Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Στηρίζουμε τα μεγάλα ξενοδοχεία. Ας στηρίξουμε και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις

Θα συμφωνήσουμε όλοι ότι η συμμετοχή του δήμου Σητείας σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, σε συνάρτηση με την λειτουργία του αναβαθμισμένου αεροδρομίου Σητείας, έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Πλέον, έχουμε και εμείς σαν περιοχή ένα μερίδιο από την παγκρήτια τουριστική αύξηση. Έχουν βοηθήσει προφανώς και οι διεθνείς συγκυρίες που έχουν δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για τη χώρα μας αλλά και οι προσπάθειες που κάνει το υπουργείο Τουρισμού και η Περιφέρεια Κρήτης. Το 2017 ήταν  η καλύτερη τουριστική περίοδος  στην ιστορία της Ελλάδας.
Με στόχο να θωρακίσουμε και να διαφυλάξουμε αυτό το εύθραυστο και ευάλωτο προϊόν σε τοπικό επίπεδο, θα πρέπει να βελτιώσουμε και να διευρύνουμε τις δράσεις μας. Προς αυτή τη κατεύθυνση θέλω να ρωτήσω τα εξής:
1) Κε Δήμαρχε, δηλώνετε συχνά όπως και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας,  ότι δεν επαρκούν οι κλίνες στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Γιατί λοιπόν δεν στηρίζετε και τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων όπως κάνετε και με τους ξενοδόχους;  Στο Δήμο μας δραστηριοποιούνται σχεδόν 300 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων καταλυμάτων, οι περισσότερες υψηλού επιπέδου,  που διαθέτουν πάνω από 3.000 κλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που μου έδωσαν οι πρόεδροι των καταλυμάτων μετά από επικοινωνία που είχαν μαζί μου. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ασφαλώς ότι ο βασικός κορμός της τουριστικής οικονομίας είναι τα τουριστικά καταλύματα. Διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που προβάλλουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού πραγματοποιούνται τακτικά, με πρόσφατο παράδειγμα την έκθεση FREE  στο Μόναχο, όπου η Περιφέρεια έδωσε το παρόν. Γιατί δεν στοχεύετε και προς αυτή τη κατεύθυνση με δεδομένο ότι αυτό το είδος του τουρισμού ταιριάζει στα καταλύματα; Π.χ στο Παλαίκαστρο όπου το 65% της επισκεψιμότητας οφείλεται στο windsurfing σύμφωνα με τα στοιχεία τους.
2) Θέλω επίσης να επισημάνω τη δυσλειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Τουρισμού, καθότι υπάρχει η αίσθηση ότι τα τελευταία χρόνια έχει ατονήσει και δεν συνεδριάζει. Πάγιο αίτημα των συλλόγων καταλυμάτων είναι η εκπροσώπησή τους στην επιτροπή αυτή και μεταφέρω το παράπονό τους για τον αποκλεισμό τους από την επιτροπή αυτή. Ασφαλώς πρέπει να διευρύνετε και να ενισχύσετε το ρόλο της επιτροπής και ζητάω το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. Θα το κάνετε, ή θα συνεχίσετε να κρατάτε κλειστή την πόρτα στους συλλόγους των τουριστικών καταλυμάτων;
3) Αληθεύει ότι υπήρξε ενδιαφέρον και επίσκεψη εκπροσώπων από low cost αεροπορική εταιρεία στην περιοχή μας; Και αν ναι, ποιος συναντήθηκε μαζί τους και ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης; Σίγουρα ένα »άνοιγμα» προς low cost αεροπορική εταιρεία θα ήταν ό,τι καλύτερο για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και τα μικρότερα ξενοδοχεία που δεν συνεργάζονται με tour operator.
4) Όπως ανέφερα και στην αρχή, η όποια θετική προσπάθεια πρέπει να θωρακιστεί, διότι οι διεθνείς συνθήκες μεταβάλλονται, καθιστώντας το τουριστικό προϊόν  ιδιαίτερα ευάλωτο. Πρέπει ασφαλώς να εμπλουτιστεί με διάφορα πακέτα θεματικών μορφών τουρισμού που θα οδηγήσουν  σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πρέπει επίσης να  ενισχυθεί η εκπαίδευση με σκοπό τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, διασύνδεση του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό κ.α. Έχετε σκοπό να χρηματοδοτήσετε κάποια μελέτη, κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του τουριστικού προϊόντος;
Υ.Γ. Τα παραπάνω ερωτήματα ετέθησαν προς το Δήμαρχο Κο Πατεράκη στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά δυστυχώς έμειναν αναπάντητα. Επέλεξε τη σιωπή και αυτό είμαι βέβαιος ότι δημιούργησε πολλά  ερωτηματικά.
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας