Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Προβληματισμός για το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην αιμοδοσία

Άλλη μία αιμοδοσία διοργάνωσαν ο Πολιτιστικοί Σύλλογοι Συκιάς και Γούδουρα. Η κοινή τους προσπάθεια έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία τράπεζας αίματος που εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους όχι μόνο των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και άλλων από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σητείας.

Η τελευταία αιμοδοσία πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Συκιάς με την συνδρομή κινητής μονάδας του Βενιζελείου Νοσοκομείου. Συγκεντρώθηκαν 30 φιάλες αίματος.
Οι εθελοντές προσήλθαν και αυτή την φορά για να προσφέρουν αίμα, όμως, όπως ανέφερε ο υπεύθυνος της αιμοδοσίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς κ. Θοδωρής Πετρουλάκης, η συμμετοχή δεν ήταν τόσο ικανοποιητική, όπως αντίστοιχα σε άλλες αιμοδοσίες. Τούτο οφείλεται στο γεγονός ότι αυτήν την περίοδο πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από ιώσεις, επομένως δεν μπορούν να δώσουν αίμα. Επίσης είναι εποχή που εκτελούνται αγροτικές εργασίες και ιδιαίτερα στην περιοχή του Γούδουρα είναι το διάστημα συλλογής πρώιμων κηπευτικών, με την οποία και ασχολούνται αρκετοί κάτοικοι.

Η σχέση εμπιστοσύνης
«Αλλά ο βασικός λόγος», σημείωσε ο κ. Πετρουλάκης, «είναι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με την διαχείριση του αίματος, οι ασάφειες που έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στον κόσμο. Στην περιοχή της Σητείας πριν πάρα πολλά χρόνια ξεκίνησαν να διενεργούνται αιμοδοσίες από Πολιτιστικούς Συλλόγους και άλλα σωματεία και δημιουργήθηκαν και τράπεζες αίματος με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των πολιτών της απομακρυσμένης αυτής περιοχής. Μέχρι τότε υπήρχε έντονο πρόβλημα, αφού, για να δοθεί αίμα σε κάποιον που είχε ανάγκη, έπρεπε να μεταβούν στο Ηράκλειο πολλοί άνθρωποι μαζεμένοι για να καταφέρουν κάποιοι από αυτούς να δώσουν αίμα. Αυτό επέφερε ταλαιπωρία, χρόνο, κόστος και αγωνία για τους ανθρώπους που χρειάζονται αίμα.
Ξεκίνησαν λοιπόν να γίνονται αιμοδοσίες στην Σητεία και σε αρκετές Τοπικές Κοινότητες. Ήταν μία μεγάλη προσπάθεια που στέφθηκε με επιτυχία τελικά, αφού ο κόσμος σταδιακά συνειδητοποίησε την χρησιμότητα της δράσης, πολλοί έγιναν εθελοντές αιμοδότες, δημιουργήθηκαν τράπεζες αίματος και μπορούσαν να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής. Με τα αποθέματα που υπήρχαν και υπάρχουν εξυπηρετούνται ανά πάσα ώρα και στιγμή οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και μάλιστα οι σύλλογοι εξυπηρετούν όχι μόνο τα μέλη τους, αλλά και όποιον έχει ανάγκη με την προϋπόθεση να επιστρέφεται το αίμα ώστε να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Κι αυτό ήταν κάτι δύσκολο, όμως υλοποιείται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό μετά από μεγάλες προσπάθειες που έγιναν και γίνονται.
Σε αυτό το πλαίσιο εδώ και πολλά χρόνια διοργανώνουν αιμοδοσίες, δύο φορές ανά έτος και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Συκιάς και Γούδουρα, την μία φορά στον Γούδουρα και την άλλη στην Συκιά. Το αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό, έχουν εξυπηρετηθεί πολλοί άνθρωποι και μάλιστα υπήρξε περίπτωση όπου ασθενής χρειάστηκε 40 φιάλες αίματος και εξυπηρετήθηκε.
Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια η διαδικασία αυτή δουλεύει σωστά. Εξυπηρετούμε τους συνανθρώπους μας με την μόνη υποχρέωση να επιστρέφεται σε κάποιο χρονικό διάστημα το αίμα ώστε να βοηθηθούν κι άλλοι συνάνθρωποι μας. Προτεραιότητα δίδεται στους ανθρώπους που δίδουν αίμα, στα συγγενικά τους πρόσωπα, όμως εννοείται ότι εξυπηρετούνται, εφ’ όσον υπάρχουν αποθέματα, και άλλοι άνθρωποι. Έχει δημιουργηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τον κόσμο, που χτίστηκε με μεγάλη προσπάθεια πολλών Διοικητικών Συμβουλίων και Συλλόγων. Σήμερα ο κάθε αιμοδότης δίδει το αίμα όπου επιθυμεί γνωρίζοντας ότι θα εξυπηρετηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή με ένα τηλέφωνο ή ένα mail που θα αποσταλεί.
Εμείς δίνουμε την σύμφωνη γνώμη στο κέντρο αιμοδοσίας, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και καλύπτονται οι ανάγκες του ασθενή όπου κι αν βρίσκεται. Υπάρχει σωστή διαχείριση και εξυπηρέτηση του κόσμου, κάτι που έχει διαπιστωθεί από τους πολίτες που νιώθουν ασφάλεια ξέροντας ότι θα καλυφθούν οι ανάγκες τους. Οι εθελοντές αιμοδότες έχουν αυξηθεί στον τόπο μας. Είναι σημαντικό διότι ζούμε σε μία χώρα που εισάγει αίμα για να καλύψει τις ανάγκες της».

Οι αλλαγές
«Όλη αυτή η προσπάθεια», συνέχισε, «κινδυνεύει να ανατραπεί εξ αιτίας των προβλεπόμενων αλλαγών στην διαδικασία διαχείρισης του αίματος. Πληροφορούμεθα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι η διαδικασία θα αλλάξει. Δεν θα έχουν πλέον λόγο οι Σύλλογοι που οργανώνουν τις αιμοδοσίες και διαχειρίζονται το αίμα, αλλά το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας θα δίδει αίμα σε όποιον πολίτη έχει ανάγκη χωρίς να κάνει καμία εξαίρεση στους αιμοδοτικούς Συλλόγους. Θα οργανώνονται οι αιμοδοσίες, το αίμα θα είναι σε ατομικές καρτέλες των μελών κι αυτοί θα το διαχειρίζονται χωρίς να ρωτάνε κανένα».

Αναμένεται μείωση της προσφοράς
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, επικοινώνησε τηλεφωνικά -μετά από μεγάλη δυσκολία – με την Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας κ. Χάρι Ματσούκα, για να ζητήσει διευκρινίσεις και να εξηγήσει την ισχύουσα κατάσταση που επικρατεί σε απομακρυσμένες περιοχές, όπως αυτές της Σητείας και της Ιεράπετρας και γενικότερα του νομού, όπου το πρόβλημα εντείνεται. Όμως σύμφωνα με τα λεγόμενά του αντιμετώπισε μία αδιάλλακτη στάση χωρίς την διάθεση κατανόησης του προβλήματος εκ μέρους της υπεύθυνης του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.
«Όλη αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει μία ανασφάλεια στους Συλλόγους και κυρίως στους αιμοδότες που δεν ξέρουν αν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν με το αίμα που έχουν δώσει οι ίδιοι. Και οι Σύλλογοι είναι εντόνως προβληματισμένοι. Έχουν γίνει συναντήσεις και συζητείται η αναστολή των αιμοδοσιών σε επίπεδο νομού μέχρι τουλάχιστον να γίνει σαφές τί θα ισχύσει.
Εκτιμάται ότι εάν αυτό συμβεί. θα χαθούν από 1.000 έως 2.000 φιάλες αίματος μόνο από το νομό Λασιθίου. Θεωρώ ότι δεν είναι λογικό να αλλάζει μία διαδικασία, η οποία έχει αποδειχτεί ότι επιφέρει θετικό αποτέλεσμα για τον κόσμο και λειτουργεί άριστα. Η αλλαγή των δεδομένων θα δημιουργήσει προβλήματα.
Πρέπει να υπάρξει σεβασμός για τον κάθε αιμοδότη, για όλους τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε στην συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των Συλλόγων και του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας γιατί δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν οι προτάσεις και η υφιστάμενη άριστη κατάσταση λειτουργίας των αιμοδοσιών στην περιοχής μας», κατέληξε  ο κ. Πετρουλάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας