Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Προβληματισμός για το φοινικόδασος στο Βάι και το σκαθάρι

Σε ήρεμους γενικά τόνους, που δεν συνηθίζονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Πριν τη συζήτηση των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης η Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Στέλλα Αϊλαμάκη αναφέρθηκε στον κίνδυνο που πάντα ελλοχεύει για το φοινικόδασος Βάι και το κόκκινο σκαθάρι και ζήτησε ενημέρωση.
Ο Δήμαρχος εξήγησε ότι «υπάρχει συνεχής παρακολούθηση για το θέμα εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια. Το κακό είναι ότι έχουν προσβληθεί κάποια φοινικόδεντρα (κανάρια όχι του Θεοφράστου), που ανήκουν σε ιδιώτη. Σύμφωνα με την ακριβή τήρηση της νομοθεσίας θα πρέπει να καταστραφεί όλο το φυτώριο. Ο ιδιώτης έχει δηλώσει αδυναμία να το κάνει. Από ‘κει και πέρα έχει γίνει προσπάθεια από το Δήμο και την Περιφέρεια -η Περιφέρεια έχει την βασική ευθύνη κι εμείς σα Δήμος παρέχουμε χώρο για την ταφή των κατεστραμμένων δέντρων- με το Υπουργείο. Έχουμε κάνει επαφές κι εγώ προσωπικά, έχει ξεκινήσει και σχετική αλληλογραφία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Πελαγίας Πετράκη με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχει δυστυχώς θετική ανταπόκριση όσον αφορά στην ουσία την χρηματοδότηση της καταστροφής του ιδιωτικού φυτωρίου. Δεν ξέρουμε τί θα συμβεί από ‘δω κι έπειτα. Είναι θετικό ότι δεν έχει προσληφθεί κανένα δέντρο του φοίνικα του Θεοφράστου.
Αυτήν μάλιστα την περίοδο είναι σε εξέλιξη μία εργολαβία που υλοποιεί το Δασαρχείο στην περιοχή του φοινικοδάσους, που προβλέπει κάποιους καθαρισμούς και επανειλημμένους ψεκασμούς με κάποιες χημικές ουσίες νεότερης γενιάς, με μία διαφορετική σύνθεση από αυτήν που είχαν οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούντα ως τώρα.
Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν, από ‘κει κι έπειτα θα πρέπει -κάτι για το οποίο συμφωνεί και η Περιφέρεια- το κράτος να χρηματοδοτήσει ώστε να καταστραφούν και τα υγιή και τα προσβεβλημένα δέντρα. Περιμένουμε να δούμε αν υπάρχει επίσημη απάντηση από τα υπουργεία. Είμαστε σε συνεχή επαφή με την Περιφέρεια».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας