε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας