Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Συνεχώς μειώνονται οι πόροι για τα χωριά. Ενημέρωση των Προέδρων των Κοινοτήτων της Σητείας για την παγία

Συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση των Προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων και της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Σητείας για τα νέα δεδομένα στην υλοποίηση της παγίας επιχορήγησης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τους συμμετέχοντες ενημέρωσαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Νίκςο Λαντζανάκης και Λεωνίδας Τερζής και η αρμόδια υπάλληλος Κατερίνα Κοντογιαννάκη. Ακολούθησε εκτενής συζήτηση, στην διάρκεια της οποίας έντονος ήταν ο προβληματισμός που εξέφρασαν οι παριστάμενοι λόγω της αλλαγής των δεδομένων που δυσχεραίνουν την όλη διαδικασία και κατ’ επέκταση το έργο των Προέδρων και του Δήμου.
Στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της διαμορφούμενης κατάστασης συζητήθηκαν προτάσεις με στόχο την επίλυση προβλημάτων στη βάση της συνεργασίας των Προέδρων με τον Δήμο.
Ο κ. Λαντζανάκης  δήλωσε πως «η συγκεκριμένη συνάντηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο με στόχο την ενημέρωση των Προέδρων των Τ.Κ. όσον αφορά την διαχείριση της παγίας τους, των χρημάτων δηλαδή που λαμβάνουν από το Δήμο για την διεκπεραίωση εκτάκτων αναγκών στα χωριά. Είναι συγκεκριμένα ποσά που κατανέμονται πληθυσμιακά με ένα μέσο όρο περίπου 1.000 € στις 33 δομές που υπάρχουν.
Με τα ποσά προβλέπεται η κάλυψη εκτάκτων αναγκών στους τομείς της καθαριότητας, της άρδευσης. Εφ’ όσον η Τεχνική Υπηρεσία δεν μπορεί να διεκπεραιώσει κάποια θέματα τέτοιας ανάγκης, υπάρχει σχετική εισήγηση και μπορούν να καλυφθούν από την παγία».

Η μείωση
Τα τελευταία χρόνια το κράτος έχει κατά πολύ μειώσει το ποσό της παγίας- περίπου 44%- με αποτέλεσμα να μην επαρκεί σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των αναγκών, που είναι πολύ μεγάλες, όπως τόνισαν στο σύνολό τους οι Πρόεδροι.
«Η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει. Το ποσό αυτό είναι μειούμενο συνεχώς τα τελευταία χρόνια λόγω της φορολογίας και των κρατήσεων, αρχικά 20% πριν δύο χρόνια και τώρα με την εισφορά υπέρ ΕΦΚΑ -26%. Άρα το αρχικό ποσό των 1.000 € είναι κατά πολύ μειωμένο, κάτι που δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, στα οποία προστίθεται και η γραφειοκρατική διαδικασία. Υπάρχει δυσκολία εξεύρεσης εργατικού προσωπικού και η όλη διαδικασία είναι αρκετά δύσκολη. Κατετέθησαν προτάσεις στην συνάντηση, ουσιαστικά πώς θα διαχειριστούμε αυτήν την φτώχεια, κάτι που μας λυπεί όλους.
Οι Πρόεδροι “φυλάνε Θερμοπύλες” πλέον, το έργο τους είναι πολύ δύσκολο. Προσπαθούμε όσο μπορούμε να βοηθήσουμε ως Δήμος την όλη κατάσταση. Να δράσουμε συντονισμένα για να διαχειριστούμε τα πράγματα και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα, να παραχθεί έργο και να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν καλύτερα», πρόσθεσε ο κ. Λαντζανάκης.

Οι αλλαγές
Ο κ. Τερζής, εστίασε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσεων για την υλοποίηση της παγίας βάσει των νέων για τις εισφορές και τις κρατήσεις που προκύπτουν από το νέο νόμο.
«Φέτος έχουμε ένα δεδομένο, την απόδοση ΕΦΚΑ για όσους εμπλέκονται ως συμβαλλόμενοι εργάτες για εργασίες καθαριότητας κυρίως, στις Τ.Κ. Απομειώνεται η παγία των Προέδρων, το καθαρό ποσό θα φθάσει στο 54% από αυτό που τους αποδίδεται. Δημιουργεί πρόβλημα στην κάλυψη των αναγκών.
Συζητήσαμε λύσεις ώστε από την πλευρά του Δήμου να υπάρξει βοήθεια είτε με ίδια μέσα, είτε με υλικά στο έργο των Προέδρων προκειμένου κι αυτοί με την σειρά τους να μπορέσουν απρόσκοπτα να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας