Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Μετ' εμποδίων η ένταξη των προσφυγόπουλων στη Σητεία

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/prosfygopoyla.jpg?mtime=20161010164127Εννέα παιδιά φοιτούν ήδη στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.


Από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2017, ως γνωστόν, η πόλη της Σητείας έχει υποδεχθεί οικογένειες προσφύγων, των οποίων μέλη είναι και μικρά παιδιά. Τα παιδιά – μέλη των εν λόγω οικογενειών προβλέπεται να ενταχθούν στο σχολικό περιβάλλον και να κοινωνικοποιηθούν σταδιακά.

Θα έπρεπε να καλυφθούν τα κενά ΖΕΠ (Τμημάτων Ένταξης) προκειμένου οι πρόσφυγες μαθητές να ενταχθούν ομαλά στο σχολικό περιβάλλον.
Ωστόσο, στην περιοχή της Σητείας ακόμη η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει. Πάντως εννέα παιδιά φοιτούν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας χάρη στις προσπάθειες του εκπαιδευτικού προσωπικού και της διεύθυνσης, που αφιερώνουν χρόνο προσφέροντας αγάπη και ενδιαφέρον στα μικρά προσφυγόπουλα, όπως δικαιούνται τα παιδιά όλου του κόσμου.
Τα τμήματα ΖΕΠ φιλοξενούν μαθητές που δε γνωρίζουν καν την ελληνική γλώσσα, άρα η συνεισφορά εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προσωπικού είναι μείζονος παιδαγωγικής σημασίας για τους μαθητές και την εύρυθμη λειτουργία της σχολικής μονάδας.
Χωρίς εκπαιδευτικούς
Ο Νομός Λασιθίου διαθέτει επτά τμήματα υποδοχής, αλλά έχουν στελεχωθεί τα δύο. Στη Σητεία, που είναι η μόνη πόλη φιλοξενίας προσφύγων, δεν εστάλη κανένας εκπαιδευτικός να αναλάβει τις τάξεις υποδοχής. Η Περιφερειακή Διεύθυνση απέστειλε έγγραφο με κατανομή δύο πιστώσεων σε τέσσερα σχολεία, πλην των σχολείων της Σητείας.
Όμως, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης, «ποιος νόμος αναφέρει ότι γίνεται επιλογή κενών που στέλνονται στο Υπουργείο Παιδείας; Ποιος δίνει το έννομο δικαίωμα να γίνεται κατανομή πριν την τοποθέτηση και διάθεση εκπαιδευτικού; Και γιατί παρά τις δεσμεύσεις, φθάνουμε στον τρίτο μήνα του νέου έτους και δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη στο Λασίθι, ενώ το υπουργείο έκανε εννέα προσλήψεις αναπληρωτών για τμήματα υποδοχής την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου. Όχι άλλος εμπαιγμός με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Ζητούμε την άμεση κάλυψη των κενών. Υποσχέσεις έχουμε λάβει, το ζήτημα είναι να γίνουν πράξεις, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».
Το ιστορικό
Ο Σύλλογος είχε από πέρυσι απευθυνθεί στους αρμοδίους για το θέμα.
«Το θέμα της υποδοχής των προσφύγων μαθητών έχει ξεκινήσει το περασμένο καλοκαίρι, από την στιγμή που γνωστοποιήθηκε ότι η πόλη της Σητείας θα υποδεχόταν οικογένειες προσφύγων, κάτι που πράγματι έγινε στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη. Ο Σύλλογος νωρίτερα είχε ξεκινήσει επαφές με αρμοδίους στην κατεύθυνση να αποσταλεί εκπαιδευτικό προσωπικό που θα στελεχώσει τμήματα υποδοχής, δεδομένου ότι η απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, προέβλεπε την ένταξη των προσφυγόπουλων σε σχολικές μονάδες που έχουν τμήματα υποδοχής.
Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν τμήματα υποδοχής τα παιδιά μοιράζονται σε όλες τις σχολικές μονάδες. Στην περιοχή της Σητείας υπάρχουν δύο τμήματα, ένα στο Δημοτικό Πισκοκεφάλου και ένα στο 1ο Δημοτικό Σητείας. Ο Σύλλογος είχε ζητήσει την στελέχωση των δύο αυτών τμημάτων και την διανομή των μαθητών στις σχολικές αυτές μονάδες. Είχε αποστείλει σχετική επιστολή στις 12 Ιανουαρίου, με την οποία ζητούσε την κάλυψη των αναγκών άμεσα.
Όμως κατόπιν απόφασης από την Περιφερειακή Διεύθυνση για την ένταξη των παιδιών σε μία σχολική μονάδα της πόλης, υπήρξε η διαβεβαίωση της στελέχωσης αυτής, το συντομότερο δυνατό με εκπαιδευτικό του τμήματος υποδοχής,  κάτι που ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.
Αυτό που εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε προσπαθήσει ήταν να ενταχθούν ομαλά τα προσφυγόπουλα. Όμως παρά τις δεσμεύσεις ότι μέσα Γενάρη θα γινόταν πρόσληψη και στελέχωση των τμημάτων, είμαστε στα τέλη Φεβρουαρίου και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Αυτό που συνέβη είναι ότι έχουν γίνει δύο φάσεις προσλήψεων εκπαιδευτικών, αλλά κανένας δεν έχει τοποθετηθεί στην πόλη της Σητείας. Οι δύο που είχαν έρθει τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο, μοιράστηκαν στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Νικόλαο. Στην πόλη της Σητείας, που είναι η μόνη στο Νομό που υποδέχεται πρόσφυγες, δεν έφεραν κανέναν με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να πρέπει να διαχειριστούμε ένα ζήτημα, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό. Αυτό προφανώς είναι εμπαιγμός. Άφησαν τα σχολεία στην Σητεία χωρίς την απαραίτητη στελέχωση και προφανώς τα προσφυγόπουλα χωρίς το εξειδικευμένο προσωπικό για να τα βοηθήσει σε επίπεδο γνωστικό -παιδαγωγικό και κοινωνικοποίησης.
Προσπαθούμε εκ των ενόντων, μέσα από το σχολείο, να βρούμε λύσεις για το καλό του σχολείου και των παιδιών. Προσπαθούν οι εκπαιδευτικοί και το σχολείο με τις δικές τους δυνάμεις χωρίς βοήθεια από εξειδικευμένο προσωπικό. Συνεχίζουμε λοιπόν να ζητάμε και να πιέζουμε την Περιφερειακή Διεύθυνση, η οποία έδωσε τις κατανομές κι άφησε εκτός την Σητεία, άμεσα να καλύψει τις ανάγκες αυτές με εκπαιδευτικό. Όλα τα υπόλοιπα είναι δυστυχώς ημίμετρα και δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση», κατέληξε ο κ. Αλεξάκης.



Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας